Аграрний тиждень. Україна
» » Перші 10 географічних зазначень в Україні будуть включати сири, фрукти, вина і мед
» » Перші 10 географічних зазначень в Україні будуть включати сири, фрукти, вина і мед

    Перші 10 географічних зазначень в Україні будуть включати сири, фрукти, вина і мед


    Про це повідомив координатор проекту ЄС «Географічні вказівки в Україні» Саверіо Савіо , пише «БізнесЦензор».

    За словами Савіо, існує три варіанти лейблів GI:



    PDO (protected designation of origin) — захищене вказівку місця походження;



    PGI (protected geographical indication) — захищене географічне зазначення»;



    TSG (traditional specialities guaranteed) — гарантія традиційності.

    «Ми плануємо зареєструвати два PDO для сирів (гуцульської овечої бриндза і гуцульської коров'ячої бринзи), два PDO для фруктів і овочів (херсонський кавун і мелітопольська черешня), два PGI і два PDO для вин, одне — для алкогольного напою, а також PGI для меду», — розповів Савіо.

    Він додав, що заявка на реєстрацію «гуцульської овечої бриндзи» вже подана, незабаром подадуть заявку на реєстрацію «гуцульської коров'ячої бринзи».

    «Нещодавно була створена асоціація виробників бессарабських вин, і перший продукт, який буде там зареєстрований, — вино з району озера Ялпуг. За мед ми до сих пір обговорюємо з Мінагрополітики, де його зареєструвати, тому що це важливий продукт на всій території України, і міністерство має визначитися зі своїми преференціями по локації», — зазначив Савіо.

    Як пояснив Савіо, проект займається консультаційної та технічною підтримкою реєстрації GI, а безпосередньо ініціаторами реєстрації повинні виступати асоціації виробників. Наприклад, проект сприяв створенню Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів і допоміг підготувати документи на реєстрацію GI, однак саму заявку подала асоціація.

    За даними проекту, назви винних і алкогольних географічних зазначень поки невідомі. Зокрема, асоціація «Придунайська Бессарабія», яка буде займатися реєстрацією вина з району озера Ялпуг, може вибрати назву для GI «Ялпуг» або модифікувати його.

    За словами Савіо, поки невідомо, скільки часу займе реєстрація GI в Україні.

    «Це дуже залежить від бюрократії. Ми займаємося двома паралельними процесами: готуємо досьє, яке необхідно для реєстрації в Європейському союзі, але спочатку реєструємо GI в Україні. Скільки часу займе реєстрація в Україні — ми не маємо уявлення. Потрібен час на те, щоб опоненти могли подати заперечення. В ЄС період реєстрації може тривати від трьох місяців до 3-4 років», — розповів Савіо.

    За його словами, термін дії географічного зазначення необмежений, проте GI припиняє діяти, якщо продукт відсутній на ринку протягом 7 років.

    Нагадаємо, використання географічних зазначень для продукції дозволяє виробникові отримати на 20-50% більше прибутків.

    agravery.com





    Схожі новини
  • Мелітопольська черешня може стати продуктом із географічним зазначенням
  • Система географічних зазначень (GI) відіграє особливу роль у просуванні сталого розвитку сільськогосподарських районів
  • Винороби Одещини об'єдналися в асоціацію
  • Назву «херсонський кавун» хочуть запатентувати
  • Розпочато реєстрацію першого українського продукту з географічним маркуванням – гуцульської овечої бриндзі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Перші 10 географічних зазначень в Україні будуть включати сири, фрукти, вина і мед


Про це повідомив координатор проекту ЄС «Географічні вказівки в Україні» Саверіо Савіо , пише «БізнесЦензор».

За словами Савіо, існує три варіанти лейблів GI:



PDO (protected designation of origin) — захищене вказівку місця походження;



PGI (protected geographical indication) — захищене географічне зазначення»;



TSG (traditional specialities guaranteed) — гарантія традиційності.

«Ми плануємо зареєструвати два PDO для сирів (гуцульської овечої бриндза і гуцульської коров'ячої бринзи), два PDO для фруктів і овочів (херсонський кавун і мелітопольська черешня), два PGI і два PDO для вин, одне — для алкогольного напою, а також PGI для меду», — розповів Савіо.

Він додав, що заявка на реєстрацію «гуцульської овечої бриндзи» вже подана, незабаром подадуть заявку на реєстрацію «гуцульської коров'ячої бринзи».

«Нещодавно була створена асоціація виробників бессарабських вин, і перший продукт, який буде там зареєстрований, — вино з району озера Ялпуг. За мед ми до сих пір обговорюємо з Мінагрополітики, де його зареєструвати, тому що це важливий продукт на всій території України, і міністерство має визначитися зі своїми преференціями по локації», — зазначив Савіо.

Як пояснив Савіо, проект займається консультаційної та технічною підтримкою реєстрації GI, а безпосередньо ініціаторами реєстрації повинні виступати асоціації виробників. Наприклад, проект сприяв створенню Асоціації виробників традиційних карпатських високогірних сирів і допоміг підготувати документи на реєстрацію GI, однак саму заявку подала асоціація.

За даними проекту, назви винних і алкогольних географічних зазначень поки невідомі. Зокрема, асоціація «Придунайська Бессарабія», яка буде займатися реєстрацією вина з району озера Ялпуг, може вибрати назву для GI «Ялпуг» або модифікувати його.

За словами Савіо, поки невідомо, скільки часу займе реєстрація GI в Україні.

«Це дуже залежить від бюрократії. Ми займаємося двома паралельними процесами: готуємо досьє, яке необхідно для реєстрації в Європейському союзі, але спочатку реєструємо GI в Україні. Скільки часу займе реєстрація в Україні — ми не маємо уявлення. Потрібен час на те, щоб опоненти могли подати заперечення. В ЄС період реєстрації може тривати від трьох місяців до 3-4 років», — розповів Савіо.

За його словами, термін дії географічного зазначення необмежений, проте GI припиняє діяти, якщо продукт відсутній на ринку протягом 7 років.

Нагадаємо, використання географічних зазначень для продукції дозволяє виробникові отримати на 20-50% більше прибутків.

agravery.com





Схожі новини
  • Мелітопольська черешня може стати продуктом із географічним зазначенням
  • Система географічних зазначень (GI) відіграє особливу роль у просуванні сталого розвитку сільськогосподарських районів
  • Винороби Одещини об'єдналися в асоціацію
  • Назву «херсонський кавун» хочуть запатентувати
  • Розпочато реєстрацію першого українського продукту з географічним маркуванням – гуцульської овечої бриндзі

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.