Аграрний тиждень. Україна
» » Своя ніша: як вирощувати та продавати нут, щоб мати прибутки
» » Своя ніша: як вирощувати та продавати нут, щоб мати прибутки

    Своя ніша: як вирощувати та продавати нут, щоб мати прибутки


    Своя ніша: як вирощувати та продавати нут, щоб мати прибутки

    [/b]

    [b]Юлія Назаренко, керівник департаменту фінансового консалтингу Pro Capital Investment.

     

    Нут (турецький або баранячий горох) є однією з найбільш популярних зернобобових культур в світі. Варто лише відмітити, що популяризація вирощування та споживання нуту була одним з ключових пунктів проведення Міжнародного року зернобобових (2016 рік), оголошеного ФАО (Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН).

    Популярність даної культури зумовлена великою кількістю вітамінів, мінералів, білків, жирів та клітковини (за деякими оцінками, в нуті міститься до 80 найменувань цінних харчових речовин). Високі поживні властивості зумовили широке поширення нуту в країнах Сходу, де його використовують як у вигляді окремих страв, так і у вигляді нутової муки. Окрім того, насиченість амінокислотами робить нут надзвичайно популярним серед вегетаріанців та прихильників здорового способу життя. 

    Однак популярність нуту в Україні досить низька, що обумовлено наявністю досить широкого розмаїття як зернових, так і зернобобових культур, які стали більш традиційними для української кухні. Крім того, рівень урожайності нуту в середньому по країні значно нижчий від традиційних гороху та квасолі. Так урожайність нуту у 2017 році складала 13,8 ц/га, а урожайність гороху і квасолі - 26,5 ц/га та 15,9 ц/га, відповідно.

    Але, якщо порівняти результати 2016 та 2017 року, то приріст посівних площ нуту в Україні склав майже 93%, а валовий збір врожаю зріс майже втричі з 64,9 тис.ц у 2016 році до 192,1 тис.ц у 2017 році.

    Дані тенденції зумовлені, в першу чергу, високою вартістю і, відповідно, дохідністю нуту на світовому ринку. Так, в Україні на початку 2018 року закупівельні ціни на нут становили до 1100 у.е. за тонну (нут калібру 8-10+).

    Відмітимо, що з одного боку висока ціна виступає надзвичайно привабливим аргументом для українських аграріїв, а з іншого високий рівень волатильності світових цін (до 35,4%, за даними www.tridge.com) робить вирощування даної культури досить ризиковим.

    Це зумовлено тим, що світова ціна на нут здебільшого залежить від політики ключових гравців даного ринку– Індія, Пакістан, Австралія. При цьому Індія виступає як найбільшим виробником (до 2/3 світового виробництва нуту), так і найбільшим імпортером – 1/3 світового імпорту. Відповідно, коли в Індії у листопаді 2017 року було істотно збільшено імпортне мито на бобові ізокрема на нут з 0% до 40%, світовий ринок нуту зазнав істотних змін. Зокрема різко знизилась ціна до 650-700 у.е. за тонну, а в окремих країнах до $400 за тонну (Іран), що істотно знизило закупівельні ціни на нут в Україні теж. Закупівельні ціни сягнули мінімуму – до $ 430 за тонну. Однак, як свідчить світова статистика, оптові ціни на нут поступово підвищуються до рівня 700-800 у.е. за тонну, що звичайно зумовить зростання закупівельних цін в Україні.

    Важливими аспектами організації виробництва нуту в Україні є:



    Нут є чудовою культурою в процесі сівозміни, оскільки здатен насичувати землю поживними речовинами і сприяти підвищенню урожайності інших культур.



    Більш привабливим є вирощування нуту великих калібрів – 8+ (сорта типу «kabuli»), попит на який досить стійкий, як в країнах Близького Сходу та Азії, так і в країнах Європейського союзу.



    Висока залежність від зовнішнього ринку, адже внутрішнє споживання нуту на досить низькому рівні.



    Наявність великої кількості замінників, таких як горох чи квасоля, що істотно гальмує популяризацію нуту на внутрішньому ринку.



