Аграрний тиждень. Україна
» » Сезон цукроваріння
» » Сезон цукроваріння

    Сезон цукроваріння


    Минулого тижня Міністерство аграрної політикиУкраїни провело виїзне засідання колегії у господарствах Васильківського та Ставищанського районів Київської області. Серед таких важливих питань, як використання бюджетних коштів сільгоспідприємствами та формування державного продовольчого резерву, в центрі уваги була ситуація в буряко-цукровому комплексі та на ринку цукру. Саме напередодні відкриття сезону цукроваріння віце-прем’єр-міністр Віктор Слаута, міністр аграрної політики Юрій Мельник, представники облдержадміністрацій та керівники підприємств, що вирощують та переробляють солодкі коренеплоди, обговорювали проблеми розвитку галузі, а також оглянули бурякові плантації та проінспектували готовність техніки до збору врожаю.

    Сезон цукроваріння
    Перше місце зупинки виїзної колегії - науково-дослідний інститут ім.Погорілого. Тут учасників колегії ознайомили з технологіями виробництва цукрових буряків, продемонстрували вітчизняну і зарубіжну техніку для обробітку землі, сіяння та збирання коренеплодів, і показали піддослідні поля, з яких невдовзі збиратимуть урожай. Як зазначив заступник директора інституту Віктор Погорілий, обробіток землі на піддослідних ланах проводять виключно вітчизняною технікою, випробовуючи ефективність чотирьох технологій: плужна оранка, поглиблена з використанням розрихлювачів, поверхневий обробіток і комбінований.
    - Залежно від того, який варіант обрано, - пояснив науковець, - можна зекономити до 30 відсотків пальне та істотно скоротити тривалість робіт, нічого не втративши на врожайності. Щоправда, невідомо чи можна таку систему використовувати кілька років поспіль для вирощування цукрових буряків на одному й тому ж полі. Наразі дослідницькі роботи тривають.
    А поки що фермери Київщини показують прекрасний результат роботи на плантаціях цукрових буряків.

    У дбайливого господаря і земля родюча

    Земля – основне багатство України. У цьому твердо переконаний керівник приватного господарства, що на Київщині, Олександр Васильович Шубівський. Можливо, саме у такому ставленні криється успішність його господарювання. «Головна наша мета – не нашкодити, зберегти і покращити родючість землі», - ділиться секретами Олександр Васильович.
    ФГ «Широкоступ» розпочало свою діяльність у 1996 році. Сьогодні господарство обробляє майже 3000 га землі. Впроваджуючи новітні технології, закуповуючи сучасну техніку, підприємство постійно розширює межі свого господарювання. Займаються тут і вирощуванням сільськогосподарських культур, і тваринництвом, забезпечуючи робочими місцями односельців та жителів сусідніх сіл. Недостатку у робітниках фермерське господарство не має. Адже працювати за сучасними технологіями не тільки прибутково, але й приємно.
    Особливо велику увагу приділяє підприємство вирощуванню цукрових буряків. Для догляду за ними впроваджуються ефективні агротехнічні заходи, які не тільки забезпечують високу врожайність культури, але й покращують стан грунту. Фахівці господарства добре знають як за допомогою сівозмін підвищити його родючість. Вони дотримуються певної послідовності у висіванні кукурудзи, ячменю, гороху, озимої пшениці та цукрових буряків. Ретельно проводять аналіз грунту, щоб внести необхідні добрива під глибоку оранку. Також практикують після глибокої оранки вирівнювання грунту з одночасним внесенням аміачної води. Це дає можливість насичити землю азотом, провести профілактику захворювань та захистити від шкідників. Отже, є чому повчитися у дбайливих господарів.
    Свої секрети мають господарі й у боротьбі з бур’янами. Норми внесення гербіцидів, їх композиції для кожного поля визначаються індивідуально, з використанням найсучасніших наукових підходів та методик.
    Не дивно, що таке господарювання дає відмінні результати. Наприклад, у минулому році господарство зібрало по 585 ц/ га солодких коренів. Прибуток від виробництва цукрових буряків у 2006 році склав 1327 тис. грн. Попри складні погодні умови урожайність зернових у 2006 році – 56 ц/га, у 2007 – 38 ц/га. Зібрано кукурудзи у 2006 році по 102 ц/га, у 2007 – 95 ц/га. Привіси ВРХ у минулому році склали 650 гр, свиней – 460 гр. Такі ж показники очікуються і цього року.
    Після огляду невеличкої експозиції солодких коренів, вирощених в господарстві «Широкоступ», учасники наради з цікавістю подивились і техніку в роботі. До речі, вітчизняні грунтообробні та посівні агрегати є ефективними на невеликих полях (до 250 га). На обширніших площах фахівці радять використовувати потужнішу імпортну. Збиральні комбайни та навантажувачі зарубіжного виробництва поза конкуренцією на нашому ринку: працюють без додаткової наладки, якісно виконують кожну операцію, невибагливі до примх погоди й дуже потужні. На експериментальному полі УкрНДІПВТ учасникам колегії продемонстрували роботу німецького збирального комплексу фірми “Кляйме”, а в товаристві з іноземними інвестиціями “Полковничий хутір”- спроможність сервіс-центру “Ропа”, який займається технічним обслуговуванням німецьких бурякозбиральних комбайнів. У господарстві, де майже 900 гектарів орендованої у місцевих селян землі, іноземний інвестор вирощує цукрові буряки і випробовує свою збиральну техніку. Невдовзі планує відкрити курси для українських механізаторів, аби ті не витрачали кошти на навчання у Німеччині.
    Працівники товариства “Інтерагроінвест” уже поєднують свою землеробську грамоту з чужим досвідом. Керівник господарства Петро Петрук показав поля, засіяні гібридом „Портланд”. Каже, що не зважаючи на посуху (перший дощ у с. Ясенівка Ставищанського району випав 17 липня), врожайність сягне 450-500 центнерів з гектара. Переймається лише тим, куди подіти цукор, адже на внутрішньому ринку його перевиробництво, а на світовому -- вітчизняний товар неконкурентоспроможний через високу собівартість.
    Як впоратися з цією проблемою знає Міністр аграрної політики Юрій Мельник. Попри те, що у нинішньому маркетинговому році, який закінчився 31 серпня, було експортовано лише 10 тис. т цукру в країни СНД, він переконаний: перспективи у галузі є й невдовзі експорт буде збільшено в рази. Адже не всі ринки втрачено безповоротно, та й в Україні з кожним роком стає дедалі більше заводів, які виробляють якісну продукцію. Міністр упевнений, що саме висока якість і зниження собівартості є тими складовими, які зроблять український цукор конкурентоспроможним на світовому ринку.
    А щоб так і сталося, треба добре попрацювати і посадовцям, і виробникам. Бо наразі собівартість вітчизняного цукру сягає трьох тисяч гривень за тонну, тоді як на світових біржах вона наближалася (з сезонними коливаннями) до 400 доларів. Тож усе, що вироблено, а це 2,6 млн. т за потреби 1,8 млн., перенасичує внутрішній ринок, обвалюючи ціни. Аби мінімізувати цей негативний вплив у нинішньому МР, Мінагрополітики затвердить порядок розподілу квот між виробниками і згідно з ними визначить графіки щомісячних поставок цукру на внутрішній ринок. У кого таких квот не буде, зможе реалізувати свою продукцію тільки за межами країни.
    У виробників є й свої рецепти щодо того, як навести лад на ринку цукру.

