Про це розповів засновник ягідної ферми «Оріль-еко» в Дніпропетровській області Сергій Коробкін, пише agrotimes.ua.
«Три-чотири роки тому, інвестиції на рівні $1,5 млн у 30-гектарне господарство здавалися мені чимось нереальним. Тільки вдуматися: $50 тисяч на гектар! Тобто я не міг повірити в те, що фермери реально йдуть на такі витрати, адже звідусіль тільки й чути розмови про низьку ціну на ягоди, про потребу економити на засобах захисту рослин і добривах», – розповів фермер.
Одні витрати у своєму бізнес-плані підприємець не врахував, а деякі — переоцінив. Витрати на саджанці по факту виявилися меншими, адже купували їх в Україні. Облаштування огорожі теж обійшлося дешевше.
Витрати на склад-холодильник і потужності для заморожування ягід Сергій Коробків оцінював на рівні $100 тис., але в підсумку кошторис зріс до €140 тис.
Нагадаємо, в Україні лише 7% садів мають статус органічних.
agravery.com