    Необхідність відслідковувати сезонні коливання цін на даний вид продукту, що дозволить отримати максимальну віддачу від вирощування нуту, але зумовлює необхідність зберігання нуту протягом певного періоду.

    Відповідно, плануючи продаж нуту необхідно враховувати посівний календар нуту в країнах-виробниках (Індія, Пакистан, Австралія), що дозволить оптимально підібрати момент реалізації.

    Організація вирощування нуту в Україні має ряд особливостей, а саме:



    Незважаючи на відносну морозостійкість, все ж нут є досить теплолюбною рослиною, відповідно вирощування даної культури бажано в південних регіонах країни.



    Необхідність забезпечення поливу посівів, особливо в літні місяці.



    Використання адаптованих сортів та відпрацьованих технологій вирощування нуту саме в промислових масштабах, адже донедавна в Україні практично не існувало ефективної технології роботи з даною культурою.



    Низька популярність нуту серед споживачів в середині країни, що зумовлює необхідність реалізації продукції на експорт.

    В структурі фінансування проекту по вирощуванню нуту валову частину витрат займають витрати на придбання техніки, оформлення землі та проведення посівної. Орієнтовна частка витрат в сукупності може складати до 80 %.

    Відмітимо, що за умови наявності техніки та землі, наприклад, якщо нут використовується у сівозміні основних зерно-бобових культур, основною статтею витрат буде закупівля насіння, адже для отримання якісного врожаю бажано використання насіння 1-ї або 2-ї репродукції, вартість якого в Україні може сягати до $ 1300 за тону або $ 265 на 1 га. при нормі посіву 500-600 тис. шт./га. При цьому, за умови формування сприятливої ринкової кон’юнктури, рівень рентабельності продажів нуту може сягати до 50%, а окупність проекту буде знаходитись в межах 2-х років.

    Читайте також: Своя ніша: скільки можна заробити на бакалії із амаранту

    agravery.com





    Схожі новини
  • Як вирощувати нут в Україні
  • Пакистан та Туреччина – найбільші покупці українського нуту
  • Азія є основним покупцем українського нуту
  • Сортовий склад нуту
  • Культура суходолу Криму

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Своя ніша: як вирощувати та продавати нут, щоб мати прибутки


Своя ніша: як вирощувати та продавати нут, щоб мати прибутки

[/b]

[b]Юлія Назаренко, керівник департаменту фінансового консалтингу Pro Capital Investment.

 

Нут (турецький або баранячий горох) є однією з найбільш популярних зернобобових культур в світі. Варто лише відмітити, що популяризація вирощування та споживання нуту була одним з ключових пунктів проведення Міжнародного року зернобобових (2016 рік), оголошеного ФАО (Продовольчою і сільськогосподарською організацією ООН).

Популярність даної культури зумовлена великою кількістю вітамінів, мінералів, білків, жирів та клітковини (за деякими оцінками, в нуті міститься до 80 найменувань цінних харчових речовин). Високі поживні властивості зумовили широке поширення нуту в країнах Сходу, де його використовують як у вигляді окремих страв, так і у вигляді нутової муки. Окрім того, насиченість амінокислотами робить нут надзвичайно популярним серед вегетаріанців та прихильників здорового способу життя. 

Однак популярність нуту в Україні досить низька, що обумовлено наявністю досить широкого розмаїття як зернових, так і зернобобових культур, які стали більш традиційними для української кухні. Крім того, рівень урожайності нуту в середньому по країні значно нижчий від традиційних гороху та квасолі. Так урожайність нуту у 2017 році складала 13,8 ц/га, а урожайність гороху і квасолі - 26,5 ц/га та 15,9 ц/га, відповідно.

Але, якщо порівняти результати 2016 та 2017 року, то приріст посівних площ нуту в Україні склав майже 93%, а валовий збір врожаю зріс майже втричі з 64,9 тис.ц у 2016 році до 192,1 тис.ц у 2017 році.

Дані тенденції зумовлені, в першу чергу, високою вартістю і, відповідно, дохідністю нуту на світовому ринку. Так, в Україні на початку 2018 року закупівельні ціни на нут становили до 1100 у.е. за тонну (нут калібру 8-10+).

