Аграрний тиждень. Україна
» » Сортовий склад нуту
» » Сортовий склад нуту

    Сортовий склад нуту


    Зернобобові культури - основне джерело рослинного білка для годівлі тварин і харчування людини. Вони є основою високобілкових кормів, що необхідні для всіх життєдіяльних процесів у тварин для формування їх високої продуктивності. Тому в структурі рослинних білків ресурсів України однорічні зернобобові займають важливе місце.

     

    Територія південних регіонів України, в т.ч. і степовий Крим, характеризується частими засухами у весняно-літній період, що призводить до значного зниження врожаю всіх сільгоспкультур. Тож особливу цінність набувають жаро- і посухостійкі культури. Однією з таких і є нут.

    Він вирощується, в основному, на богарі. Нут нестійкий до надлишку вологи, хоча чутливий на зрошення. У порівнянні з іншими зернобобовими має більш стабільну врожайність незалежно від умов року. 1 кг зерна нуту містить: 334 ккал, 28-32% білка, до 7% олії, 43-56% вуглеводів і 6-9% клітковини. За вмістом і якістю природного комплексу вітамінів та інших біологічно активних сполук нут один із найбільш цінних серед багатьох продуктів рослинного і тваринного походження.

    Створення нових високопродуктивних і стійких до хвороб сортів нуту дозволяє розширити посівні площі під цією культурою. Нині нут за посівними площами посідає третє місце у світі серед зернобобових (після сої і гороху). У Криму зернобобові висіваються на понад 26 тис. га (3,2% посівних площ), з них посіви нуту сягають 3,5 тис. гектарів. Щороку спостерігається тенденція до збільшення виділення площ під нут. У степовій зоні, через підвищені температури, нут може займати площі, які виділяються під пари.

    У комплексі заходів, спрямованих на підвищення врожайності сільгоспкультур, важливе місце належить використанню високопродуктивних сортів, пристосованих до місцевих ґрунтово-кліматичних умов. До Реєстру сортів рослин України занесені сорти культури виключно української селекції. Це сорти Селекційно-генетичного інституту - НЦСС, Луганської державної дослідної станції, Красноградської дослідної станції і ТОВ «Насіння Луганщини». Ці сорти різноманітні за морфологічними ознаками і по-різному реагують на ґрунтово-кліматичні умови зони степового Криму, що виражається у врожайності культури.

     

    Таблиця 1. Врожайність сортів нуту в умовах степового Криму (ІСГ Криму НААН)

     

    Сорт

            Врожайність  

    по рокам, т/га

    Серед-ня,

    т/га

    2010

    2011

    2012

    Орнамент

    1,11

    1,19

    0,93

    1,08

    Добробут

    0,95

    1,41

    0,91

    1,09

    Смачний

    0,96

    1,20

    0,99

    1,05

    Розанна

    1,07

    1,38

    0,85

    1,10

    Пам’ять

    1,07

    1,24

    0,85

    1,05

    Фагот

    1,10

    1,16

    0,87

    1,04

    Александ-рит

    1,29

    1,51

    0,99

    1,26

    Пегас

    1,26

    1,35

    1,28

    1,30

    Колорит

    1,05

    1,51

    0,82

    1,13

    Антей

    1,31

    1,66

    0,77

    1,25

    Буджак

    1,06

    1,89

    0,88

    1,28

    Тріумф

    1,08

    1,61

    0,72

    1,14

    Слобожан-ський

    --

    1,27

    0,65

    --

    Йордан

    --

    --

    0,73

    --

    НСР05

    0,09

    0,04

    0,12

    0,07

     

    В умовах степового Криму сприятливими для нуту по вологозабезпеченості були 2010 і 2011 рр., врожайність нуту за сортами склала від 0,95 до 1,89 т/га. Найбільша врожайність - 1,89 т/га - відзначена на сорті Буджак у 2011 році. Минулого року, який характеризувався посушливими умовами, врожайність нуту за сортами склала від 0,65 до 1,28 т/га.

