Аграрний тиждень. Україна
» » В Україні сертифіковано лише 3% кавунів і динь
» » В Україні сертифіковано лише 3% кавунів і динь

    В Україні сертифіковано лише 3% кавунів і динь


    В Україні сертифіковано лише 3% кавунів і динь

    Перевірити кавун на вміст нітратів можна навіть у домашніх умовах, але він може містити набагато гірші речовини, які в Україні взагалі неможливо задетектити.

    Про це інформує GreenPost.

    Засновник ТОВ «Південний Експорт ЛТД» Олександр Синенко розповів, що сертифікація ягід — це необхідні умови для європейського ринку.

    «Уся Європа має таку вимогу: вся продукція, яка лежить на прилавку будь-якого маркета, має бути сертифікованою – пройти сертифікацію не лише самого продукту, а й виробництва. А в Україні ніхто таких лабораторних досліджень не проводить. Тому ми з вами не знаємо, що їмо», – говорить Олександр Синенко.

    Експерт моделює ситуацію: фермер-одноосібник, який не знає агрономічних азів, захищає свою культуру від гризунів та грибкових захворювань, хаотично вносячи отрутохімікати. Як це виглядає?

    «Стоїть трактор на полі, у нього неправильно відрегульований оприскувач, і таким чином у 5-10 разів перевищується норма використання», – розповідає експерт.

    Але можна купити в Україні й сертифіковані кавуни – адже частина українських аграріїв працює за системою Global GAP у частині безпеки харчування, відправляючи зразки на аналіз до Німеччини чи Нідерландів (в Україні немає таких лабораторій). Олександр Синенко розповідає, що в Україні є аграрії, які відповідають за свій продукт, у яких усе сертифіковано – технологія вирощування, внесення пестицидів, засобів захисту рослин, потім, коли вона доходить до споживача, залишкова їхня кількість. Таку продукцію перевіряють на солі тяжких металів, на хлорорганіку, на фосфорорганіку, на різні 400 діючих речовин, які можуть залишитися в баштанних культурах. Тому сенс пошукати сертифікований кавун на українському прилавку є.

    Проте слід враховувати, що ці пошуки можуть бути непростими. Аграрій називає цифри: обсяги вирощування сертифікованих кавунів і динь в Україні становлять 5-7 тис. т із 300 тис. т, тобто 2-3% (для порівняння – сертифікованої картоплі на українському ринку 5-7%).

    ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг

    agroconf.org





    Схожі новини
  • У херсонських динях при перевірці виявили підвищений вміст нітратів у 2-3 рази
  • У херсонських динях приперевірці виявили підвищений вміст нітратів у 2-3 рази
  • Баржа повертається: як триває сезон кавунів та яких цін чекати
  • Проблемна логістика у плодівництві
  • Ціни на курятину в Україні до кінця року не підвищаться

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

В Україні сертифіковано лише 3% кавунів і динь


В Україні сертифіковано лише 3% кавунів і динь

Перевірити кавун на вміст нітратів можна навіть у домашніх умовах, але він може містити набагато гірші речовини, які в Україні взагалі неможливо задетектити.

Про це інформує GreenPost.

Засновник ТОВ «Південний Експорт ЛТД» Олександр Синенко розповів, що сертифікація ягід — це необхідні умови для європейського ринку.

«Уся Європа має таку вимогу: вся продукція, яка лежить на прилавку будь-якого маркета, має бути сертифікованою – пройти сертифікацію не лише самого продукту, а й виробництва. А в Україні ніхто таких лабораторних досліджень не проводить. Тому ми з вами не знаємо, що їмо», – говорить Олександр Синенко.

Експерт моделює ситуацію: фермер-одноосібник, який не знає агрономічних азів, захищає свою культуру від гризунів та грибкових захворювань, хаотично вносячи отрутохімікати. Як це виглядає?

«Стоїть трактор на полі, у нього неправильно відрегульований оприскувач, і таким чином у 5-10 разів перевищується норма використання», – розповідає експерт.

Але можна купити в Україні й сертифіковані кавуни – адже частина українських аграріїв працює за системою Global GAP у частині безпеки харчування, відправляючи зразки на аналіз до Німеччини чи Нідерландів (в Україні немає таких лабораторій). Олександр Синенко розповідає, що в Україні є аграрії, які відповідають за свій продукт, у яких усе сертифіковано – технологія вирощування, внесення пестицидів, засобів захисту рослин, потім, коли вона доходить до споживача, залишкова їхня кількість. Таку продукцію перевіряють на солі тяжких металів, на хлорорганіку, на фосфорорганіку, на різні 400 діючих речовин, які можуть залишитися в баштанних культурах. Тому сенс пошукати сертифікований кавун на українському прилавку є.

Проте слід враховувати, що ці пошуки можуть бути непростими. Аграрій називає цифри: обсяги вирощування сертифікованих кавунів і динь в Україні становлять 5-7 тис. т із 300 тис. т, тобто 2-3% (для порівняння – сертифікованої картоплі на українському ринку 5-7%).

ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг

agroconf.org





Схожі новини
  • У херсонських динях при перевірці виявили підвищений вміст нітратів у 2-3 рази
  • У херсонських динях приперевірці виявили підвищений вміст нітратів у 2-3 рази
  • Баржа повертається: як триває сезон кавунів та яких цін чекати
  • Проблемна логістика у плодівництві
  • Ціни на курятину в Україні до кінця року не підвищаться

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.