Сьогодні, 19 грудня 2019 року, відбулася спільна прес-конференція на тему: «СТОП Фальсифікат. Висвітлення результатів виявлення фальсифікованих м'ясо-молочних продуктів, що реалізується в столиці». У заході взяли участь начальник Головного управління Держпродспоживслужби м. Києва Олег Рубан, голова Київського обласного територіального відділення Антимонопольного комітету України Олексій Хмельницький, голова ГО «Укрспоживконтроль» Максим Гончар, заступник голови ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» Ольга Котехова.
За інформацією Олега Рубана протягом 2019 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби м. Києва за результатами здійснення заходів державного контролю (нагляду) перевірили 346 закладів та склали 560 актів з відбору зразків. Під час здійснення заходів державного контролю (нагляду) фахівці Служби відібрали 2896 зразків харчових продуктів та проб змивів. У ході досліджень за показниками безпечності в ДНДІ було здійснено 10162 експертизи відібраної продукції. За результатами досліджень було встановлено невідповідності досліджуваним параметрам зразків харчових продуктів у 166 проінспектованих закладах.
Також він зазначив, що з початку 2019 року фахівці Головного управління Держпродспоживслужби м. Києва перевірили 248 закладів дошкільної та середньої освіти. За результатами здійснених заходів фахівці відібрали 1506 зразків харчової продукції та провели 5137 досліджень з відібраною продукцією. У ході лабораторних досліджень відібраних зразків, по мікробіологічним показникам не відповідають - 115 зразків готової харчової продукції та сировини (це становить 7,64% від загальної досліджуваної кількості харчової продукції).
Учасники обговорили питання виявлення, контролю та запобігання подальшого поширенню фальсифікованої м'ясо-молочної продукції.
Зокрема, представники громадських організацій озвучили інформацію про суб’єктів господарювання, у яких були зафіксовані випадки фальсифікації м'ясо-молочної продукції. Вони зауважили, що такі факти зловживань були зафіксовані у більшості областей України.
Також учасники прес-конференції відзначили, що кількість фальсифікованої м'ясо-молочної продукції на полицях київських супермаркетів почала знижуватися, і це є заслугою спільних скоординованих дій між представниками влади, бізнесу та громадський організацій а також завдяки активної позиції громадськості.
При цьому представники громадськості також зазначили, що впродовж двох років вони спільно з компетентним органом столиці активно займаються виявленням та вилучення з реалізації фальсифікату з мереж роздрібної торгівлі. Сьогодні спостерігається тенденція переміщення ринку продажу фальсифікованих продуктів харчування в дитячі дошкільні заклади, школи, лікувально профілактичні заклади.
Крім того підчас прес-конференції було обговорено можливості удосконалення здійснення функцій громадського контролю шляхом розробки смарт додатку, за допомогою якого кожен зможе побачити детальну інформацію про виробника та перевірки щодо якості придбаної продукції.
У свою чергу Олег Рубан зазначив, що вся детальна інформація про діяльність Головного управління Держпродспоживслужби м. Києві міститься на офіційному сайті Служби а також поширюється Telegram каналом.