Про це повідомляє agro.guide.
Команда розробників протестувала Vegebot на збиранні одного з найпоширеніших видів салатів – айсбергу. Робот спочатку ідентифікує цільову культуру в межах свого поля зору, далі визначає, чи здорова рослина та чи готовий він її зібрати. І накінець – відсікає салат, не пошкоджуючи його і забезпечуючи товарний вид для полички супермаркету.
«Для людини весь процес займає секунди. Для робота ж це складна задача», — говорить його співрозробник Джоні Х’юз.
Vegebot складається із двох компонентів: системи комп’ютерного зору та системи різки. Надземна камера фіксує зображення салату та ідентифікує його. Потім визначає, чи потрібно його зрізати. Робот може передумати збирати врожай, якщо він не дозрів чи пошкоджений хворобами.
Друга камера знаходиться поряд з ріжучим лезом і слідкує, щоб зрізування було плавним.
Дослідникам також вдалося відрегулювати силу захвату, щоб робот достатньо міцно тримав рослину, але не шкодив їй.
«Ми хотіли розробити підхід, який не обов’язково буде призначений тільки для салату. А й використовуватиметься для інших культур», — говорить науковець.
У майбутньому такі роботи могли б вирішити питання нестачі робочої сили, ще й скоротити кількість харчових відходів. На даний час поле збирається за один раз. Всі недозрілі чи перезрілі плоди викидаються. Натомість роботизований комбайн буде збирати лише урожай оптимальної зрілості.
agravery.com