    Колективна думка цукроварів

    Микола Ярчук – знаний в галузі бурякоцукрового комплексу спеціаліст. Адже віддав служінню професії понад два десятка літ. Останнім часом працює головою Національної асоціації «Укрцукор». Тому на засіданні колегії він перш за все висловлював колективну думку членів асоціації.
    За два тижні до засідання колегії відбулося засідання Ради НАЦУ „Укрцукор”, на якому розглядався стан справ в галузі у зв’язку із початком з 1 вересня нового 2007/2008 маркетингового року (МР).
    «Через надлишок цукру та нерегульований внутрішній ринок, мабуть, вперше за багато десятків років, - підкреслив Микола Миколайович, - цукровиків та, мабуть, і буряководів не радує ні врожай, що зріє на бурякових плантаціях, ні початок нового виробничого сезону. Прогнози виробництва цукрових буряків і цукру та прогнозований баланс підтверджує значне перенасичення внутрішнього ринку у новому МР».
    Відсутність договорів та умов співпраці між цукровими заводами та товаровиробниками в окремих районах - стимулюватимуть хаос на ринку цукрових буряків, невиправдано піднімуть ціну та спричинять зустрічні перевезення.
    Затягування пропусків окремих цукрових заводів до більш пізнього часу, збільшення випадків та обсягів нерозрахунків за цукрові буряки - негативно вплинуть на темпи збирання цукрових буряків.
    Сезон цукроваріння
    При зростанні вартості переробки цукрових буряків і собівартості цукру (через подорожчання енергоносіїв та інших матеріальних ресурсів) у різних регіонах України буде спостерігатися ціновий перекіс вартості цукрових буряків при однаково низькій ціні на цукор на всій території.
    Також серед проблем - недостатня забезпеченість цукрових заводів власними обіговими коштами, невиправдано забюрократизована система пільгового кредитування (точніше неможливість отримання кредитів на пільгових умовах). В більшості регіонів це зумовить збільшення долі давальницької схеми переробки цукрових буряків у новому сезоні.
    Схвильовані цукровари й можливим імпортом в Україну цукрових буряків із сусідніх країн за цінами значно нижчими внутрішніх закупівельних. Як результат - сільгоспвиробники втрачають зацікавленість до вирощування цукрових буряків, зменшують площі посівів, можуть скоротитися робочі місця, а також загостритися соціальна напруга в сільській місцевості.
    Й донині відсутні зовнішні ринки збуту цукру. Зменшується його використання для промислової переробки за рахунок ввезення цукрозамінників. Низьким залишається науково-технічне, нормативне забезпечення галузі, відсутність технічнічних регламентів. Це може спричинити перепони для експорту.

