Аграрний тиждень. Україна
» » Кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань зменшується, - Олексій Даниленко
» » Кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань зменшується, - Олексій Даниленко

    Кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань зменшується, - Олексій Даниленко


    У першому півріччі 2019 року кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, участь у розслідуванні яких взяли працівники Держпродспоживслужби, зменшилася. Про це заявив начальник Відділу організації санітарно-епідеміологічних розслідувань Держпродспоживслужби Олексій Даниленко під час колегії за результатами роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за перше півріччя 2019 року та визначення завдань на третій квартал 2019 року.

    Так, за оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби у І півріччі поточного року було зафіксовано 76 таких спалахів, внаслідок яких постраждало 813 осіб, із яких 517 дітей. За аналогічний період 2018 року було розслідувано 90 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань (954 постраждалих, із них 561 дитина).

    Як наголосив Олексій Даниленко, найбільше спалахів виникало в організованих дитячих колективах (37 випадків), із закладами громадського харчування та торгівлі пов’язано 25 спалахів, із закладами охорони здоров’я – 1, серед населення у побуті зареєстровано 13 спалахів.

    Однак, за словами начальника Відділу організації санепідрозслідувань, напруженою залишається санітарно-епідемічна ситуація щодо захворювання на ботулізм. Він зауважив, що у І півріччі Держпроспоживслужба взяла участь у розслідуванні 56 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 63 особи, при цьому четверо осіб померло. За аналогічний період 2018 року фахівці Служби взяли участь у розслідуванні 41 випадку (постраждало 46 осіб).

    «Ми занепокоєні збільшенням кількості захворювань, спричинених вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. Із початку року серед усіх випадків ботулізму, участь у розслідування яких ми брали, 31 пов’язаний із рибною продукцією, з яких 10 – ймовірно рибна продукція промислового виробництва», - заявив Олексій Даниленко.

    У кожному випадку для встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь спеціалісти терорганів Держпродспоживслужби проводять санітарно-епідеміологічні розслідування та вживають відповідні заходи реагування. Як наслідок, у 39 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, 1 ФОП самостійно припинив підприємницьку діяльність. Крім того, складено 59 протоколів про порушення законодавства на суму понад 580 тис. грн., майже 247 кг небезпечної продукції було вилучено з реалізації, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 посадових осіб, відсторонено від роботи 73 працівники.

    За результатами розслідувань, керівникам об’єктів було надано 98 пропозицій, розпоряджень та приписів щодо усунення виявлених порушень, направлено 333 листи до органів місцевого самоврядування, Національної поліції та прокуратури. Порушено 14 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби проведено 28 засідань комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та 36 нарад у місцевих органах державної влади.

    «Щоб запобігти виникненню спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та ботулізму Держпродспоживслужба на всіх рівнях здійснює заходи державного нагляду та контролю за дотриманням суб’єктами господарювання вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Також по всій території України проводиться постійна роз’яснювальну та просвітницьку роботу серед населення та бізнес-середовища», - зазначив Олексій Даниленко.





    Схожі новини
  • Держпродспоживслужба підбила підсумки роботи за перше півріччя 2019 року
  • На Херсонщині фахівцям Держпродспоживслужби провели навчання організації заходів санітарно-епідеміологічних розслідувань
  • На Херсонщині розглянуть організацію санітарно - епідеміологічних розслідувань
  • У 2018 році зафіксовано менше постраждалих осіб від спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, ніж у 2017-му
  • Кількість спалахів АЧС за I півріччя залишилося на рівні 2017 року — 78 випадків

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань зменшується, - Олексій Даниленко


У першому півріччі 2019 року кількість спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань, участь у розслідуванні яких взяли працівники Держпродспоживслужби, зменшилася. Про це заявив начальник Відділу організації санітарно-епідеміологічних розслідувань Держпродспоживслужби Олексій Даниленко під час колегії за результатами роботи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів за перше півріччя 2019 року та визначення завдань на третій квартал 2019 року.

Так, за оперативними повідомленнями територіальних органів Держпродспоживслужби у І півріччі поточного року було зафіксовано 76 таких спалахів, внаслідок яких постраждало 813 осіб, із яких 517 дітей. За аналогічний період 2018 року було розслідувано 90 спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань (954 постраждалих, із них 561 дитина).

Як наголосив Олексій Даниленко, найбільше спалахів виникало в організованих дитячих колективах (37 випадків), із закладами громадського харчування та торгівлі пов’язано 25 спалахів, із закладами охорони здоров’я – 1, серед населення у побуті зареєстровано 13 спалахів.

Однак, за словами начальника Відділу організації санепідрозслідувань, напруженою залишається санітарно-епідемічна ситуація щодо захворювання на ботулізм. Він зауважив, що у І півріччі Держпроспоживслужба взяла участь у розслідуванні 56 випадків захворювання на ботулізм, під час яких постраждало 63 особи, при цьому четверо осіб померло. За аналогічний період 2018 року фахівці Служби взяли участь у розслідуванні 41 випадку (постраждало 46 осіб).

«Ми занепокоєні збільшенням кількості захворювань, спричинених вживанням рибної продукції, зокрема промислового виробництва. Із початку року серед усіх випадків ботулізму, участь у розслідування яких ми брали, 31 пов’язаний із рибною продукцією, з яких 10 – ймовірно рибна продукція промислового виробництва», - заявив Олексій Даниленко.

У кожному випадку для встановлення причин та умов виникнення спалахів та харчових отруєнь спеціалісти терорганів Держпродспоживслужби проводять санітарно-епідеміологічні розслідування та вживають відповідні заходи реагування. Як наслідок, у 39 випадках тимчасово призупинялось виробництво харчових продуктів, функціонування потужностей, діяльність закладів, 1 ФОП самостійно припинив підприємницьку діяльність. Крім того, складено 59 протоколів про порушення законодавства на суму понад 580 тис. грн., майже 247 кг небезпечної продукції було вилучено з реалізації, до дисциплінарної відповідальності притягнуто 14 посадових осіб, відсторонено від роботи 73 працівники.

За результатами розслідувань, керівникам об’єктів було надано 98 пропозицій, розпоряджень та приписів щодо усунення виявлених порушень, направлено 333 листи до органів місцевого самоврядування, Національної поліції та прокуратури. Порушено 14 кримінальних проваджень. За ініціативи територіальних органів Держпродспоживслужби проведено 28 засідань комісій з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій та 36 нарад у місцевих органах державної влади.

«Щоб запобігти виникненню спалахів гострих кишкових інфекційних захворювань та ботулізму Держпродспоживслужба на всіх рівнях здійснює заходи державного нагляду та контролю за дотриманням суб’єктами господарювання вимог санітарного законодавства та законодавства у сфері безпечності та окремих показників якості харчових продуктів. Також по всій території України проводиться постійна роз’яснювальну та просвітницьку роботу серед населення та бізнес-середовища», - зазначив Олексій Даниленко.





Схожі новини
  • Держпродспоживслужба підбила підсумки роботи за перше півріччя 2019 року
  • На Херсонщині фахівцям Держпродспоживслужби провели навчання організації заходів санітарно-епідеміологічних розслідувань
  • На Херсонщині розглянуть організацію санітарно - епідеміологічних розслідувань
  • У 2018 році зафіксовано менше постраждалих осіб від спалахів гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь, ніж у 2017-му
  • Кількість спалахів АЧС за I півріччя залишилося на рівні 2017 року — 78 випадків

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.