Більш того, аналітики Української плодоовочевої асоціації (УПОА) не виключають, що вже у квітні-травні на українському ринку пануватиме дефіцит якісної моркви, передає прес-служба асоціації.
«Минулого року в першій половині березня пропозиція моркви на ринку України помітно знизилась, що спровокувало зростання цін, яке, до речі, тривало до кінця сезону. В поточному році більшість фермерів розраховують на повторення такого сценарію, тож деякі з них навіть відмовляються від активних продажів в очікуванні на подорожчання», – коментує ситуацію головний аналітик УПОА Тетяна Смірнова.
За її словами, в поточному сезоні відсоток некондиційної продукції у врожаю значно більший, ніж торік, через погодні негаразди. Підтвердження цьому ми можемо побачити на поличках супермаркетів: у більшості випадків пропонується морква досить невисокої якості. Крім того, фермери вже повідомляють про проблеми зі зберіганням цих коренеплодів, отже не виключно, що вже незабаром покупці будуть відчувати проблеми у придбанні необхідних обсягів моркви високої якості.
При цьому аналітик відмічає, що наразі морква в українських господарствах уже коштує 6-7,5 грн/кг, тобто на 7-9% дорожче, ніж на початку весни 2018 року. Це при тому, що, згідно з офіційними даними, валовий збір цієї продукції в Україні перевищує минулорічні показними.
Нагадаємо, на початку березня, на ринку овочів «борщового набору» склалась доволі неочікувана для більшості продавців ситуація. Як мінімум три з п’яти овочевих позицій українського «борщу», станом на 1 березня, пропонуються на ринку дешевше, ніж на початку весни 2018 року.
agravery.com