Про це пише mukachevo.today.
Так, ще у 1949 році радянські біологи проводили експерименти і намагалися виростити певні сорти рослин у неприродних для тих умовах. Тоді насадження тропічних рослин з’являлися на півночі, а морозостійких — на півдні.
Вчені згадують, що першу зиму пережило більше 40% однорічних сіянців різних сортів чаю — грузинського, кубанського, індійського, яванського і цейлонського. Через три роки з експериментальної плантації біло зібрано понад 2,5 тонн урожаю.
Виявилися певні особливості закарпатського чаю: під впливом місцевого мікроклімату він набув особливих ноток. При цьому за смаковими якостями та букетом аромату він нічим не поступався всесвітньо відомому китайському.
На жаль, згодом плантацію передавали в розпорядження то одному, то іншому відомству. Догляд за рослинами погіршився, і насадження почали потроху заростати чагарниками та бур’янами. Проте, і сьогодні на Червоній Горі можна знайти кілька десятків кущів унікального закарпатського чаю.
Нагадаємо,
agravery.com