Аграрний тиждень. Україна
» » Без ініціативи бізнесу механізм компартменталізації в Україні не запрацює
» » Без ініціативи бізнесу механізм компартменталізації в Україні не запрацює

    Без ініціативи бізнесу механізм компартменталізації в Україні не запрацює


    Після понад 3 років співпраці Асоціації «Свинарі України», ФАО, ЄБРР, Держпродспоживслужби та Мінагрополітики маємо результат — погоджений Наказ щодо компартменталізації[/u]. Це означає, що тепер будь-яке господарство, яке бажає отримати статус компартменту, може пройти самооцінку (опитувальник у Додатку до Наказу) і, якщо набрано необхідну суму балів, — подати заявку на перевірку компетентним органом. У разі позитивного рішення перевірки — отримати статус.

    Для чого це потрібно? В умовах АЧС компартменталізація — єдиний механізм доступу вітчизняної свинини до зовнішніх ринків і гарантія недоторканності господарства при ліквідаційних щодо АЧС заходах — у зоні захисту.

    Однак, хоча врешті маємо законодавчо затверджений інструмент — він перебуватиме в неактивній формі до першого запиту від бізнесу. Іншими словами, компартменти існуватимуть на папері, допоки хоча б одне зі свиногосподарств не звернеться в Держпродспоживслужбу з проханням перевірити їх і надати статус.

    Наступний крок — реагуючи на звернення, компетентний орган має провести навчання інспекторів щодо процедур оцінки та моніторингу статусу компартменту. Аналогічно до навчання інспекторів для оцінки та моніторингу системи HACCP.

    Тоді на черзі перевірка виробника, який подав заявку. Якщо він прагне торгувати живими тваринами, об'єктом аудиту стане виключно ферма. Якщо ж свининою чи кінцевими продуктами — то включно з забійним та м'ясопереробним підприємствами. Ситуація значно простіша, коли вони всі об'єднані у вертикально інтегровану структуру. У разі, коли ферма і переробка не споріднені, останній доведеться забезпечити і довести повне відокремлення прийому, забою, переробки і зберігання продукції з компартменту від тієї, що отримана з господарств без цього статусу.

    Фінальний акорд — повідомлення країн, що зацікавлені в імпорті продукції свинарства з України, у запуску механізму компартменталізації і зустріч їх місій з метою оцінки та визнання.

    Наразі заявку на отримання статусу компартменту не подало жодне з підприємств. Механізм «на паузі». Проте не надовго: в АСУ є учасники, які готуються стати першопрохідцями.

    Джерело: Pigua.info





    Схожі новини
  • В Україні триває проект із протидії поширенню африканської чуми свиней
  • Скоро свинарі зможуть експортувати навіть за умови в Україні АЧС
  • ФАО та АСУ будуть співпрацювати задля покращення безпечності свинини в Україні
  • Компартменталізація – це можливість експорту української свинини
  • Інструкція щодо боротьби з АЧС: погодження нової редакції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Без ініціативи бізнесу механізм компартменталізації в Україні не запрацює


Після понад 3 років співпраці Асоціації «Свинарі України», ФАО, ЄБРР, Держпродспоживслужби та Мінагрополітики маємо результат — погоджений Наказ щодо компартменталізації[/u]. Це означає, що тепер будь-яке господарство, яке бажає отримати статус компартменту, може пройти самооцінку (опитувальник у Додатку до Наказу) і, якщо набрано необхідну суму балів, — подати заявку на перевірку компетентним органом. У разі позитивного рішення перевірки — отримати статус.

Для чого це потрібно? В умовах АЧС компартменталізація — єдиний механізм доступу вітчизняної свинини до зовнішніх ринків і гарантія недоторканності господарства при ліквідаційних щодо АЧС заходах — у зоні захисту.

Однак, хоча врешті маємо законодавчо затверджений інструмент — він перебуватиме в неактивній формі до першого запиту від бізнесу. Іншими словами, компартменти існуватимуть на папері, допоки хоча б одне зі свиногосподарств не звернеться в Держпродспоживслужбу з проханням перевірити їх і надати статус.

Наступний крок — реагуючи на звернення, компетентний орган має провести навчання інспекторів щодо процедур оцінки та моніторингу статусу компартменту. Аналогічно до навчання інспекторів для оцінки та моніторингу системи HACCP.

Тоді на черзі перевірка виробника, який подав заявку. Якщо він прагне торгувати живими тваринами, об'єктом аудиту стане виключно ферма. Якщо ж свининою чи кінцевими продуктами — то включно з забійним та м'ясопереробним підприємствами. Ситуація значно простіша, коли вони всі об'єднані у вертикально інтегровану структуру. У разі, коли ферма і переробка не споріднені, останній доведеться забезпечити і довести повне відокремлення прийому, забою, переробки і зберігання продукції з компартменту від тієї, що отримана з господарств без цього статусу.

Фінальний акорд — повідомлення країн, що зацікавлені в імпорті продукції свинарства з України, у запуску механізму компартменталізації і зустріч їх місій з метою оцінки та визнання.

Наразі заявку на отримання статусу компартменту не подало жодне з підприємств. Механізм «на паузі». Проте не надовго: в АСУ є учасники, які готуються стати першопрохідцями.

Джерело: Pigua.info





Схожі новини
  • В Україні триває проект із протидії поширенню африканської чуми свиней
  • Скоро свинарі зможуть експортувати навіть за умови в Україні АЧС
  • ФАО та АСУ будуть співпрацювати задля покращення безпечності свинини в Україні
  • Компартменталізація – це можливість експорту української свинини
  • Інструкція щодо боротьби з АЧС: погодження нової редакції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.