Індія – дуже перспективний ринок для експорту української соняшникової олії, оскільки з ростом населення з кожним роком збільшується і споживання.
Про це заявив Г. Чандрашекар, експерт світового агроринку, Індія Q & A, в своїй презентації” Дорожня карта для брендування української олії на ринку Індії », в рамках VI Міжнародної конференції« Black Sea Oil Trade-2018 »в Києві, повідомляє Ukrainefood.org з посиланням на УкрАгроКонсалт.
На сьогодні споживання рослинних олій в Індії становить близько 21 млн т на рік. При цьому внутрішнє виробництво займає лише 7 млн т.
"Приріст населення щороку складає близько 2%, або 20 млн чоловік, в зв’язку з цим імпорт буде також стрімко зростати. Я очікую, що в наступні 10 років імпорт рослинних олій збільшиться до 25 млн т. Також прогнозується зростання споживання населенням – від 16 кг на душу населення до 24 кг”, – зазначив Г. Чандрашекар.
Якщо говорити про структуру індійського ринку рослинних масел, то 60% займає пальмова олія, частка соняшникової становить тільки 14%. Хоча споживання в Індії носить регіональний характер, наприклад, на півдні країни частка соняшникової олії становить 70%.
"Така ситуація пояснюється тим, що в Індії соняшникова олія відноситься до продукції преміум сегменту, а на півдні рівень життя вищий”, – повідомив Г. Чандрашекар.
Зараз велика частина імпортованої рослиної олії – це олія-сирець, всю фасовку і рафінування роблять безпосередньо в Індії. Так і мита дешевше, і доставка. Є можливість експортувати вже бутильовану олію, але це не гарантує більшу маржу для виробників: вище мита, доставка дорожче мінімум в два рази і інші витрати.
"Я б радив українським виробникам планувати спільне брендування і упаковку з індійськими переробниками”, – зазначив Г. Чандрашекар.