Таку думку висловив директор Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Федір Рибалко в ході свого виступу на Першій Міжнародній конференції «Тепличний бізнес України – 2019» .
«Відповідно діяльність виробників повинна бути спрямована на доскональне вивчення ситуацій на найближчих ринках та швидке реагування на ці ситуації», – зауважує експерт.
Одним з найбільш перспективних експортних ринків Федір Рибалко назвав Румунію. Румунія щороку імпортує томати більше ніж на $150 млн по доволі високим цінам. І навіть незважаючи на 500-600 км спільного кордону Україна не поставляє томати до цієї країни. Основною причиною є язиковий бар’єр та відсутність контактів румунських імпортерів. Тому Українська плодоовочева асоціація в жовтні поточного року організовує торгову місію до Румунії для налагодження контактів між виробниками та імпортерами плодоовочевої продукції.
Також експерт звернув увагу на ринок Близького Сходу.
«Представники Української плодоовочевої асоціації спілкуватися з імпортерами плодоовочевої з Дубаї, які обслуговують сотні готелів у місті. І наразі з їх сторони є високий попит на тепличну продукцію. Але варто розуміти, що мова йде виключно про преміум сегмент, і продукцію з високими стандартами. Поставки томатів до Дубаї можливо здійснити тільки авіатранспортом і наразі далеко не всі виробники готові до такої тонкої роботи. Що стосується постачання продукції морським транспортом, то варто зазначити таку країну, як Саудівська Аравія. Час на перевезення продукції з одеського порту до портів Саудівської Аравії становить в середньому 10-12 днів, що дозволяє зберегти кондиції товару», — пояснює експерт.
Рибалко також додав, що Україні цілком реально зайняти своє місце на кожному з цих ринків, але для цього потрібно бажання змінюватися зі сторони виробників та інвестування в розвиток.
У свою чергу директор з розвитку УПОА Катерина Звєрєва додала, що українським тепличникам для успішного освоєння зовнішніх ринків потрібні інвестиції не тільки у виробництво та засвоєння сучасних технологій, але й у маркетинг.
«Якщо виробник вміє створювати цінність своєму продукту, вдало просувати його на зовнішніх ринках, то він зможе продати його дорожче. Враховуючи, що тенденції виробництва продукції закритого ґрунту у світі набувають все більшої популярності у виробників та споживачів по усьому світу, українським виробникам слід враховувати цей тренд та активізувати роботу в цьому напрямі»,— зазначила директор з розвитку УПОА.
Нагадаємо, на Прикарпатті створять агрохаб із вирощування лохини.
agravery.com