Обсяги виробництва молока на кінець грудня 2019 року знизилися на 3,7% до 9,6 млн. т, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Поголів’я оснoвного стада також продовжує скорочуватися. Так, на початок січня 2020 року кількість корів у господарствах усіх категорій зменшилась на 5% (або на 96,4 тис. гол.), порівняно з аналогічим періодом 2019 року.
Невітшною є експортно-імпортна ситуація з молочною продукцією. Так, на початок грудня 2019 року до України було імпортовано в 2,5 рази більше молока, ніж за відповідний період минулого року. Осонвними країнами-постачальниками стали Польща ($1,4 млн), Німеччина ($869 тис) та Бельгія ($266 млн). Обсяги експорту молока з України, попри зменшення поголів’я і обсягів виробництва, зросли на 21,5%, порівняно з показниками минулого року. Така ситуація пов’язана з тим, що вітчизняним виробникам важко конкурувати з більш дешевою імпортованою продукцією, тому вони вимушені реалізувати своє молоко в інших країнах не за найвигіднішими умовами.
Варто зазначити, що більше 70% молока (6,9 млн. т) в Україні виробляють домашні господарства. За новими вимогами до якості молока, продукцію другого сорту (сире або домашнє молоко) перестануть приймати на переробні підприємтсва. Тобто, селяни втратять будь-яку можливість отримання прибутку з молока. Звісно, що без підтримки з боку держави малі і сердні фермери не зможуть знайти ресурси для залучення коштів на оновлення та придбання техніки, що дозволить забезпечити виробництво молока відповідного ґатунку. У таких умовах перспективи для молочної галузі крани є невтішними. Також нову загрозу для усіх молочників створює й сучасна тенденція споживання рослинного молока. Так, все більше людей починають надавати перевагу мигдалевому, соєвому або кокосовому молоку, а перехід до «рослинного харчування» вже увійшов до рейтингу найпопулярніших трендів 2020 року серед українців.
Аналітичний департамент УАК
agroconf.org