    За роки вивчення сортів нуту в умовах степового Криму за продуктивністю виділяються сорти: Пегас, середня врожайність 1,30 т/га, Буджак - 1,28 т/га, Александрит - 1,26 т/га і Антей - 1,25 т/га. Слід зазначити, що сорт Пегас відрізняється стабільною врожайністю, незалежно від умов року (табл. 1).

    Та оцінювати зернобобові культури, зокрема нут, необхідно не тільки за валовий вихід зерна, а й за вихід із одиниці площі перетравного протеїну. Так, при однаковій врожайності нуту та ячменю 2 т/га, нуту отримують 560 кг перетравного протеїну, ячменю - 280 кг, різниця становить 280 кілограмів. Підбір сорту для виробника залежить від мети використання зерна нуту. Для кормових цілей використовують кормові сорти (червонозернові): Пегас, Александрит, Колорит, а для харчових - крупнозернові: Антей, Буджак, Тріумф. Найкраще в господарстві мати 2-3 сорти - це гарантований врожай і економічна підтримка господарства.

    Отже, правильний вибір сорту забезпечує максимальне використання екологічних ресурсів регіону, адже культура буде генетично захищеною від лімітуючих екологічних факторів. А підвищенню врожайності та поліпшенню якості зерна нуту сприяє дотримання основних агротехнічних прийомів і впровадження у виробництво нових високоврожайних сортів з високими біохімічними показниками.

     

    Ольга ПТАШНИК,

    старший науковий співробітник відділу насінництва та сортовивчення

    Інституту сільського господарства Криму НААНУ

     

     





    Схожі новини
  • Культура суходолу Криму
  • ЗАПОРУКА СТАБІЛЬНИХ УРОЖАЇВ
  • Роль гороху в рисових сівозмінах півдня України
  • Стан та перспективи селекції рису в Україні
  • ІННОВАЦІЙНІ РОЗРОБКИ НОСІВСЬКОЇ СЕЛЕКЦІЙНО-ДОСЛІДНОЇ СТАНЦІЇ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Сортовий склад нуту


Зернобобові культури - основне джерело рослинного білка для годівлі тварин і харчування людини. Вони є основою високобілкових кормів, що необхідні для всіх життєдіяльних процесів у тварин для формування їх високої продуктивності. Тому в структурі рослинних білків ресурсів України однорічні зернобобові займають важливе місце.

 

Територія південних регіонів України, в т.ч. і степовий Крим, характеризується частими засухами у весняно-літній період, що призводить до значного зниження врожаю всіх сільгоспкультур. Тож особливу цінність набувають жаро- і посухостійкі культури. Однією з таких і є нут.

Він вирощується, в основному, на богарі. Нут нестійкий до надлишку вологи, хоча чутливий на зрошення. У порівнянні з іншими зернобобовими має більш стабільну врожайність незалежно від умов року. 1 кг зерна нуту містить: 334 ккал, 28-32% білка, до 7% олії, 43-56% вуглеводів і 6-9% клітковини. За вмістом і якістю природного комплексу вітамінів та інших біологічно активних сполук нут один із найбільш цінних серед багатьох продуктів рослинного і тваринного походження.

Створення нових високопродуктивних і стійких до хвороб сортів нуту дозволяє розширити посівні площі під цією культурою. Нині нут за посівними площами посідає третє місце у світі серед зернобобових (після сої і гороху). У Криму зернобобові висіваються на понад 26 тис. га (3,2% посівних площ), з них посіви нуту сягають 3,5 тис. гектарів. Щороку спостерігається тенденція до збільшення виділення площ під нут. У степовій зоні, через підвищені температури, нут може займати площі, які виділяються під пари.

