На сьогоднішній день в Україні функціонують сховища, здатні зберігати фрукти загальним обсягом 335 тис. тонн, що становить 80% від потреби. Серед них мало вузькоспеціалізованих. У більшості випадків власники приймають на зберігання та інші продукти харчування, забезпечуючи 100-відсоткове завантаження складу.
Такий висновок оприлюднено аналітиками Pro-Consulting.
Фрукти є найважливішим елементом харчування людини, головним джерелом клітковини, вітамінів та інших корисних речовин. Світове виробництво фруктів становить 600 млн тонн, з яких 22% припадає на банани, 16,4% - на яблука і 15,6% - на виноград.
Україна також вносить свою лепту в
загальний фруктовий урожай. Правда, бананів у нас немає, але два інших
види ростуть прекрасно. Особливо це стосується яблук, по збору яких наша
країна знаходиться на лідируючих позиціях в світі, навіть незважаючи на
втрату контролю над частиною територій в останні роки.
Динаміка валового збору винограду і яблук в Україні в 2000-2016 роках, тис. тонн
Джерело: Держкомстат України та дані операторів ринку
¹Данние наведено без урахування тимчасово окупованій території Автономної Республіки Крим та м.Севастополя;
за 2014-2016гг. - Також без урахування частини зони проведення антитерористичної операції
Але всю цю фруктову пишність мало виростити, її ще потрібно десь зберігати якийсь час, для того щоб мати можливість постачати покупців вітамінами круглий рік. Ситуація з фруктосховищами хоча і значно покращивлая з 2010 року, коли потреба в них покривалася всього лише на 10%, але простір для виходу на ринок нових підприємств ще залишиється.
Аналітиками Pro-Consulting розроблений типовий бізнес-план фруктосховища, призначеного для одноразового зберігання 1000 тонн яблук і винограду. Він може бути реалізований в будь-якому регіоні України, але місце для підприємства все-таки краще вибирати в регіоні з великою концентрацією виробників фруктів, наявністю їх споживачів і розвиненою транспортною інфраструктурою. Це знизить витрати на логістику. Найбільш придатними є Одеська та Миколаївська області.
В створення сховища інвестору
необхідно буде вкласти $ 1,7 млн власних коштів, 44% яких піде на
проектні та будівельні роботи, 20% - на придбання техніки та обладнання і
34% - на закупівлю фруктів для зберігання і подальшої реалізації.
Фінансові розрахунки показують, що
рентабельність продажів підприємства складе 38,5%, тобто з кожного
долара прибутку воно буде отримувати більше 38 центів чистого прибутку.
Період окупності з урахуванням дисконту займе трохи більше чотирьох
років (48,9 місяців) з початку виконання бізнес-плану.