Ємність ягідного ринку України оцінюється на рівні 190-200 тис. тонн, або понад 250-300 млн дол., при цьому його щорічне зростання складає 2-4%.
Про це повідомив генеральний директор компанії «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов.
«Ягідний ринок України перебуває в стадії формування. Інвестиції прийшли сюди відносно недавно. В даний час ми стоїмо на порозі високоліквідного ягідного ринку України», — зазначив Феофілов.
За його словами, за останні кілька років площі під ягідниками в Україні зросли в рази, розширився ягідний асортимент. При цьому споживання ягід в три-чотири рази менше, ніж в європейських країнах.
Крім того, виробники відзначили проблематичність експорту свіжої ягоди в зв'язку з закриттям ринку Росії. Країни ЄС імпортують в основному заморожену ягоду, проте потужності виробництва такої в Україні поки не досить високі.
«Майже 90% моїх клієнтів вірить, що російський ринок відкриється. Але ринок не відкриється не тому, що у нас погані відносини, а тому що в Росії дуже великі капіталовкладення бізнесу йдуть в розвиток ягідників. У Росії прекрасно росте смородина і малина, є держпрограми підтримки», — вважає директор ягідного розплідника «Брусвяна» Ліліанна Дмитрієва.
Перспективи для експорту вона бачить в країнах, де жаркий клімат не дозволяє вирощувати деякі види ягід.
За її словами, уряд і Мінагрополітики зобов'язані лобіювати відкриття ринків для експорту українських ягід і зняття карантинних обмежень в цьому напрямку.
На думку учасників конференції, цікавими для вирощування в Україні є обліпиха, журавлина, айва, лимонник, горобина та ін.
«У нас є потенціал і всі ресурси, щоб давати Заходу новинки і на цьому заробляти. На сьогодні дуже актуально вирощування жимолості», — додав засновник розплідника «Брусвяна» Володимир Дмитрієв.
Як зазначив Феофілов, українським виробникам слід сконцентруватися на кооперації, щоб збільшити прибутковість і відкрити можливості для формування великих партій якісного товару.
//agronews.ua/node/67488