Рентабельність вирощування зелені дуже висока, у найсприятливішому випадку вона може доходити до 500%, інформує ресурс «Бізнес в Україні 2018».
Фахівці зазначають, що зелень затребувана на ринку, на неї є попит круглий рік. При цьому найбільший дохід можна отримати в міжсезоння.
Вкладення в такий бізнес відносно невисокі, можна починати з кількох тисяч гривень. Для «зеленої» справи знадобиться приміщення, земельна ділянка або теплиця.
Поточні витрати — це посівний матеріал, ящики і коробки, добрива, електроенергія для освітлення, транспортні витрати. Сума цих витрат для одного невеликого приміщення (до 60 кв. м) складе від 6400 грн. З цієї ж кімнати вдасться отримати 600 кг зелені, наприклад, цибулі.
При оптовій ціні 20 грн/кг виручка сягне 12 000 грн, а прибуток — 5600 грн.
Якщо дозволяють кліматичні умови, можна вирощувати зелень в теплиці. Але це додаткові витрати на будівництво чи її придбання.
Ще один варіант – гідропонна установка. Тоді зелень вирощується в живильному розчині.
Також привабливий спосіб — вирощування зелені в маленьких горщиках і продаж разом з ними. Така зелень добре виглядає і коштує дорожче, ніж зелень у пучку.
Нагадаємо, нині вітчизняні виробники закривають потреби українського ринку в зелені лише на 15%. Не більше 5 підприємств вирощує зелень протягом всього року.
https://agroday.com.ua