Український ринок салатів ненасичений. У найближчі три роки він зросте мінімум на 15-20%. Таким прогнозом поділився Хосе Луїс, іспанський інвестор, який вирощує в Україні салати для «МакДональдз», йдеться на «Економічній правді».
Іспанець інвестував в український проект €5,5 млн і планує їх окупити за 5 років. Цю суму його компанія «Фіно Верде» витратила на будівництво переробного заводу площею майже 2 тис. кв. м.
За словами Хосе Луїса, вирощуванню салату в Україні сприяють погодно-кліматичні умови, гарна земля та наявність ринку збуту. Сюди він переніс іспанські технології та вирощує зелень на зрошенні. Це рятує врожай у літню спеку.
Цикл вирощування салату — 60 днів, що робить його особливо привабливою культурою. Айсберг, на якому спеціалізується компанія, збирають вручну. Качанчики зрізають та відправляють на завод для подальшої доробки. Одна людина може зібрати до 6 ц айсбергу.
Термін зберігання салату становить всього 7 днів, тому його треба оперативно продати.
Торік компанія зібрала 1 млн кг салату. У 2018-му планує наростити виробництво ще на 30%.
Нагадаємо, за оцінками аналітичної компанії Pro-Consulting, ринок салатів та зелені в Україні насичений лише на 15%. Проте експерти більш оптимістичні у прогнозах. За їх очікуваннями, в найближчі роки ринок може зрости у п’ять разів.
Поки що в Україні круглий рік вирощують зелень всього 5 підприємств. Аби закрити внутрішню потребу, основні об’єми продукції доводиться імпортувати.
https://agroday.com.ua