Відмітимо, що з одного боку висока ціна виступає надзвичайно привабливим аргументом для українських аграріїв, а з іншого високий рівень волатильності світових цін (до 35,4%, за даними www.tridge.com) робить вирощування даної культури досить ризиковим.

Це зумовлено тим, що світова ціна на нут здебільшого залежить від політики ключових гравців даного ринку– Індія, Пакістан, Австралія. При цьому Індія виступає як найбільшим виробником (до 2/3 світового виробництва нуту), так і найбільшим імпортером – 1/3 світового імпорту. Відповідно, коли в Індії у листопаді 2017 року було істотно збільшено імпортне мито на бобові ізокрема на нут з 0% до 40%, світовий ринок нуту зазнав істотних змін. Зокрема різко знизилась ціна до 650-700 у.е. за тонну, а в окремих країнах до $400 за тонну (Іран), що істотно знизило закупівельні ціни на нут в Україні теж. Закупівельні ціни сягнули мінімуму – до $ 430 за тонну. Однак, як свідчить світова статистика, оптові ціни на нут поступово підвищуються до рівня 700-800 у.е. за тонну, що звичайно зумовить зростання закупівельних цін в Україні.

Важливими аспектами організації виробництва нуту в Україні є:



Нут є чудовою культурою в процесі сівозміни, оскільки здатен насичувати землю поживними речовинами і сприяти підвищенню урожайності інших культур.



Більш привабливим є вирощування нуту великих калібрів – 8+ (сорта типу «kabuli»), попит на який досить стійкий, як в країнах Близького Сходу та Азії, так і в країнах Європейського союзу.



Висока залежність від зовнішнього ринку, адже внутрішнє споживання нуту на досить низькому рівні.



Наявність великої кількості замінників, таких як горох чи квасоля, що істотно гальмує популяризацію нуту на внутрішньому ринку.



Необхідність відслідковувати сезонні коливання цін на даний вид продукту, що дозволить отримати максимальну віддачу від вирощування нуту, але зумовлює необхідність зберігання нуту протягом певного періоду.

Відповідно, плануючи продаж нуту необхідно враховувати посівний календар нуту в країнах-виробниках (Індія, Пакистан, Австралія), що дозволить оптимально підібрати момент реалізації.

Організація вирощування нуту в Україні має ряд особливостей, а саме:



Незважаючи на відносну морозостійкість, все ж нут є досить теплолюбною рослиною, відповідно вирощування даної культури бажано в південних регіонах країни.



Необхідність забезпечення поливу посівів, особливо в літні місяці.



Використання адаптованих сортів та відпрацьованих технологій вирощування нуту саме в промислових масштабах, адже донедавна в Україні практично не існувало ефективної технології роботи з даною культурою.



Низька популярність нуту серед споживачів в середині країни, що зумовлює необхідність реалізації продукції на експорт.

В структурі фінансування проекту по вирощуванню нуту валову частину витрат займають витрати на придбання техніки, оформлення землі та проведення посівної. Орієнтовна частка витрат в сукупності може складати до 80 %.

Відмітимо, що за умови наявності техніки та землі, наприклад, якщо нут використовується у сівозміні основних зерно-бобових культур, основною статтею витрат буде закупівля насіння, адже для отримання якісного врожаю бажано використання насіння 1-ї або 2-ї репродукції, вартість якого в Україні може сягати до $ 1300 за тону або $ 265 на 1 га. при нормі посіву 500-600 тис. шт./га. При цьому, за умови формування сприятливої ринкової кон’юнктури, рівень рентабельності продажів нуту може сягати до 50%, а окупність проекту буде знаходитись в межах 2-х років.

Читайте також: Своя ніша: скільки можна заробити на бакалії із амаранту

agravery.com





Схожі новини
  • Як вирощувати нут в Україні
  • Пакистан та Туреччина – найбільші покупці українського нуту
  • Азія є основним покупцем українського нуту
  • Сортовий склад нуту
  • Культура суходолу Криму

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.