Аграрний тиждень. Україна
» » Чи є майбутнє у виноробної галузі України?
» » Чи є майбутнє у виноробної галузі України?

    Чи є майбутнє у виноробної галузі України?


    Чи є майбутнє у виноробної галузі України?

    За 9 місяців 2019 року Україна скоротила експорт вина в 12 разів, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

    Про це свідчать дані ДФС України. У звітному періоді основними покупцями українського вина стали: низка невизначених країн ($4,3 млн.), Казахстан ($741 тис.) та Китай ($443 тис.). Натомість ще у 2018 році левова частка цього продукту з України була експортована до Росії ($19,9 млн.). Та через введення ембарго на ряд українських продуктів (у т.ч. вино) з боку РФ, ринок збуту вітчизняного вина за кордон стрімко скоротився. Внутрішній ринок наразі також не є перспективним для українських виноробів. Загальний обсяг імпорту вин в Україну за 3 квартали 2019 року зріс на 8%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Основними країнами-постачальниками вина традиційно стали Італія ($29 млн.), Грузія ($15,7 млн.) та Франція ($12,9 млн.). Збільшення обсягів закупівлі вина з закордону, а також плани уряду щодо введення нульового мита на імпорт цього продукту до 2021 року створюють занадто важкі конкуренті умови для українських виробників вина на вітчизняному ринку.

    Також варто зазначити, що за січень-вересень 2019 року виробництво виноградного сусла скоротилось на 49,9%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Однією з причин такої ситуації могли стати несприятливі погодні умови наприкінці літа звітного року, а саме - надмірна волога, котра спричинила розвитку різноманітних грибкових хвороб винограду.

    Сьогодні головними напрямами найбільших виноробів в країні є переробка винограду на виноматеріали для подальшого його експорту в сусідні держави та розлив імпортного вина по пляшкам для реалізації на українському ринку, і тільки частка з них займаються виробництвом кінцевого продукту. Окрім цього, вітчизняні виробники скаржаться на надмірне податкове навантаження на цю галузь. Високий рівень конкуренції з боку імпортного вина, різке скорочення обсягів його експорту з України та низка проблем, пов’язаних з умовами виробництва вина, не сприяють розвитку цієї галузі в країні.

    Аналітичний департамент УАК

    agroconf.org





    Схожі новини
  • На українському ринку з’являється більше імпортних товарів
  • Україна збільшила експорт маргарину до ЄС
  • Виробництво шампанського в Україні за 11 місяців 2012 року скоротилося втричі, бренді - вдвічі.
  • Україна скорочує експорт кондитерських виробів
  • Україна скорочує експорт кондитерських виробів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Чи є майбутнє у виноробної галузі України?


Чи є майбутнє у виноробної галузі України?

За 9 місяців 2019 року Україна скоротила експорт вина в 12 разів, порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Про це свідчать дані ДФС України. У звітному періоді основними покупцями українського вина стали: низка невизначених країн ($4,3 млн.), Казахстан ($741 тис.) та Китай ($443 тис.). Натомість ще у 2018 році левова частка цього продукту з України була експортована до Росії ($19,9 млн.). Та через введення ембарго на ряд українських продуктів (у т.ч. вино) з боку РФ, ринок збуту вітчизняного вина за кордон стрімко скоротився. Внутрішній ринок наразі також не є перспективним для українських виноробів. Загальний обсяг імпорту вин в Україну за 3 квартали 2019 року зріс на 8%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Основними країнами-постачальниками вина традиційно стали Італія ($29 млн.), Грузія ($15,7 млн.) та Франція ($12,9 млн.). Збільшення обсягів закупівлі вина з закордону, а також плани уряду щодо введення нульового мита на імпорт цього продукту до 2021 року створюють занадто важкі конкуренті умови для українських виробників вина на вітчизняному ринку.

Також варто зазначити, що за січень-вересень 2019 року виробництво виноградного сусла скоротилось на 49,9%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Однією з причин такої ситуації могли стати несприятливі погодні умови наприкінці літа звітного року, а саме - надмірна волога, котра спричинила розвитку різноманітних грибкових хвороб винограду.

Сьогодні головними напрямами найбільших виноробів в країні є переробка винограду на виноматеріали для подальшого його експорту в сусідні держави та розлив імпортного вина по пляшкам для реалізації на українському ринку, і тільки частка з них займаються виробництвом кінцевого продукту. Окрім цього, вітчизняні виробники скаржаться на надмірне податкове навантаження на цю галузь. Високий рівень конкуренції з боку імпортного вина, різке скорочення обсягів його експорту з України та низка проблем, пов’язаних з умовами виробництва вина, не сприяють розвитку цієї галузі в країні.

Аналітичний департамент УАК

agroconf.org





Схожі новини
  • На українському ринку з’являється більше імпортних товарів
  • Україна збільшила експорт маргарину до ЄС
  • Виробництво шампанського в Україні за 11 місяців 2012 року скоротилося втричі, бренді - вдвічі.
  • Україна скорочує експорт кондитерських виробів
  • Україна скорочує експорт кондитерських виробів

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.