    Окресливши проблеми НАЦУ «Укрцукор» запропонувала шляхи їх вирішення. Гадаємо, вам цікаво буде прочитати їх без редакційних правок. В асоціації пропонують:
    - забезпечити з 1 вересня 2007 року помісячну реалізацію цукру квоти „А” цукровими заводами на внутрішньому ринку рівними частинами протягом МР, враховуючи і видачу цукру бурякоздавачам при давальницькій схемі переробки цукрових буряків (проекти нормативних документів готуються);
    - розробити та затвердити графіки помісячних обсягів поставки цукру квоти «А» на внутрішній ринок, забезпечивши при цьому реалізацію цукру виключно виробництва 2007 року;
    - посилити контроль за функціонуванням внутрішнього ринку цукру в рамках чинного законодавства;
    - запровадити спеціальне маркування цукру, виробленого із цукрових буряків урожаю 2007 року в межах квоти „А” (пропонується при відпуску цукру, виробленого в межах квоти його поставки на внутрішній ринок, на накладних, посвідченнях про якість цукру та зворотній стороні бірок ставити штамп (відмітку) - „Квота „А”);
    - відшукати механізм стабілізації ціни природнього газу для цукрових заводів на період виробничого сезону на рівні ціни, яка склалася на 1 вересня 2007 року (для недопущення інфляційних процесів у бурякоцукровій галузі та значного зростання собівартості цукру при переробці цукрових буряків урожаю 2007 року);
    - забезпечити в необхідних обсягах кошти державного бюджету для цукрових заводів на часткове відшкодування відсотків за кредитами, отриманими від комерційних банків;
    - закупити до 1 листопада цукор квоти „А”, вироблений із цукрових буряків урожаю 2007 року, в обсязі 220 тис. тонн для формування державного продовольчого резерву в обсягах, передбачених чинним законодавством (щонайменше 12% від річних обсягів внутрішнього споживання );
    - пролонгувати цукровим заводам строки повернення кредитних ресурсів щонайменше до 1 квітня 2008 року. Прийняти механізм широкого використання цукру як предмету банківської застави при оформленні кредитних угод, виходячи із затвердженої Урядом мінімальної ціни на нього;
    - підтримати пропозицію цукрових заводів щодо проведення кінцевих розрахунків за отриману сировину по мірі реалізації цукру, виходячи із фактичної оптової ціни попиту на нього та врахувати це при укладанні угод;
    - державним уповноваженим структурам забезпечити дотримання вимог нормативно-правових актів при ввезенні цукрових буряків на митну територію України, у т.ч генетично модифікованих організмів;
    - встановити дієвий механізм контролю за дотриманням чинного законодавства при видачі ліцензій на імпорт в Україну цукру та цукровмісних продуктів;
    - до початку сезону цукроваріння вирішити питання фінансування робіт по стандартизації, технічній регламентації виробництва в обсязі 200 тис. гривень;
    - на перспективу розробити та запровадити механізм стимулювання експорту вітчизняного цукру в ринкових умовах.
    Вислухавши міркування членів асоціації, Міністр аграрної політики зауважив, що частина сказаного - у компетенції уряду та міністерства. Ймовірно, доведеться вступати у новий маркетинговий рік, керуючись чинною законодавчою базою. «До того ж дуже складно поєднати діаметрально протилежні інтереси виробників і переробників цукросировини, - підкреслив Юрій Мельник. - Але ми спробуємо це зробити, адже сезон цукроваріння вже розпочинається».

