З 10 по 12 липня 2019 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області провели збір інформації щодо дотримання вимог законодавства про харчові продукти суб’єктами господарювання, діяльність яких пов’язана з обігом та реалізацією харчових продуктів, сировини і продукції тваринного походження у зонах відпочинку чорноморського узбережжя с. Залізний Порт Херсонської області.
До складу комісії увійшли спеціалісти санітарно-епідеміологічного напрямку, безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини і захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області та його територіальних органів.
З-понад 65 підприємств, які реалізують харчову продукцію у зоні відпочинку с. Залізний Порт, лише 32 погодилися надати відповідну інформацію, на 8 об’єктах відмовили, а 25, дізнавшись про присутність фахівців Держпродспоживслужби, демонстративно зачинилися.
Під час моніторингу фахівці звертали увагу на організацію виробничих процесів, зокрема наявність окремих умов для розроблення продовольчої сировини та приготування готових харчових продуктів, проточної холодної та гарячої води, холодильного обладнання та дотримання температурного режиму зберігання харчової продукції та сировини, дезінфекцію посуду, наявність у працюючого персоналу особових медичних книжок та даних медогляду, необхідних товарно-транспортних накладних на харчову продукцію з визначенням її походження.
Особливу увагу спеціалісти Держпродспоживслужби приділяли реалізації морських продуктів та продуктів харчування з них.
Уся зібрана інформація узагальнена і надана до відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області для подальшого реагування.
Також під час моніторингу фахівці Держпродспоживслужби Херсонської області провели бесіди і консультації з власниками харчових підприємств з питань дотримання харчового законодавства і Закону України «Про захист прав споживачів».