Вирощування артишоку є інвестиційно привабливим напрямком агробізнесу як для середніх господарств, так і для малих фермерів, так як має високу маржинальність, хорошу транспортабельність і «лежкість» на торговій полиці. До того ж, дана ніша є абсолютно вільною на українському ринку і має великий експортний потенціал, адже середня ціна артишоку на світовому ринку, становить $700-1000 / т при великому опті, $ 2-4 / кг за умов закупівлі дрібнооптових партій і $10-50 /кг при продажу в роздріб. Про це заявив директор ТОВ «АгроАналіз» Вадим Дудка в ході Міжнародної конференції «Мільйон з гектара», яка відбулася нещодавно в Кропивницькому.
Про це повідомляє SEEDS.org.ua
«Кліматичні умови України абсолютно підходять для промислового вирощування артишоку. До того ж, необхідно розуміти, що це продукція преміум-сегменту, в якій важлива не ціна, а якість і бренд. При цьому в світі щорічно виробляється близько 1,5 млн тонн артишоку, його основним покупцем є, як правило, ресторани, а трійку країн-найбільших виробників очолюють Італія (440 тис. тонн), Єгипет (260 тис. тонн) та Іспанія (230 тис. тонн)», – зазначив Вадим Дудка.
За словами фахівця, артишок є рослина сімейства складноцвітих (айстрових) з колючим листям і великими їстівними тільки до початку цвітіння бутонами. Існує 4 різновиди артишоку: зелений, фіолетовий, кулястий, яйцеподібний. При цьому 80% світового виробництва артишоку – зелені округлі сорти.
Найпопулярнішими комерційними сортами артишоку, за словами директора «АгроАналізу» є:
– Омаха (дуже великий, дуже щільний і транспортабельний, округлий);
– Меркьюрі (округлий фіолетовий, з явно солодким смаком, розмір середній – до 9 см);
– Сієна (яйцевидний, фіолетовий італійський сорт, середній розмір, можна їсти сирим);
– Бебі Енжіо (дрібні – до 3 см головки м’яко червоного забарвлення, прикраса страв);
– К’янті (зелений з фіолетовими кінчиками, типовий для італійського ринку);
– Біг Хеат (зелений, серцеподібної форми, класичний сорт для однорічної культури);
– Класик грін Глоуб (вершковий смак, головка до 15 см в діаметрі, багаторічна культура);
– Кінг (один з найбільших полуфіолетовий, округла форма);
– Ф’єзоле (фіолетовий колір, фруктовий смак).
Що стосується технології вирощування артишоку, то як зазначив Вадим Дудка, необхідно пам’ятати, що це теплолюбна культура і вона не любить гербіцидів, дозволених для боротьби з бур’янами.
«Вирощувати артишок варто з розсади, сіючи в касети на 160 осередків. Сходи зазвичай отримують на 9-11 день після посадки, після чого пересаджують у великі осередки (4х4 або 6х6см). Висадка артишоку в грунт відбувається на мульчуючу плівку за схемою посадки від 0,5 х 1,4 до 0,7 х 1,8 м. Міжрядний простір варто або скошувати, або культивувати. При цьому в подальшому варто використовувати крапельне зрошення. На початку вегетації рослини при його добриві потрібно використовувати тільки азотне живлення, а далі – особлива увага фосфору, калію, кальцію, бору і залізу», – зазначив Вадим Дудка.
Крім того, після дозрівання бутона, раз в тиждень необхідно проводити вибірку культури.
«Від дозрівання бутона до початку розпускання квітки і втрати товарного виду проходить приблизно 10 днів. Ознака небезпеки розпускання – розтопирювання чашолистків. Цвітіння артишоку – це повна катастрофа для фермера», – кажучи про технології догляду за культурою, сказав Вадим Дудка.
В середньому один кущ артишоку дає 15 -30 бутонів.
«Маса бутона у кращих сортів 250 – 400 грамів. При густоті посадки 8 000 – 10 000 шт/га маємо можливість отримувати не менше 40 т/га », – підкреслив Вадим Дудка.
https://ukrainefood.org/