Про це повідомляє Володимир Андрієць, аналітик Асоціації виробників молока, за даними Держстату.
Це на 8% менше, ніж у минулому році ― 2,14 млн т. З них, від сільськогосподарських підприємств ― 1,32 млн т (-2,9%, порівняно з минулим роком); від населення ― 445,8 тис. т (-23,5%); надходження молока на давальницьких засадах ― 176,8 тис. т (+3,5%); надходження молока з власного виробництва ― 14,5 тис. т (+10%).
У структурі валового надходження сирого молока на переробку 67,6% складає молоко від сільськогосподарських підприємств ― 1,33 млн т; 22,7% ― молоко від населення (445,8 тис. т); 9% ― молоко, яке надійшло на давальницьких засадах (176,8 тис. т); 0,7% ― молоко власного виробництва (14,5 тис. т).
За якісними характеристиками сировини частка екстраґатунку склала 340,3 тис. т (19,2%), вищого ― 498,3 тис. т (28,1%), першого гатунку ― 473,5 тис. т (26,7%), другого ― 431,4 тис. т (24,3%), неґатункового ― 30,5 тис. т (1,7%).
«У динаміці змін якості молока відмічається збільшення частки екстраґатунку. Цьогоріч його надійшло на переробку на 18,3% більше, ніж у минулому році (287,7 тис. т). При цьому, постачальником такого молока на переробні підприємства є виключно сільськогосподарські підприємства», ― коментує аналітик.
Нгадаємо, на Луганщині запрацює мінізавод з переробки молока європейського зразка.
agravery.com