    Сезон цукроваріння
    Працювати прозоро й цивілізовано

    У своєму виступі детально охарактеризував ситуацію в галузі заступник міністра Ярослав Гадзало.
    За даними Держкомстату України у 2007 році в усіх категоріях господарств фактично посіяно 635 тис. га (2006р. – 825). У порівнянні з минулим роком всі бурякосіючі області скоротили площі посіву. Урожайність цукрових буряків за даними регіонів очікується на рівні 263-270 ц/га, валовий збір - 16,2-16,5 млн. т (2006р. – 285 ц/га та 22,4 млн. т). Прогнозована собівартість 1т цукросировини складе 170-190 грн., що негативно вплине на конкурентну спроможність цукру і в першу чергу на його ціну.
    За реальними оцінками, серед галузей харчової промисловості цукрова галузь є найбільш відсталою, а машини та обладнання морально застарілими, більшість із атестованих до роботи в 2007р. підприємств збудовані в позаминулому столітті й не відповідають сучасним вимогам по енерговитратам, виходу кінцевої продукції та її якості. Лише 44 із діючих сьогодні цукрових заводів побудовані після 1941 року.
    Саме збільшення за останні роки світового виробництва цукру до 150 млн. т (з нього 75% – цукор із тростини, який дешевший за буряковий) та світове перевиробництво, стали основними причинами, що призвели до ускладнення ситуації на внутрішньому ринку цукру України (2006р. - вироблено 2,6 млн. т, внутрішня потреба - 1,8 млн. т, експорт за 8 місяців 2007р. - року лише 7,7 тис. т).
    У результаті, надлишок нереалізованого цукру з урожаю 2006 року нині складає 1,08 млн. т (на 2,8 млрд. грн.), з яких 300 тис. т знаходиться на складах у заводів, що значно ускладнило фінансово-економічну ситуацію в галузі, поглибило напівпрозорий ринок та призвело до порушення традиційних зв’язків виробників і переробників цукросировини, росту заборгованості за поставлену цукросировину, зниження технологічної дисципліни, зростання тенденції до порушення договірних зобов’язань та переробки цукросировини на давальницьких умовах.
    Відсутність зовнішніх ринків збуту та перенасиченість внутрішнього ринку призвели до демпінгових процесів і падіння ціни на цукор на внутрішньому ринку до рівня, який не покривав витрат на виробництво цукрових буряків та цукру.
    Проаналізувавши ситуацію на внутрішньому ринку цукру та його прогнозний баланс в новому МР, для недопущення небажаних негативних наслідків Кабінет Міністрів України постановою № 404 від 7.03.2007р. “Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру та цукрових буряків” установив на період з 1 вересня 2007р. по 1 вересня 2008р. граничний розмір квоти поставки цукру на внутрішній ринок (квота “А”) в обсязі 2040 тис. т й затвердив мінімальні ціни на цукрові буряки з урахуванням базисної цукристості, які поставлятимуться для виробництва цукру квоти “А” в період з 1 вересня 2007р. по 1 вересня 2008р., та на цукор квоти “А” на вказаний період відповідно 170 грн./т і 2500 грн./т (з урахуванням ПДВ).
    Окрім цього Мінагрополітики ініціювало внесення змін до статті 6 Закону України “Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру” щодо надання права Кабінету Міністрів України в разі зміни кон’юнктури ринку цукру протягом МР вносити зміни до рівня мінімальних цін за пропозицією Мінагрополітики (закон вступив у дію 8 травня).
    З метою подальшого врегулювання виробництва та реалізації цукрових буряків і цукру квоти “А”, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.07.2007р. №568-р міністерством підготовлено, погоджено в Держпідприємництві та зареєстровано у Мін’юсті наказ, яким затверджено Порядок розподілу на конкурсних засадах між бурякосіючими господарствами обсягів вирощування цукрових буряків для виробництва цукру в межах квоти “А” та Порядок розподілу на конкурсних засадах між цукровими заводами обсягів виробництва цукру в межах квоти “А”. Це дасть можливість прозоро й цивілізовано здійснити розподіл обсягів вирощування цукрових буряків та цукру і стане стимулом до виробництва високоякісної та конкурентноздатної кінцевої продукції.
    За дорученням Мінагрополітики робочою групою напрацьовано законопроект “Про цукор і ринок цукру”, який враховує власний досвід і досвід провідних країн світу в питаннях організації та регулювання українського ринку цукру і містить загальну концепцію розвитку галузі на перспективу. Передбачається, що окремі положення закону будуть конкретизовані у відповідних постановах Кабінету Міністрів України і наказах Міністерства аграрної політики.
    Міністерство та асоціація “Укрцукор” провели кілька засідань членів асоціацій та спільну нараду за участю Всеукраїнського союзу сільськогосподарських товаровиробників, фермерів, керівників великих агрофірм, що вирощують цукровий буряк, та відпрацювали ряд заходів, направлених на стабілізацію роботи цукрової галузі та ринку цукру в цілому. За підсумками цих нарад поставлено завдання до 15 вересня запровадити спеціальне маркування цукру, виробленого із цукрових буряків урожаю 2007 р. в межах квоти “А”.
    Запропоновано також забезпечити з 1 вересня 2007р. помісячну реалізацію цукру квоти “А” цукровими заводами на внутрішньому ринку рівними частинами протягом МР, враховуючи видачу цукру бурякоздавачам при давальницькій схемі переробки цукрових буряків. Для цього Департамент харчової промисловості розробить та затвердить графіки помісячних обсягів поставки цукру квоти “А” на внутрішній ринок.
    За підсумками сезону цукроваріння будуть уточнені квоти щодо виробництва цукру квоти “А” та внесені відповідні зміни до наказу Мінагропролітики від 30.03.2007 № 232, що сприятиме рівномірності наповнення та реалізації цукру на внутрішньому ринку.
    За оперативними даними на 26 серпня 2007р. сільгоспвиробники та цукрові заводи уклали більше 31 тис. договорів на закупівлю 16,5 млн. т цукрових буряків, що дає можливість 100% забезпечити переробку буряків та виробництво цукру квоти “А”.
    Для закупівлі та переробки очікуваних обсягів цукрових буряків з урахуванням авансування бурякоздавачів необхідно 2,0 млрд. грн., для виробничої діяльності - 1,6 млрд. грн.. На 30 серпня заводи отримали 1,5 млрд. грн. кредитних ресурсів, з яких лише 180 млн. грн. - на умовах часткової компенсації відсоткової ставки. Перешкодою в одержанні кредитів за пільговими ставками, як у товаровиробників, так і цукрових заводів є те, що частина з них не погасила кредити, одержані у попередні роки. Тому міністерство відпрацьовує проекти змін до постанов Кабінету Міністрів України і порядків фінансування за державними програмами для вирішення питання кредитування та повернення відсоткової ставки цукровим заводам, а також питання пролонгації середньо- та довгострокових кредитів попередніх років.
    Для забезпечення переробки цукросировини в 2007/08МР атестовано 122 цукрових заводи, 109 з них отримали право на виробництво цукру квоти “А”. Із атестованих заводів, які отримали право на виробництво цукру квоти «А», ще не готові до роботи Корделівський цукровий завод (Вінницька область), Новобиківський цукровий завод (Чернігівська область) та Сумсько-Степанівський цукровий завод (Сумська область). Решта підприємств, що не атестовані, можуть виробляти цукор на давальницьких умовах, але він повинен бути реалізований за межами України. Для цього їм необхідно здійснити заходи щодо формування стабільних зон бурякосіяння, підвищення урожайності цукрових буряків, зменшення собівартості їх вирощування, зниження витрат на виробництво та собівартості цукру.
    Для освоєння зовнішніх ринків збуту цукру асоціації “Укрцукор” рекомендовано створити Спілку чи Союз його експортерів, та забезпечити просування конкурентноздатної продукції на міжнародні ринки збуту, де щорічний обсяг споживання цукру росте на 1,5-2,0 млн. тонн.

    Замість висновків
    Зрозуміло, що початок маркетингового року в галузі цукроваріння – це продовження всіх старих проблем цукроваріння. Та розв’язати цей Гордіїв вузол можна лише спільно. До цього всіх учасників засідання колегії закликав віце-прем’єр-міністр Віктор Слаута. Він протягом тривалого часу намагався з’ясувати у виробників та переробників: що ще треба зробити уряду аби проблем з виробництвом цукру поменшало? Втім, як ви самі здогадались, порозуміння між тими, хто мав би думати в унісон, важко досягти. Тому за кількома пропозиціями учасники колегії прийняли рішення утворити при Міністерстві аграрної політики робочу групу з представників господарств та цукрозаводів. Саме ці спеціалісти і доопрацюють всі пропозиції, висловлені в ході дискусії та запропонують проект наказу Мінагрополітики. А вже потім апелюватимуть до уряду. І тут головне, щоб остаточне – урядове рішення – задовольнило інтереси і виробників, і переробників. Бо спасіння утопаючого – справа рук саме того, хто потопає.

