Аграрний тиждень. Україна
» » Колишні заробітчани успішно вирощують органічну зелень на рідній Тернопільщині
» » Колишні заробітчани успішно вирощують органічну зелень на рідній Тернопільщині

    Колишні заробітчани успішно вирощують органічну зелень на рідній Тернопільщині


    Колишні заробітчани успішно вирощують органічну зелень на рідній Тернопільщині

    П’ятнадцять років тому Іванна та Юрій Мельники з Ворвулинців Заліщицького району Тернопільщини подалися на заробітки в Італію. Там вони працювали у господарстві, де вирощують зелень, а повернувшись в Україну, подружжя вирішило скористатися набутим досвідом і на власному городі почали культивувати руколу та шпинат.

    “На цю справу ми зважилися не одразу, – розповідає пані Іванна. – Нам дуже хотілося працювати, але не на когось – вистачило цього в Італії. Спочатку думали зайнятися торгівлею. За професією я економіст, тож гадала, що ми з цим впораємося. Та якось у мене промайнула думка: а чому б не вирощувати руколу і шпинат?

    "Хай і не маємо агрономічної освіти, але у нас за плечима є понад п’ятнадцять років досвіду і знання, які навряд чи отримаєш у стінах вишу. Тим паче, що в Італії я завжди мріяла про власну справу".

    Рукола і шпинат уже добре прижилися на городі сім’ї Мельників. Хоча, як зізнається господиня, не все одразу вдавалося. Адже клімат півдня Італії, де працювало подружжя, відрізняється від ворвулинецького.

    Втім наполеглива праця і величезне бажання трудитися дали свій результат: нині про зелень Мельників (крім руколи і шпинату, тут ще й вирощують кріп, петрушку, селеру, базилік, любисток, кінзу, різні сорти салатів) знають у всіх куточках Тернопілля. Секрет такої популярності продукції в тому, що вона – органічна.

    “З самого початку ми зробили ставку на екологічно чисту зелень, – каже пані Іванна. – Адже мода на здорове харчування завжди в тренді. Ми не використовуємо жодних хімічних препаратів. Поливаємо город лише фільтрованою водою. Для підживлення, профілактики і боротьби з хворобами та шкідниками застосовуємо виключно корисні бактерії і природні засоби”.

    Свою сімейну справу Мельники розпочинали з руколи. За словами пані Іванни, у теплицю її висівають наприкінці вересня і вже через 25 днів отримують перший урожай. Відтак через десять днів листя зрізують удруге. Наступний урожай збирають навесні. Тільки-но зійде сніг, у відкритий грунт лягає насіння шпинату, а коли добре потепліє – і руколи. Водночас її сіють і в теплиці.

    “За правильного догляду рукола у теплиці дає шість-сім зрізів, останній із них – у травні, – розповідає пані Іванна. – У відкритому грунті урожай збираємо три рази. А от шпинат можна сіяти до червня, тому що влітку він втрачає смакові якості, бо не переносить спеки”.

    ІЦ УАК за матеріалами Seeds

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Зелень на продаж - вигідний бізнес
  • У Лондоні в бомбосховищі вирощують овочі і зелень
  • Картоплю для чипсів «Люкс» вирощують на Сумщині
  • В Італії створили пиво, яке можна мазати на хліб
  • Людина і її справа

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Колишні заробітчани успішно вирощують органічну зелень на рідній Тернопільщині


Колишні заробітчани успішно вирощують органічну зелень на рідній Тернопільщині

П’ятнадцять років тому Іванна та Юрій Мельники з Ворвулинців Заліщицького району Тернопільщини подалися на заробітки в Італію. Там вони працювали у господарстві, де вирощують зелень, а повернувшись в Україну, подружжя вирішило скористатися набутим досвідом і на власному городі почали культивувати руколу та шпинат.

“На цю справу ми зважилися не одразу, – розповідає пані Іванна. – Нам дуже хотілося працювати, але не на когось – вистачило цього в Італії. Спочатку думали зайнятися торгівлею. За професією я економіст, тож гадала, що ми з цим впораємося. Та якось у мене промайнула думка: а чому б не вирощувати руколу і шпинат?

"Хай і не маємо агрономічної освіти, але у нас за плечима є понад п’ятнадцять років досвіду і знання, які навряд чи отримаєш у стінах вишу. Тим паче, що в Італії я завжди мріяла про власну справу".

Рукола і шпинат уже добре прижилися на городі сім’ї Мельників. Хоча, як зізнається господиня, не все одразу вдавалося. Адже клімат півдня Італії, де працювало подружжя, відрізняється від ворвулинецького.

Втім наполеглива праця і величезне бажання трудитися дали свій результат: нині про зелень Мельників (крім руколи і шпинату, тут ще й вирощують кріп, петрушку, селеру, базилік, любисток, кінзу, різні сорти салатів) знають у всіх куточках Тернопілля. Секрет такої популярності продукції в тому, що вона – органічна.

“З самого початку ми зробили ставку на екологічно чисту зелень, – каже пані Іванна. – Адже мода на здорове харчування завжди в тренді. Ми не використовуємо жодних хімічних препаратів. Поливаємо город лише фільтрованою водою. Для підживлення, профілактики і боротьби з хворобами та шкідниками застосовуємо виключно корисні бактерії і природні засоби”.

Свою сімейну справу Мельники розпочинали з руколи. За словами пані Іванни, у теплицю її висівають наприкінці вересня і вже через 25 днів отримують перший урожай. Відтак через десять днів листя зрізують удруге. Наступний урожай збирають навесні. Тільки-но зійде сніг, у відкритий грунт лягає насіння шпинату, а коли добре потепліє – і руколи. Водночас її сіють і в теплиці.

“За правильного догляду рукола у теплиці дає шість-сім зрізів, останній із них – у травні, – розповідає пані Іванна. – У відкритому грунті урожай збираємо три рази. А от шпинат можна сіяти до червня, тому що влітку він втрачає смакові якості, бо не переносить спеки”.

ІЦ УАК за матеріалами Seeds

agroconf.org





Схожі новини
  • Зелень на продаж - вигідний бізнес
  • У Лондоні в бомбосховищі вирощують овочі і зелень
  • Картоплю для чипсів «Люкс» вирощують на Сумщині
  • В Італії створили пиво, яке можна мазати на хліб
  • Людина і її справа

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.