З початку 2019 року захворювання на АЧС виявлено на території 13 областей України зареєстровано 21 випадок АЧС (11 випадків – серед домашніх тварин, 7 – в дикій фауні та 3 – інфіковані обʼєкти). На цьому 16 травня наголосив директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Держпродспоживслужби Борис Кобаль під час прес-конференції «Простежуваність і впровадження систем гарантування безпечності свинини та продуктів із неї в умовах АЧС».
Участь у заході взяли представники Мінагрополітики, ФАО та громадськість.
Борис Кобаль відзначив, що порівняно з 2017 та 2018 роками, коли було зафіксовано відповідно 77 та 78 випадків АЧС, у 2019 чітко відзначається тенденція до зниження кількості спалахів хвороби. Водночас, за його словами, це є наслідками посилення заходів контролю, які проводяться службою з метою ліквідації та профілактиці АЧС, а також заходів з біобезпеки, що здійснюються безпосередньо суб’єктами господарювання, фермерами та громадянами.
Також директор Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини наголосив, що впродовж останніх років між Держпродспоживслужбою та ФАО нагоджена ефективна співпраця в багатьох сферах та напрямках. Зокрема, відзначаються відмінні результати останнього проекту по удосконаленню підготовки студентів ветеринарних факультетів, за підсумками якого державні лабораторні установи відпрацювали з студентсько-викладацькими групами заходи щодо відбору зразків, навички розслідувань позитивних результатів лабораторних досліджень та проведення власне досліджень на сучасному обладнанні, придбаному за кошти ФАО.
Борис Кобаль відзначив, що Держпродспоживслужба вдячна ФАО за надання експертної допомоги щодо проведення симуляційних вправ щодо АЧС із спеціалістами територіальних органів та операторами ринку, адже це був цінний досвід взаємодії між відповідальними державними органами та бізнесом, який дозволив покращити зв’язок та порозуміння в складних ситуаціях пов’язаних із виявленням та ліквідацією захворювання на практиці.
За його словами, для майбутнього співробітництва Держпродспоживслужба запропонувала ФАО надати Україні на основі світового досвіду експертну допомогу у створенні галузевих стандартів для ефективного вирощування тварин та птиці без застосування антимікробних засобів із профілактичною метою, демонстрації та створення рекомендацій щодо використання найкращих гігієнічних практик утримання тварин та виробництва продукції тваринного походження.