    Лариса Пацюк
    Оксана Шаповал
    Наталія Люпин





    Схожі новини
  • Кабмін встановив мінімальні ціни на цукор і цукрові буряки
  • Мінагропрод пропонує знову скасувати мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк
  • В Україні вироблено понад 938 тис. т цукру
  • Україна стала виробляти на 42% менше цукру
  • Cитуація на ринку цукру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Сезон цукроваріння


Минулого тижня Міністерство аграрної політикиУкраїни провело виїзне засідання колегії у господарствах Васильківського та Ставищанського районів Київської області. Серед таких важливих питань, як використання бюджетних коштів сільгоспідприємствами та формування державного продовольчого резерву, в центрі уваги була ситуація в буряко-цукровому комплексі та на ринку цукру. Саме напередодні відкриття сезону цукроваріння віце-прем’єр-міністр Віктор Слаута, міністр аграрної політики Юрій Мельник, представники облдержадміністрацій та керівники підприємств, що вирощують та переробляють солодкі коренеплоди, обговорювали проблеми розвитку галузі, а також оглянули бурякові плантації та проінспектували готовність техніки до збору врожаю.

Сезон цукроваріння
Перше місце зупинки виїзної колегії - науково-дослідний інститут ім.Погорілого. Тут учасників колегії ознайомили з технологіями виробництва цукрових буряків, продемонстрували вітчизняну і зарубіжну техніку для обробітку землі, сіяння та збирання коренеплодів, і показали піддослідні поля, з яких невдовзі збиратимуть урожай. Як зазначив заступник директора інституту Віктор Погорілий, обробіток землі на піддослідних ланах проводять виключно вітчизняною технікою, випробовуючи ефективність чотирьох технологій: плужна оранка, поглиблена з використанням розрихлювачів, поверхневий обробіток і комбінований.
- Залежно від того, який варіант обрано, - пояснив науковець, - можна зекономити до 30 відсотків пальне та істотно скоротити тривалість робіт, нічого не втративши на врожайності. Щоправда, невідомо чи можна таку систему використовувати кілька років поспіль для вирощування цукрових буряків на одному й тому ж полі. Наразі дослідницькі роботи тривають.
А поки що фермери Київщини показують прекрасний результат роботи на плантаціях цукрових буряків.

У дбайливого господаря і земля родюча

Земля – основне багатство України. У цьому твердо переконаний керівник приватного господарства, що на Київщині, Олександр Васильович Шубівський. Можливо, саме у такому ставленні криється успішність його господарювання. «Головна наша мета – не нашкодити, зберегти і покращити родючість землі», - ділиться секретами Олександр Васильович.
ФГ «Широкоступ» розпочало свою діяльність у 1996 році. Сьогодні господарство обробляє майже 3000 га землі. Впроваджуючи новітні технології, закуповуючи сучасну техніку, підприємство постійно розширює межі свого господарювання. Займаються тут і вирощуванням сільськогосподарських культур, і тваринництвом, забезпечуючи робочими місцями односельців та жителів сусідніх сіл. Недостатку у робітниках фермерське господарство не має. Адже працювати за сучасними технологіями не тільки прибутково, але й приємно.
Особливо велику увагу приділяє підприємство вирощуванню цукрових буряків. Для догляду за ними впроваджуються ефективні агротехнічні заходи, які не тільки забезпечують високу врожайність культури, але й покращують стан грунту. Фахівці господарства добре знають як за допомогою сівозмін підвищити його родючість. Вони дотримуються певної послідовності у висіванні кукурудзи, ячменю, гороху, озимої пшениці та цукрових буряків. Ретельно проводять аналіз грунту, щоб внести необхідні добрива під глибоку оранку. Також практикують після глибокої оранки вирівнювання грунту з одночасним внесенням аміачної води. Це дає можливість насичити землю азотом, провести профілактику захворювань та захистити від шкідників. Отже, є чому повчитися у дбайливих господарів.
Свої секрети мають господарі й у боротьбі з бур’янами. Норми внесення гербіцидів, їх композиції для кожного поля визначаються індивідуально, з використанням найсучасніших наукових підходів та методик.
Не дивно, що таке господарювання дає відмінні результати. Наприклад, у минулому році господарство зібрало по 585 ц/ га солодких коренів. Прибуток від виробництва цукрових буряків у 2006 році склав 1327 тис. грн. Попри складні погодні умови урожайність зернових у 2006 році – 56 ц/га, у 2007 – 38 ц/га. Зібрано кукурудзи у 2006 році по 102 ц/га, у 2007 – 95 ц/га. Привіси ВРХ у минулому році склали 650 гр, свиней – 460 гр. Такі ж показники очікуються і цього року.
Після огляду невеличкої експозиції солодких коренів, вирощених в господарстві «Широкоступ», учасники наради з цікавістю подивились і техніку в роботі. До речі, вітчизняні грунтообробні та посівні агрегати є ефективними на невеликих полях (до 250 га). На обширніших площах фахівці радять використовувати потужнішу імпортну. Збиральні комбайни та навантажувачі зарубіжного виробництва поза конкуренцією на нашому ринку: працюють без додаткової наладки, якісно виконують кожну операцію, невибагливі до примх погоди й дуже потужні. На експериментальному полі УкрНДІПВТ учасникам колегії продемонстрували роботу німецького збирального комплексу фірми “Кляйме”, а в товаристві з іноземними інвестиціями “Полковничий хутір”- спроможність сервіс-центру “Ропа”, який займається технічним обслуговуванням німецьких бурякозбиральних комбайнів. У господарстві, де майже 900 гектарів орендованої у місцевих селян землі, іноземний інвестор вирощує цукрові буряки і випробовує свою збиральну техніку. Невдовзі планує відкрити курси для українських механізаторів, аби ті не витрачали кошти на навчання у Німеччині.
Працівники товариства “Інтерагроінвест” уже поєднують свою землеробську грамоту з чужим досвідом. Керівник господарства Петро Петрук показав поля, засіяні гібридом „Портланд”. Каже, що не зважаючи на посуху (перший дощ у с. Ясенівка Ставищанського району випав 17 липня), врожайність сягне 450-500 центнерів з гектара. Переймається лише тим, куди подіти цукор, адже на внутрішньому ринку його перевиробництво, а на світовому -- вітчизняний товар неконкурентоспроможний через високу собівартість.
Як впоратися з цією проблемою знає Міністр аграрної політики Юрій Мельник. Попри те, що у нинішньому маркетинговому році, який закінчився 31 серпня, було експортовано лише 10 тис. т цукру в країни СНД, він переконаний: перспективи у галузі є й невдовзі експорт буде збільшено в рази. Адже не всі ринки втрачено безповоротно, та й в Україні з кожним роком стає дедалі більше заводів, які виробляють якісну продукцію. Міністр упевнений, що саме висока якість і зниження собівартості є тими складовими, які зроблять український цукор конкурентоспроможним на світовому ринку.
А щоб так і сталося, треба добре попрацювати і посадовцям, і виробникам. Бо наразі собівартість вітчизняного цукру сягає трьох тисяч гривень за тонну, тоді як на світових біржах вона наближалася (з сезонними коливаннями) до 400 доларів. Тож усе, що вироблено, а це 2,6 млн. т за потреби 1,8 млн., перенасичує внутрішній ринок, обвалюючи ціни. Аби мінімізувати цей негативний вплив у нинішньому МР, Мінагрополітики затвердить порядок розподілу квот між виробниками і згідно з ними визначить графіки щомісячних поставок цукру на внутрішній ринок. У кого таких квот не буде, зможе реалізувати свою продукцію тільки за межами країни.
У виробників є й свої рецепти щодо того, як навести лад на ринку цукру.

