Новий рік принесе нові виклики для тваринництва. Про це свідчать данні Держстату та січневого звіту USDA.
Станом на 1 січня 2020 року поголів’я ВРХ зменшилось на 5,7%, порівняно з показниками аналогічного періоду минулого року. Вирощування ВРХ у живій масі у січні-грудні 2019 року зменшилось на 3,6%, порівняно з аналогічним періодом 2018 року. У результаті, обсяги експорту мороженого і охолодженого м’яса ВРХ з України на початку грудня 2019 знизились на 11,8% та на 1,4% відповідно, порівняно з даними за аналогічний період минулого року. Більше всього охолодженої української яловичини було продано до Білорусії ($31,7 млн) та Туречини ($8,7 млн), а замороженого м’яса - до Казахстану ($22,9 млн). Одним з найбільших торгівельних партнерів в області сільського господарства для України є Білорусія. Саме в цій країні з осені 2019 року почали діяти обмеження на ввезення яловичини з Китаю та Росії. Така ситуація може подарувати нові можливості для збільшення обсягів експорту української яловичини до країни-сусіда. Але варто враховувати, що тваринницвто й надалі залишається в Україні малоприбутковим, а в бюджеті на 2020 рік не передбачено фінансової підтримки для розвитку цієї галузі.
Які ж тренди окреслилися у вітчизняному свинарстві? Станом на 1 січня 2020 року українські свинарі зменшили поголів’я основного стада на 4,9%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Але, при цьому, вирощування цих тварин у живій масі на кінець грудня 2019 року склало на 2,5 тис. т більше, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Також, обсяги імпорту свинини до Україи зменшились, а от експорт, навпаки, збільшився. Так, на початку грудня 2019 обсяги ввезенної свинини до України зменшились на 16,7%, а обсяги експорту зросли на 24,2%, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Основним постачальником свинини до України стала Польща ($17,7 млн). При чому, за прогнозами січневого звіту USDA, виробництво свинини в країнах ЄС має скоротитись на 150 тис. т, порівняно з показниками минулого звіту. Такі прогнози частково спричинені скороченням виробництва свинини в Польщі через АЧС. Натомість в Україні за 2019 рік було зафіксовано скорочення сплахів АЧС більше ніж в два рази, порівняно з показниками минулого року. Але, на сьогодні, для відновлення галузі свинарства України, вітчизняним виробникам не вистачає фінансової підтрмки з боку держави. Наразі ж варто з пересторогою ставитись до імпортованої польської свинини, адже через ситуацію з розповсюдженням АЧС в цій країні, існує великий ризик потрапляння зараженого м’яса на український ринок.
Аналітичний департамент УАК
agroconf.org