За п’ять років, починаючи з
2013-го, місткість ринку яєць в Україні зменшилася на 24%. При цьому
останні два роки (2016-17) споживання знаходилось приблизно на
однаковому рівні, повідомляє Pro-consulting.
В 2017 році спостерігалося деяке пожвавлення виробництва, але спровоковане воно було фактично зростанням експорту.
Загалом же на рівень виробництва яєць в Україні впливає збільшення собівартості, зниження купівельної спроможності населення, втрата територій, на яких знаходилися як споживачі, так і виробники яєць.
Аналітики зазначають, що на українському яєчному ринку присутня й незначна імпортна складова. Завозяться в нашу країну в основному інкубаційні яйця з метою поповнення поголів’я птиці — з Польщі, Болгарії, Німеччини, Словаччини, Угорщини.
Головним фактором, що впливатиме на ринок яєць в Україні в найближчій перспективі залишається саме експорт. Завдяки тому, що в 2017 році вдалося продати за кордон рекордні 1,5 млрд штук яєць, їх виробництво зросло.
https://agroday.com.ua