Колективна думка цукроварів

Микола Ярчук – знаний в галузі бурякоцукрового комплексу спеціаліст. Адже віддав служінню професії понад два десятка літ. Останнім часом працює головою Національної асоціації «Укрцукор». Тому на засіданні колегії він перш за все висловлював колективну думку членів асоціації.
За два тижні до засідання колегії відбулося засідання Ради НАЦУ „Укрцукор”, на якому розглядався стан справ в галузі у зв’язку із початком з 1 вересня нового 2007/2008 маркетингового року (МР).
«Через надлишок цукру та нерегульований внутрішній ринок, мабуть, вперше за багато десятків років, - підкреслив Микола Миколайович, - цукровиків та, мабуть, і буряководів не радує ні врожай, що зріє на бурякових плантаціях, ні початок нового виробничого сезону. Прогнози виробництва цукрових буряків і цукру та прогнозований баланс підтверджує значне перенасичення внутрішнього ринку у новому МР».
Відсутність договорів та умов співпраці між цукровими заводами та товаровиробниками в окремих районах - стимулюватимуть хаос на ринку цукрових буряків, невиправдано піднімуть ціну та спричинять зустрічні перевезення.
Затягування пропусків окремих цукрових заводів до більш пізнього часу, збільшення випадків та обсягів нерозрахунків за цукрові буряки - негативно вплинуть на темпи збирання цукрових буряків.
Сезон цукроваріння
При зростанні вартості переробки цукрових буряків і собівартості цукру (через подорожчання енергоносіїв та інших матеріальних ресурсів) у різних регіонах України буде спостерігатися ціновий перекіс вартості цукрових буряків при однаково низькій ціні на цукор на всій території.
Також серед проблем - недостатня забезпеченість цукрових заводів власними обіговими коштами, невиправдано забюрократизована система пільгового кредитування (точніше неможливість отримання кредитів на пільгових умовах). В більшості регіонів це зумовить збільшення долі давальницької схеми переробки цукрових буряків у новому сезоні.
Схвильовані цукровари й можливим імпортом в Україну цукрових буряків із сусідніх країн за цінами значно нижчими внутрішніх закупівельних. Як результат - сільгоспвиробники втрачають зацікавленість до вирощування цукрових буряків, зменшують площі посівів, можуть скоротитися робочі місця, а також загостритися соціальна напруга в сільській місцевості.
Й донині відсутні зовнішні ринки збуту цукру. Зменшується його використання для промислової переробки за рахунок ввезення цукрозамінників. Низьким залишається науково-технічне, нормативне забезпечення галузі, відсутність технічнічних регламентів. Це може спричинити перепони для експорту.

