За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, уточненими з урахуванням поточної динаміки, 2018 року обсяги виробництва зернових і зернобобових культур перевищать минулорічні показники на 7,0% і становитимуть 66,2 млн т, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, збільшення валового збору зернових і зернобобових спричинене переважно збільшенням урожайності кукурудзи на 25,1% – з 54,6 ц/га до 68,3 ц/га. Внаслідок цього її виробництво зросте майже на 27% і становитиме 31,3 млн т проти минулорічних 24,7 млн т.
Пшениці цього року зібрано на 4,4% менше, ніж торік – 25 млн т. Такі обсяги виробництва достатні для повного задоволення внутрішніх потреб у продовольчому зерні, зауважив академік.
Суттєве зменшення площ під гречку (-42,9%) компенсоване зростанням майже у півтора рази урожайності цієї культури – з 9,6 ц/га до 14 ц/га. Виробництво гречки очікується на рівні 151,8 тис. т, тобто на 15,9% більше, ніж 2017 року.
Після зменшення валового збору рису у 2014 році внаслідок анексії АР Крим до 50,9 тис. т його виробництво продовжує набирати обертів. 2018 року внаслідок збільшення урожайності цієї культури майже на чверть його буде зібрано 78,5 тис. т – на 22,8 % більше, ніж торік.
Також помітно виріс врожай гороху – до 825,8 тис. т (+24,8%) та ячменю – до 7505,6 тис. т (+9,4%).
Зменшення на 10% площ під просо не змогло компенсувати навіть збільшення його урожайності до 15,8 ц/га (+7,5%). 2018 року очікується зменшення виробництва проса на 2,2% – до 82,6 тис. т.
Через зменшення площ вирощування та зниження урожайності зменшиться виробництво вівса – до 437,8 тис. т (-7%), а також жита – до 407,4 тис. т (-19,4%).
Таким чином, цього року аграрії відновили зростаючу динаміку виробництва зернових, скоріше за все знову піднімуть планку рекордного врожаю цих культур і забезпечили достатній рівень продовольчої безпеки держави, підсумував Юрій Лупенко.