Протягом останніх двох років в Україні подорожчали усі види м’яса, повідомляє Антимонопольний комітет України.
Посилаючись на дані Державної служби статистики, в АМКУ поінформували, що середні споживчі ціни на тушку курки протягом 2017 року подорожчали на 33%, протягом 2018 року — на 9%.
“Середня ціна за 1 кілограм тушки курячої у 2017 році становила 48,58 грн, а в 2018 році — 56,18 грн”, — повідомили у Комітеті.
Крім того, подорожчали середні споживчі ціни на свинину: протягом 2017 року — на 45%, протягом 2018 року — на 10%. “Середня ціна за 1 кілограм свинини у 2017 році становила а 94,92 грн, а в 2018 році — 113,08 грн”, — зазначили в АМКУ.
Також, зросли в ціні споживчі ціни на яловичину: у 2017 році — на 28%, а протягом 2018 року — на 9%, від 101,88 грн до 122,63 грн за кг продукту.
За підсумком аналізу даних Держстатистики у Комітеті зробили висновок, що ціни на свинину та яловичину як у 2017 році, так і в 2018 році були приблизно вдвічі вищими, ніж ціни на тушку курячу.
“Отже, для придбання м’яса свинини кінцевому споживачу у 2018 році необхідно було витратити удвічі більше, ніж для придбання аналогічного обсягу м’яса курячого. У свою чергу для придбання аналогічного обсягу м’яса яловичини споживачу необхідно було витратити на 118% більше, ніж на м’ясо куряче”, — резюмували в АМКУ.
ІЦ УАК за матеріалами Seeds
agroconf.org