Окресливши проблеми НАЦУ «Укрцукор» запропонувала шляхи їх вирішення. Гадаємо, вам цікаво буде прочитати їх без редакційних правок. В асоціації пропонують:
- забезпечити з 1 вересня 2007 року помісячну реалізацію цукру квоти „А” цукровими заводами на внутрішньому ринку рівними частинами протягом МР, враховуючи і видачу цукру бурякоздавачам при давальницькій схемі переробки цукрових буряків (проекти нормативних документів готуються);
- розробити та затвердити графіки помісячних обсягів поставки цукру квоти «А» на внутрішній ринок, забезпечивши при цьому реалізацію цукру виключно виробництва 2007 року;
- посилити контроль за функціонуванням внутрішнього ринку цукру в рамках чинного законодавства;
- запровадити спеціальне маркування цукру, виробленого із цукрових буряків урожаю 2007 року в межах квоти „А” (пропонується при відпуску цукру, виробленого в межах квоти його поставки на внутрішній ринок, на накладних, посвідченнях про якість цукру та зворотній стороні бірок ставити штамп (відмітку) - „Квота „А”);
- відшукати механізм стабілізації ціни природнього газу для цукрових заводів на період виробничого сезону на рівні ціни, яка склалася на 1 вересня 2007 року (для недопущення інфляційних процесів у бурякоцукровій галузі та значного зростання собівартості цукру при переробці цукрових буряків урожаю 2007 року);
- забезпечити в необхідних обсягах кошти державного бюджету для цукрових заводів на часткове відшкодування відсотків за кредитами, отриманими від комерційних банків;
- закупити до 1 листопада цукор квоти „А”, вироблений із цукрових буряків урожаю 2007 року, в обсязі 220 тис. тонн для формування державного продовольчого резерву в обсягах, передбачених чинним законодавством (щонайменше 12% від річних обсягів внутрішнього споживання );
- пролонгувати цукровим заводам строки повернення кредитних ресурсів щонайменше до 1 квітня 2008 року. Прийняти механізм широкого використання цукру як предмету банківської застави при оформленні кредитних угод, виходячи із затвердженої Урядом мінімальної ціни на нього;
- підтримати пропозицію цукрових заводів щодо проведення кінцевих розрахунків за отриману сировину по мірі реалізації цукру, виходячи із фактичної оптової ціни попиту на нього та врахувати це при укладанні угод;
- державним уповноваженим структурам забезпечити дотримання вимог нормативно-правових актів при ввезенні цукрових буряків на митну територію України, у т.ч генетично модифікованих організмів;
- встановити дієвий механізм контролю за дотриманням чинного законодавства при видачі ліцензій на імпорт в Україну цукру та цукровмісних продуктів;
- до початку сезону цукроваріння вирішити питання фінансування робіт по стандартизації, технічній регламентації виробництва в обсязі 200 тис. гривень;
- на перспективу розробити та запровадити механізм стимулювання експорту вітчизняного цукру в ринкових умовах.
Вислухавши міркування членів асоціації, Міністр аграрної політики зауважив, що частина сказаного - у компетенції уряду та міністерства. Ймовірно, доведеться вступати у новий маркетинговий рік, керуючись чинною законодавчою базою. «До того ж дуже складно поєднати діаметрально протилежні інтереси виробників і переробників цукросировини, - підкреслив Юрій Мельник. - Але ми спробуємо це зробити, адже сезон цукроваріння вже розпочинається».

