В Україні прийнято закон, яким ставить під загрозу якість та автентичність
української виноградно-виноробної продукції.
Верховною Радою України прийняті зміни до Законів України «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» та «Про виноград та виноградне вино» в частині використання сировини для виготовлення вин і коньяків України. А саме, дозволяється застосовувати сировину неукраїнського походження без будь-яких обмежень щодо часток їх використання у виробництві. Відсутність обов’язкової вимоги використання сировини вітчизняного походження може загрожувати виноградно-виноробній галузі України.
В корпорації по виноградарству і виноробній промисловості «Укрвинпром» зазначають, що новоприйняті зміни можуть мати серйозні наслідки, як для виробників, так і для населення.
«Якщо держава не ставить вимогу перед виробниками використовувати українські матеріали – сировинна база в країні зазнаватиме занепаду. Як наслідок – зменшиться кількість робочих місць у галузі і відрахування до бюджету», – коментує Володимир Кучеренко, генеральний директор корпорації «Укрвинпром».
За його словами, зміни дозволяють недобросовісним виробникам використовувати найдешевшу іноземну сировину сумнівної якості: «В таких умовах може істотно погіршитися якісь української продукції, а страждатимуть – споживачі».
«Відсутність вимоги про використання сировини українського походження при виготовленні коньяків України нівелює сам термін «коньяк України», оскільки за існуючих умов у ординарних та марочних коньяках України фактично буде відсутній український коньячний спирт. На сьогодні гостро стоїть питання введення обов`язкового використання вітчизняної сировини при виготовленні вин та коньяків України, аби створити автентичний вітчизняний продукт», – повідомляє експерт.
Натомість європейське законодавство ставить вимоги до виробництва товарів, в назві яких є «географічне зазначення» – в таких товарах не менше 85% винограду повинні походити виключно з цієї географічної зони.В Митному Кодексі України також йдеться про те, що товарами, повністю вироблені у даній країні, є продукція рослинного походження, вирощена або зібрана в цій країні. В той час як продукт України, виготовлений на 100% з імпортної сировини, вводить в оману його споживачів.
В той же час в «Укрвинпромі» підкреслюють, що новоприйняті зміни зводять нанівець «Правила виробництва коньяків України», які зобов’язували використовувати частку вітчизняних коньячних спиртів при виробництві ординарних коньяків України.
Подальший розвиток АПК потребує створення інноваційних технологій виробництва, післязбиральної обробки та зберігання
Докладніше