Аграрний тиждень. Україна
» » В Київській області масово скуповують корів
» » В Київській області масово скуповують корів

    В Київській області масово скуповують корів


    Недобір молока в сільгосппідприємствах можна було б заповнити за рахунок приватного сектора, як це, загалом-то, робилося в усі часи. Але там ситуація ще більш невтішна, ніж у сільгосппідприємствах.

    Позбавлений усілякої підтримки держави і місцевих органів, вкрай стурбованих земельним питанням, котеджною та іншою забудовою пасовищ і вигонів для худоби, він на очах зникає. Жителі сіл Кожухівкі і Бесп’ят Васильківського району Київської області ще три роки тому утримували по кілька десятків корів, зараз в першому з них залишилося три корови, у другому - чотири. І таких сіл, особливо поблизу Києва, стає все більше. Вчорашні виробники молока стають його споживачами. В результаті ціни на цю продукцію в низці міст і райцентрів області дорожче, ніж у столиці.

    На базарі у Володарці, наприклад, молоко розхапують по 9 грн за літр. Молочниці зізнаються, що підняли ціни на 3-4 грн ще влітку. Брали б і більше, але з'явилися конкуренти з Житомирської області, які збивають ціну. Однак ближче до холодів ціни вони все одно підвищать.

    По всій області стовпи обвішані написаними від руки оголошеннями з таким змістом: "Купуємо корів. Оплата відразу на місці. Працюємо без вихідних". Після дзвінка з'ясувалося, що київських заготівельників справді цікавить як об'єкт м'ясозаготівлі не бички, а саме корови. Цей "товар" навіть у розпал літа при великій кількості зелених кормів досить ходовий. Платять по 9-13 грн за кіло живої ваги.

    Скільки бюрократичних заворотів останнім часом накручено навколо корівок - на початку 2010 року навіть прийнято закон про їх ідентифікацію та реєстрацію, який зокрема зобов'язує власника у семиденний термін після народження теляти фіксувати цю подію як документами, так і номерним знаком. До низки вже наявних контролюючих органів на комерційній основі створена нова структура (послуги, зрозуміло, платні), яка займається реєстрацією та нумерацією худоби. Результатом такого ретельного обліку в усіх інстанціях є те, що дійні корови при надмірному дефіциті молока відправляються на бойні.

    За матеріалами Дзеркало Тижня





    Схожі новини
  • Тенденція до підвищення закупівельних цін
  • Виробництво збільшилось
  • На Вінниччині зросли обсяги виробництва молока та реалізації м'яса
  • Виробники молока в Україні опинилися на межі виживання
  • У Херсонській області збільшилися обсяги виробництва сільськогосподарської продукції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

В Київській області масово скуповують корів


Недобір молока в сільгосппідприємствах можна було б заповнити за рахунок приватного сектора, як це, загалом-то, робилося в усі часи. Але там ситуація ще більш невтішна, ніж у сільгосппідприємствах.

Позбавлений усілякої підтримки держави і місцевих органів, вкрай стурбованих земельним питанням, котеджною та іншою забудовою пасовищ і вигонів для худоби, він на очах зникає. Жителі сіл Кожухівкі і Бесп’ят Васильківського району Київської області ще три роки тому утримували по кілька десятків корів, зараз в першому з них залишилося три корови, у другому - чотири. І таких сіл, особливо поблизу Києва, стає все більше. Вчорашні виробники молока стають його споживачами. В результаті ціни на цю продукцію в низці міст і райцентрів області дорожче, ніж у столиці.

На базарі у Володарці, наприклад, молоко розхапують по 9 грн за літр. Молочниці зізнаються, що підняли ціни на 3-4 грн ще влітку. Брали б і більше, але з'явилися конкуренти з Житомирської області, які збивають ціну. Однак ближче до холодів ціни вони все одно підвищать.

По всій області стовпи обвішані написаними від руки оголошеннями з таким змістом: "Купуємо корів. Оплата відразу на місці. Працюємо без вихідних". Після дзвінка з'ясувалося, що київських заготівельників справді цікавить як об'єкт м'ясозаготівлі не бички, а саме корови. Цей "товар" навіть у розпал літа при великій кількості зелених кормів досить ходовий. Платять по 9-13 грн за кіло живої ваги.

Скільки бюрократичних заворотів останнім часом накручено навколо корівок - на початку 2010 року навіть прийнято закон про їх ідентифікацію та реєстрацію, який зокрема зобов'язує власника у семиденний термін після народження теляти фіксувати цю подію як документами, так і номерним знаком. До низки вже наявних контролюючих органів на комерційній основі створена нова структура (послуги, зрозуміло, платні), яка займається реєстрацією та нумерацією худоби. Результатом такого ретельного обліку в усіх інстанціях є те, що дійні корови при надмірному дефіциті молока відправляються на бойні.

За матеріалами Дзеркало Тижня





Схожі новини
  • Тенденція до підвищення закупівельних цін
  • Виробництво збільшилось
  • На Вінниччині зросли обсяги виробництва молока та реалізації м'яса
  • Виробники молока в Україні опинилися на межі виживання
  • У Херсонській області збільшилися обсяги виробництва сільськогосподарської продукції

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.