Сезон цукроваріння
Працювати прозоро й цивілізовано

У своєму виступі детально охарактеризував ситуацію в галузі заступник міністра Ярослав Гадзало.
За даними Держкомстату України у 2007 році в усіх категоріях господарств фактично посіяно 635 тис. га (2006р. – 825). У порівнянні з минулим роком всі бурякосіючі області скоротили площі посіву. Урожайність цукрових буряків за даними регіонів очікується на рівні 263-270 ц/га, валовий збір - 16,2-16,5 млн. т (2006р. – 285 ц/га та 22,4 млн. т). Прогнозована собівартість 1т цукросировини складе 170-190 грн., що негативно вплине на конкурентну спроможність цукру і в першу чергу на його ціну.
За реальними оцінками, серед галузей харчової промисловості цукрова галузь є найбільш відсталою, а машини та обладнання морально застарілими, більшість із атестованих до роботи в 2007р. підприємств збудовані в позаминулому столітті й не відповідають сучасним вимогам по енерговитратам, виходу кінцевої продукції та її якості. Лише 44 із діючих сьогодні цукрових заводів побудовані після 1941 року.
Саме збільшення за останні роки світового виробництва цукру до 150 млн. т (з нього 75% – цукор із тростини, який дешевший за буряковий) та світове перевиробництво, стали основними причинами, що призвели до ускладнення ситуації на внутрішньому ринку цукру України (2006р. - вироблено 2,6 млн. т, внутрішня потреба - 1,8 млн. т, експорт за 8 місяців 2007р. - року лише 7,7 тис. т).
У результаті, надлишок нереалізованого цукру з урожаю 2006 року нині складає 1,08 млн. т (на 2,8 млрд. грн.), з яких 300 тис. т знаходиться на складах у заводів, що значно ускладнило фінансово-економічну ситуацію в галузі, поглибило напівпрозорий ринок та призвело до порушення традиційних зв’язків виробників і переробників цукросировини, росту заборгованості за поставлену цукросировину, зниження технологічної дисципліни, зростання тенденції до порушення договірних зобов’язань та переробки цукросировини на давальницьких умовах.
Відсутність зовнішніх ринків збуту та перенасиченість внутрішнього ринку призвели до демпінгових процесів і падіння ціни на цукор на внутрішньому ринку до рівня, який не покривав витрат на виробництво цукрових буряків та цукру.
Проаналізувавши ситуацію на внутрішньому ринку цукру та його прогнозний баланс в новому МР, для недопущення небажаних негативних наслідків Кабінет Міністрів України постановою № 404 від 7.03.2007р. “Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру та цукрових буряків” установив на період з 1 вересня 2007р. по 1 вересня 2008р. граничний розмір квоти поставки цукру на внутрішній ринок (квота “А”) в обсязі 2040 тис. т й затвердив мінімальні ціни на цукрові буряки з урахуванням базисної цукристості, які поставлятимуться для виробництва цукру квоти “А” в період з 1 вересня 2007р. по 1 вересня 2008р., та на цукор квоти “А” на вказаний період відповідно 170 грн./т і 2500 грн./т (з урахуванням ПДВ).
Окрім цього Мінагрополітики ініціювало внесення змін до статті 6 Закону України “Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру” щодо надання права Кабінету Міністрів України в разі зміни кон’юнктури ринку цукру протягом МР вносити зміни до рівня мінімальних цін за пропозицією Мінагрополітики (закон вступив у дію 8 травня).
З метою подальшого врегулювання виробництва та реалізації цукрових буряків і цукру квоти “А”, на виконання розпорядження Кабінету Міністрів України від 25.07.2007р. №568-р міністерством підготовлено, погоджено в Держпідприємництві та зареєстровано у Мін’юсті наказ, яким затверджено Порядок розподілу на конкурсних засадах між бурякосіючими господарствами обсягів вирощування цукрових буряків для виробництва цукру в межах квоти “А” та Порядок розподілу на конкурсних засадах між цукровими заводами обсягів виробництва цукру в межах квоти “А”. Це дасть можливість прозоро й цивілізовано здійснити розподіл обсягів вирощування цукрових буряків та цукру і стане стимулом до виробництва високоякісної та конкурентноздатної кінцевої продукції.
За дорученням Мінагрополітики робочою групою напрацьовано законопроект “Про цукор і ринок цукру”, який враховує власний досвід і досвід провідних країн світу в питаннях організації та регулювання українського ринку цукру і містить загальну концепцію розвитку галузі на перспективу. Передбачається, що окремі положення закону будуть конкретизовані у відповідних постановах Кабінету Міністрів України і наказах Міністерства аграрної політики.
Міністерство та асоціація “Укрцукор” провели кілька засідань членів асоціацій та спільну нараду за участю Всеукраїнського союзу сільськогосподарських товаровиробників, фермерів, керівників великих агрофірм, що вирощують цукровий буряк, та відпрацювали ряд заходів, направлених на стабілізацію роботи цукрової галузі та ринку цукру в цілому. За підсумками цих нарад поставлено завдання до 15 вересня запровадити спеціальне маркування цукру, виробленого із цукрових буряків урожаю 2007 р. в межах квоти “А”.
Запропоновано також забезпечити з 1 вересня 2007р. помісячну реалізацію цукру квоти “А” цукровими заводами на внутрішньому ринку рівними частинами протягом МР, враховуючи видачу цукру бурякоздавачам при давальницькій схемі переробки цукрових буряків. Для цього Департамент харчової промисловості розробить та затвердить графіки помісячних обсягів поставки цукру квоти “А” на внутрішній ринок.
За підсумками сезону цукроваріння будуть уточнені квоти щодо виробництва цукру квоти “А” та внесені відповідні зміни до наказу Мінагропролітики від 30.03.2007 № 232, що сприятиме рівномірності наповнення та реалізації цукру на внутрішньому ринку.
За оперативними даними на 26 серпня 2007р. сільгоспвиробники та цукрові заводи уклали більше 31 тис. договорів на закупівлю 16,5 млн. т цукрових буряків, що дає можливість 100% забезпечити переробку буряків та виробництво цукру квоти “А”.
Для закупівлі та переробки очікуваних обсягів цукрових буряків з урахуванням авансування бурякоздавачів необхідно 2,0 млрд. грн., для виробничої діяльності - 1,6 млрд. грн.. На 30 серпня заводи отримали 1,5 млрд. грн. кредитних ресурсів, з яких лише 180 млн. грн. - на умовах часткової компенсації відсоткової ставки. Перешкодою в одержанні кредитів за пільговими ставками, як у товаровиробників, так і цукрових заводів є те, що частина з них не погасила кредити, одержані у попередні роки. Тому міністерство відпрацьовує проекти змін до постанов Кабінету Міністрів України і порядків фінансування за державними програмами для вирішення питання кредитування та повернення відсоткової ставки цукровим заводам, а також питання пролонгації середньо- та довгострокових кредитів попередніх років.
Для забезпечення переробки цукросировини в 2007/08МР атестовано 122 цукрових заводи, 109 з них отримали право на виробництво цукру квоти “А”. Із атестованих заводів, які отримали право на виробництво цукру квоти «А», ще не готові до роботи Корделівський цукровий завод (Вінницька область), Новобиківський цукровий завод (Чернігівська область) та Сумсько-Степанівський цукровий завод (Сумська область). Решта підприємств, що не атестовані, можуть виробляти цукор на давальницьких умовах, але він повинен бути реалізований за межами України. Для цього їм необхідно здійснити заходи щодо формування стабільних зон бурякосіяння, підвищення урожайності цукрових буряків, зменшення собівартості їх вирощування, зниження витрат на виробництво та собівартості цукру.
Для освоєння зовнішніх ринків збуту цукру асоціації “Укрцукор” рекомендовано створити Спілку чи Союз його експортерів, та забезпечити просування конкурентноздатної продукції на міжнародні ринки збуту, де щорічний обсяг споживання цукру росте на 1,5-2,0 млн. тонн.

Замість висновків
Зрозуміло, що початок маркетингового року в галузі цукроваріння – це продовження всіх старих проблем цукроваріння. Та розв’язати цей Гордіїв вузол можна лише спільно. До цього всіх учасників засідання колегії закликав віце-прем’єр-міністр Віктор Слаута. Він протягом тривалого часу намагався з’ясувати у виробників та переробників: що ще треба зробити уряду аби проблем з виробництвом цукру поменшало? Втім, як ви самі здогадались, порозуміння між тими, хто мав би думати в унісон, важко досягти. Тому за кількома пропозиціями учасники колегії прийняли рішення утворити при Міністерстві аграрної політики робочу групу з представників господарств та цукрозаводів. Саме ці спеціалісти і доопрацюють всі пропозиції, висловлені в ході дискусії та запропонують проект наказу Мінагрополітики. А вже потім апелюватимуть до уряду. І тут головне, щоб остаточне – урядове рішення – задовольнило інтереси і виробників, і переробників. Бо спасіння утопаючого – справа рук саме того, хто потопає.

Лариса Пацюк
Оксана Шаповал
Наталія Люпин





Схожі новини
  • Кабмін встановив мінімальні ціни на цукор і цукрові буряки
  • Мінагропрод пропонує знову скасувати мінімальні ціни на цукор і цукровий буряк
  • В Україні вироблено понад 938 тис. т цукру
  • Україна стала виробляти на 42% менше цукру
  • Cитуація на ринку цукру

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.