Днями у Запоріжжі відбулося засідання регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.
У заході взяла участь перший заступник начальника Головного управління Держпродспоживслужби в Запорізькій області Ольга Сівова.
Вона доповіла присутнім про стан санітарно-епідеміологічного благополуччя населення Запорізької області у 2019 році та заходи державного нагляду, які вживаються Держпродспоживслужбою області.
Ольга Сівова зосередила увагу присутніх на епідемічній ситуації щодо інфекційних захворювань та на результатах розслідування спалахів.
Зокрема вона зазначила, що на об’єктах, де виникали спалахи, були виявлені суттєві порушення у невідповідності питної води вимогам санітарних правил за санітарно-хімічними та бактеріологічними показниками, показників безпечності харчування, недотримання санітарно-гігієнічного та протиепідемічного режимів, що підтверджено результатами лабораторних досліджень, несвоєчасного проходження працівниками періодичних профілактичних медичних оглядів. У більшості закладів не дотримані нормативні умови щодо організації медичного обслуговування.
Також посадовець звернула увагу присутніх фахівців на необхідність вирішення питання щодо зберігання твердих побутових, в т.ч. харчових відходів, паспортизації сільськогосподарських підприємств, які в своїй діяльності використовують пестициди, ядохімікати та мінеральні добрива.
За результатами обговорення ухвалено рішення щодо реалізації низки заходів органами місцевого самоврядування, зокрема їм рекомендовано розробити та впровадити дієві заходи щодо поліпшення стану питного водопостачання адміністративних територій та забезпечення населення області питною водою гарантованої якості. Також було вирішено посилити контроль за використанням пестицидів та агрохімікатів на підпорядкованій території, забезпечити виконання заходів щодо створення безпечних умов перебування дітей в навчально-виховних і оздоровчих закладах та організації забезпечення повноцінного безпечного і якісного харчування дітей.