У комплексі заходів, спрямованих на підвищення врожайності сільгоспкультур, важливе місце належить використанню високопродуктивних сортів, пристосованих до місцевих ґрунтово-кліматичних умов. До Реєстру сортів рослин України занесені сорти культури виключно української селекції. Це сорти Селекційно-генетичного інституту - НЦСС, Луганської державної дослідної станції, Красноградської дослідної станції і ТОВ «Насіння Луганщини». Ці сорти різноманітні за морфологічними ознаками і по-різному реагують на ґрунтово-кліматичні умови зони степового Криму, що виражається у врожайності культури.

 

Таблиця 1. Врожайність сортів нуту в умовах степового Криму (ІСГ Криму НААН)

 

Сорт

        Врожайність  

по рокам, т/га

Серед-ня,

т/га

2010

2011

2012

Орнамент

1,11

1,19

0,93

1,08

Добробут

0,95

1,41

0,91

1,09

Смачний

0,96

1,20

0,99

1,05

Розанна

1,07

1,38

0,85

1,10

Пам’ять

1,07

1,24

0,85

1,05

Фагот

1,10

1,16

0,87

1,04

Александ-рит

1,29

1,51

0,99

1,26

Пегас

1,26

1,35

1,28

1,30

Колорит

1,05

1,51

0,82

1,13

Антей

1,31

1,66

0,77

1,25

Буджак

1,06

1,89

0,88

1,28

Тріумф

1,08

1,61

0,72

1,14

Слобожан-ський

--

1,27

0,65

--

Йордан

--

--

0,73

--

НСР05

0,09

0,04

0,12

0,07

 

В умовах степового Криму сприятливими для нуту по вологозабезпеченості були 2010 і 2011 рр., врожайність нуту за сортами склала від 0,95 до 1,89 т/га. Найбільша врожайність - 1,89 т/га - відзначена на сорті Буджак у 2011 році. Минулого року, який характеризувався посушливими умовами, врожайність нуту за сортами склала від 0,65 до 1,28 т/га.

За роки вивчення сортів нуту в умовах степового Криму за продуктивністю виділяються сорти: Пегас, середня врожайність 1,30 т/га, Буджак - 1,28 т/га, Александрит - 1,26 т/га і Антей - 1,25 т/га. Слід зазначити, що сорт Пегас відрізняється стабільною врожайністю, незалежно від умов року (табл. 1).

Та оцінювати зернобобові культури, зокрема нут, необхідно не тільки за валовий вихід зерна, а й за вихід із одиниці площі перетравного протеїну. Так, при однаковій врожайності нуту та ячменю 2 т/га, нуту отримують 560 кг перетравного протеїну, ячменю - 280 кг, різниця становить 280 кілограмів. Підбір сорту для виробника залежить від мети використання зерна нуту. Для кормових цілей використовують кормові сорти (червонозернові): Пегас, Александрит, Колорит, а для харчових - крупнозернові: Антей, Буджак, Тріумф. Найкраще в господарстві мати 2-3 сорти - це гарантований врожай і економічна підтримка господарства.

Отже, правильний вибір сорту забезпечує максимальне використання екологічних ресурсів регіону, адже культура буде генетично захищеною від лімітуючих екологічних факторів. А підвищенню врожайності та поліпшенню якості зерна нуту сприяє дотримання основних агротехнічних прийомів і впровадження у виробництво нових високоврожайних сортів з високими біохімічними показниками.

 

Ольга ПТАШНИК,

старший науковий співробітник відділу насінництва та сортовивчення

Інституту сільського господарства Криму НААНУ

 

 





Схожі новини
  • Культура суходолу Криму
  • ЗАПОРУКА СТАБІЛЬНИХ УРОЖАЇВ
  • Роль гороху в рисових сівозмінах півдня України
  • Стан та перспективи селекції рису в Україні
  • ІННОВАЦІЙНІ РОЗРОБКИ НОСІВСЬКОЇ СЕЛЕКЦІЙНО-ДОСЛІДНОЇ СТАНЦІЇ

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.