Прогноз: як АЧС та COVID-19 вплинуть на ринок птиці в Китаї
10 April, Розділ Новини, переглядів 3 049
За даними Департаменту сільського господарства США (USDA), обсяг виробництва, імпорту та споживання курячого м’яса в Китаї у 2020 році зросте через значний дефіцит свинини, спровокований поширенням африканської чуми свиней.
Однак річний приріст 2020 року у всіх трьох категоріях (імпорт, виробництво, споживання) буде дещо стримуватись через нестабільність виробництва та повідомлення про:
відновлення виробництва свинини;
відсутність готовності споживачів перейти від свинини до курки;
уповільнення виробництва та транспортування, спричинені COVID-19.
Прогнозується, що виробництво курячого м’яса в Китаї цього року зросте до 15,8 млн. тонн, що на 15% більше, ніж у 2019 році. Незважаючи на те, що Нова Зеландія продовжує залишатися найбільшим джерелом постачання живої птиці на ринок КНР, експорт Польщі до Китаю зріс на 200% у 2019 році. Однак імпорт живих курчат та птиці з Польщі було припинено у січні 2020 року через повідомлення про високопатогенний пташиний грип на промислових господарствах. Компенсуючи втрати постачання з Польщі, Китай відкриє доступ до свого ринку американським експортерам.
Спалах Covid-19, ймовірно, матиме вплив на виробництво курячого м’яса в Китаї, сповільнюючи його через припинення чи обмеження роботи частини підприємств. Крім того, обмеження на перевезення через коронавірус порушили процес транспортування пташенят, кормів та живих птахів на забій. І хоча наразі більшість обмежень скасовано, галузь все ще не досягла докарантинних обсягів виробництва.
Високі внутрішні ціни на свинину призведуть до нарощування імпорту курячого м’яса, який у 2020 році, як прогнозується, збільшиться на 16,4% до 675 тис. тонн.
Виходячи з нормальних моделей торгівлі, пік імпорту м’яса та птиці в Китаї, як правило, відбувається в останньому кварталі року, тому коронавірус може мати мінімальний вплив на річний обсяг імпорту. Однак постійні спалахи у всьому світі можуть порушити логістичні процеси.
Бразилія продовжить залишатися провідним постачальником курятини в Китай у 2020 році, але частка країни на цьому ринку зменшиться завдяки угоді про мінімальні ціни, яку основні виробники підписали з урядом Китаю в 2019 році, а також через посилення конкуренції.
Прогнозується, що експорт курячого м’яса з Китаю в 2020 році незначно зменшиться до 375 тис. тонн через обмежене внутрішнє постачання та внаслідок спалаху COVID-19. Так, за перші 2 місяці 2020 року обсяги закордонних постачань знизилися на 13%.
Meat-Inform
Схожі новини
Світовий ринок птиці та коронавірус: прогноз на ІІ квартал 2020 рокуЕкспорт курятини зростатиме, навіть попри COVID-19Як АЧС впливатиме на світовий ринок свинини до 2030 року?На 16,5% знизиться світове виробництво свининиЩо відбуватиметься на світовому ринку м’яса у 2020 році?