Світовий ринок органічної продукції на сьогодні оцінюється в 90 млрд доларів і його обсяг щорічно збільшується, повідомляють аналітики Pro-Consulting. Попит на неї найбільше зростає в країнах з високою купівельною спроможністю населення, так як ціни на екологічно чисті продукти приблизно в три рази вище, ніж на звичайні.
Україна має всі умови, щоб вигідно займатися вирощуванням органічної продукції. По-перше, у нас є сприятливі грунтово-кліматичні умови; по-друге, поруч величезний платоспроможний ринок Євросоюзу. Багато фермерів вже зрозуміли переваги органічної продукції, зокрема ягід. Наприклад, рентабельність вирощування органічної малини становить близько 200%, що дало поштовх до збільшення площ її насаджень. Полуниця і смородина поки що значно відстають від малини.
Кількість операторів органічного виробництва в Україні і оцінка збору органічної ягоди (2017)
Джерело: //organicbusiness.com.ua; * Оцінка компанії
В Європі вже встигли скуштувати українську органічну ягоду і визнали, що вона набагато смачніша, вирощеної місцевими фермерами. До того ж, в густозаселенній центральній і західній частинах континенту вже важко знайти вільні землі для органічного виробництва. Тому поставки органічних ягід на європейський ринок є дуже перспективним видом бізнесу.
Головним для успіху при органічному
виробництві є забезпечити високу якість продукції і зберегти її на шляху
до споживача. Так як органічні ягоди в свіжому вигляді довго не
зберігаються, то допомогти тут може тільки швидка заморозка. Найчастіше
відсутність доступу до морозильного обладнання є головним стримуючим
фактором розвитку органічного ягідництва на невеликих фермах. З огляду
на це, аналітиками Pro-Consulting розроблений бізнес-план підприємства,
де вирощування органічних ягід буде поєднуватися з їх подальшим
заморожуванням.
Для створення такого господарства
потрібно знайти відповідну за фізико-хімічними властивостями грунту
ділянку землі. Крім того, додаткова площа буде потрібна для зведення
необхідної інфраструктури:
• приміщення з виробничою лінією переробки продукції і холодильниками для її зберігання;
• адміністративної будівлі;
• ангарів для техніки та інвентарю.
До всіх виробничих приміщень повинні
застосовуватися особливі екологічні вимоги, щоб органічні ягоди не
забруднювались сторонніми речовинами.
При складанні бізнес-плану
вирощування органічних ягід були проведені необхідні фінансові
розрахунки. У структурі капіталовкладень найбільшу частку займають
витрати на покупку саджанців - 45%, менш об'ємні витрати на придбання
техніки та обладнання - 19%, будівельні роботи - 18% і поповнення
оборотних коштів - 14%.
Окупиться даний проект з урахуванням
дисконту через п'ять років з невеликим (61,3 місяця). На той час
підприємство зможе зайняти міцні позиції в ніші виробництва органічних
ягід і матиме хороший потенціал для подальшого розвитку.