Зернобобові культури - основне джерело рослинного білка для годівлі тварин і харчування людини. Вони є основою високобілкових кормів, що необхідні для всіх життєдіяльних процесів у тварин для формування їх високої продуктивності. Тому в структурі рослинних білків ресурсів України однорічні зернобобові займають важливе місце.
Територія південних регіонів України, в т.ч. і степовий Крим, характеризується частими засухами у весняно-літній період, що призводить до значного зниження врожаю всіх сільгоспкультур. Тож особливу цінність набувають жаро- і посухостійкі культури. Однією з таких і є нут.
Він вирощується, в основному, на богарі. Нут нестійкий до надлишку вологи, хоча чутливий на зрошення. У порівнянні з іншими зернобобовими має більш стабільну врожайність незалежно від умов року. 1 кг зерна нуту містить: 334 ккал, 28-32% білка, до 7% олії, 43-56% вуглеводів і 6-9% клітковини. За вмістом і якістю природного комплексу вітамінів та інших біологічно активних сполук нут один із найбільш цінних серед багатьох продуктів рослинного і тваринного походження.
Створення нових високопродуктивних і стійких до хвороб сортів нуту дозволяє розширити посівні площі під цією культурою. Нині нут за посівними площами посідає третє місце у світі серед зернобобових (після сої і гороху). У Криму зернобобові висіваються на понад 26 тис. га (3,2% посівних площ), з них посіви нуту сягають 3,5 тис. гектарів. Щороку спостерігається тенденція до збільшення виділення площ під нут. У степовій зоні, через підвищені температури, нут може займати площі, які виділяються під пари.
У комплексі заходів, спрямованих на підвищення врожайності сільгоспкультур, важливе місце належить використанню високопродуктивних сортів, пристосованих до місцевих ґрунтово-кліматичних умов. До Реєстру сортів рослин України занесені сорти культури виключно української селекції. Це сорти Селекційно-генетичного інституту - НЦСС, Луганської державної дослідної станції, Красноградської дослідної станції і ТОВ «Насіння Луганщини». Ці сорти різноманітні за морфологічними ознаками і по-різному реагують на ґрунтово-кліматичні умови зони степового Криму, що виражається у врожайності культури.
Таблиця 1. Врожайність сортів нуту в умовах степового Криму (ІСГ Криму НААН)
Сорт |
Врожайність по рокам, т/га |
Серед-ня, т/га |
||
2010 |
2011 |
2012 |
||
Орнамент |
1,11 |
1,19 |
0,93 |
1,08 |
Добробут |
0,95 |
1,41 |
0,91 |
1,09 |
Смачний |
0,96 |
1,20 |
0,99 |
1,05 |
Розанна |
1,07 |
1,38 |
0,85 |
1,10 |
Пам’ять |
1,07 |
1,24 |
0,85 |
1,05 |
Фагот |
1,10 |
1,16 |
0,87 |
1,04 |
Александ-рит |
1,29 |
1,51 |
0,99 |
1,26 |
Пегас |
1,26 |
1,35 |
1,28 |
1,30 |
Колорит |
1,05 |
1,51 |
0,82 |
1,13 |
Антей |
1,31 |
1,66 |
0,77 |
1,25 |
Буджак |
1,06 |
1,89 |
0,88 |
1,28 |
Тріумф |
1,08 |
1,61 |
0,72 |
1,14 |
Слобожан-ський |
-- |
1,27 |
0,65 |
-- |
Йордан |
-- |
-- |
0,73 |
-- |
НСР05 |
0,09 |
0,04 |
0,12 |
0,07 |
В умовах степового Криму сприятливими для нуту по вологозабезпеченості були 2010 і 2011 рр., врожайність нуту за сортами склала від 0,95 до 1,89 т/га. Найбільша врожайність - 1,89 т/га - відзначена на сорті Буджак у 2011 році. Минулого року, який характеризувався посушливими умовами, врожайність нуту за сортами склала від 0,65 до 1,28 т/га.
За роки вивчення сортів нуту в умовах степового Криму за продуктивністю виділяються сорти: Пегас, середня врожайність 1,30 т/га, Буджак - 1,28 т/га, Александрит - 1,26 т/га і Антей - 1,25 т/га. Слід зазначити, що сорт Пегас відрізняється стабільною врожайністю, незалежно від умов року (табл. 1).
Та оцінювати зернобобові культури, зокрема нут, необхідно не тільки за валовий вихід зерна, а й за вихід із одиниці площі перетравного протеїну. Так, при однаковій врожайності нуту та ячменю 2 т/га, нуту отримують 560 кг перетравного протеїну, ячменю - 280 кг, різниця становить 280 кілограмів. Підбір сорту для виробника залежить від мети використання зерна нуту. Для кормових цілей використовують кормові сорти (червонозернові): Пегас, Александрит, Колорит, а для харчових - крупнозернові: Антей, Буджак, Тріумф. Найкраще в господарстві мати 2-3 сорти - це гарантований врожай і економічна підтримка господарства.
Отже, правильний вибір сорту забезпечує максимальне використання екологічних ресурсів регіону, адже культура буде генетично захищеною від лімітуючих екологічних факторів. А підвищенню врожайності та поліпшенню якості зерна нуту сприяє дотримання основних агротехнічних прийомів і впровадження у виробництво нових високоврожайних сортів з високими біохімічними показниками.
Ольга ПТАШНИК,
старший науковий співробітник відділу насінництва та сортовивчення
Інституту сільського господарства Криму НААНУ