Аграрний тиждень. Україна
» » Інформація щодо організації безпечного харчування в закладах освіти Запорізької області
» » Інформація щодо організації безпечного харчування в закладах освіти Запорізької області

    Інформація щодо організації безпечного харчування в закладах освіти Запорізької області


    У новому 2019/2020 навчальному році в Запорізькій області розпочали  свою роботу 1013 закладів освіти.

    Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області завчасно провело санітарно просвітню роботу та організаційні заходи. Фахівці Держпродспоживслужби області взяли участь у проведенні нарад, семінарів з представниками органів влади та місцевого самоврядування, керівниками навчально-виховних закладів, медичними працівниками, педагогічними колективами, працівниками харчоблоків. Одним з  важливих та актуальних питань, яке розглядалося на семінарах та нарадах є організація безпечного харчування учнів та вихованців навчально-виховних закладів.

    Перед початком нового 2019/2020 навчального року в закладах освіти фахівці лабораторій Держпродспоживслужби провели дослідження якості питної води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. З досліджених 904 проб водопровідної  води відхилення за мікробіологічними   показниками складає 0,3%. За санітарно-хімічними показниками показник  відхилень від нормативних показників склав 26,9%.

    У вересні-жовтні 2019 року були проведені моніторингові візити харчоблоків з відбором змивів з зовнішнього середовища та готових страв на мікробіологічні показники. Фахівці Держпродспоживслужби області перевірели безпечність більше ніж 700 готових страв, з них бактеріально забруднених 2,3%. Спеціалісти дослідили 9300 змивів з навколишнього середовища – відхилень від гігієнічних нормативів встановлено в  2,8%.

    За результатами здійснення заходів на адресу керівників закладів направлені пропозиції щодо поліпшення санітарно-технічного стану та дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів.

    Крім того, на даний час фахівці Держпродспоживслужби надали гігієнічну оцінку двотижневим перспективним меню, з яких 70% не забезпечують  фізіологічних потреб у харчових речовинах та енергії.  Частина повернута на доопрацювання.

    На теперішній час суб’єкти господарювання, які надають послуги з організації харчування дітей у дитячих закладах Запорізької області, внесені до Реєстру потужностей операторів ринку. Практично всі мають договори з акредитованими уповноваженими лабораторіями на проведення виробничого лабораторного контролю готової продукції, яка виробляється та реалізується. Наразі залишається актуальним питання впровадження в дитячих навчальних закладах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).  

    Ситуація з захворюваності на гострі кишкові інфекції в організованих колективах Запорізької області протягом останніх років залишається вкрай напруженою. Так, в поточному році зареєстровано 5 спалахів захворювання на ГКІ в закладах освіти (постраждало 42 дитини). Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області провели вичерпні заходи щодо встановлення причин і умов виникнення спалахів та стабілізації ситуації. Застосовані відповідні адміністративні заходи. На адресу керівників закладів направлено приписи щодо усунення порушень у сферах санітарно-епідемічного благополуччя, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

    Питання організації харчування дітей в навчально-виховних закладах залишається на постійному контролі Держпродспоживслужби в Запорізькій області.





    Схожі новини
  • На Вінниччині обговорили питання готовності закладів інтернатного типу до навчального року
  • На Житомирщині фахівці Держпродспоживслужби обговорили питання готовності навчальних закладів до нового навчального року
  • Інформація про хід оздоровчої кампанії 2019 року на Запоріжжі
  • Про початок оздоровчої кампанії 2019 року в Івано-Франківській області
  • У Запорізькій області стартувала літня дитяча оздоровча кампанія

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Інформація щодо організації безпечного харчування в закладах освіти Запорізької області


У новому 2019/2020 навчальному році в Запорізькій області розпочали  свою роботу 1013 закладів освіти.

Головне управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області завчасно провело санітарно просвітню роботу та організаційні заходи. Фахівці Держпродспоживслужби області взяли участь у проведенні нарад, семінарів з представниками органів влади та місцевого самоврядування, керівниками навчально-виховних закладів, медичними працівниками, педагогічними колективами, працівниками харчоблоків. Одним з  важливих та актуальних питань, яке розглядалося на семінарах та нарадах є організація безпечного харчування учнів та вихованців навчально-виховних закладів.

Перед початком нового 2019/2020 навчального року в закладах освіти фахівці лабораторій Держпродспоживслужби провели дослідження якості питної води за мікробіологічними та санітарно-хімічними показниками. З досліджених 904 проб водопровідної  води відхилення за мікробіологічними   показниками складає 0,3%. За санітарно-хімічними показниками показник  відхилень від нормативних показників склав 26,9%.

У вересні-жовтні 2019 року були проведені моніторингові візити харчоблоків з відбором змивів з зовнішнього середовища та готових страв на мікробіологічні показники. Фахівці Держпродспоживслужби області перевірели безпечність більше ніж 700 готових страв, з них бактеріально забруднених 2,3%. Спеціалісти дослідили 9300 змивів з навколишнього середовища – відхилень від гігієнічних нормативів встановлено в  2,8%.

За результатами здійснення заходів на адресу керівників закладів направлені пропозиції щодо поліпшення санітарно-технічного стану та дотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів.

Крім того, на даний час фахівці Держпродспоживслужби надали гігієнічну оцінку двотижневим перспективним меню, з яких 70% не забезпечують  фізіологічних потреб у харчових речовинах та енергії.  Частина повернута на доопрацювання.

На теперішній час суб’єкти господарювання, які надають послуги з організації харчування дітей у дитячих закладах Запорізької області, внесені до Реєстру потужностей операторів ринку. Практично всі мають договори з акредитованими уповноваженими лабораторіями на проведення виробничого лабораторного контролю готової продукції, яка виробляється та реалізується. Наразі залишається актуальним питання впровадження в дитячих навчальних закладах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках (НАССР).  

Ситуація з захворюваності на гострі кишкові інфекції в організованих колективах Запорізької області протягом останніх років залишається вкрай напруженою. Так, в поточному році зареєстровано 5 спалахів захворювання на ГКІ в закладах освіти (постраждало 42 дитини). Фахівці Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області провели вичерпні заходи щодо встановлення причин і умов виникнення спалахів та стабілізації ситуації. Застосовані відповідні адміністративні заходи. На адресу керівників закладів направлено приписи щодо усунення порушень у сферах санітарно-епідемічного благополуччя, безпечності та окремих показників якості харчових продуктів.

Питання організації харчування дітей в навчально-виховних закладах залишається на постійному контролі Держпродспоживслужби в Запорізькій області.





Схожі новини
  • На Вінниччині обговорили питання готовності закладів інтернатного типу до навчального року
  • На Житомирщині фахівці Держпродспоживслужби обговорили питання готовності навчальних закладів до нового навчального року
  • Інформація про хід оздоровчої кампанії 2019 року на Запоріжжі
  • Про початок оздоровчої кампанії 2019 року в Івано-Франківській області
  • У Запорізькій області стартувала літня дитяча оздоровча кампанія

  • Додати комментар
    Кликните на изображение чтобы обновить код, если он неразборчив

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.