Сьогодні все частіше можна зустріти поняття «антибіотикорезистентність». Що це таке та в чому небезпека розбиралися у Асоціації «Свинарі України».
Передісторія
З 40-х років минулого століття у медицині активно використовують протимікробні препарати. Завдяки їм вдалося значно зменшити захворюваність та смертність від інфекційних хвороб. Проте, внаслідок цього виникли й побічні явища – антибіотикорезистентність – мутація мікроорганізмів, у наслідок якої протимікробні препарати стають менш ефективними або зовсім безпорадними. Вже у 60-х роках ХХ століття з’явилися перші повідомлення про резистентність бактерій до пеніциліну.
Упродовж останніх кількох десятиліть ситуація сягнула критичної точки. Антибіотикорезистентність посилюється через надмірне та недоцільне використання протимікробних препаратів як у галузі охорони здоров’я людини, так і в сільському господарстві. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) кількість людей, які щорічно помирають у європейському регіоні через інфекційні захворювання, викликані стійкими бактеріальними штамами становить близько 25 000 із 400 000. Близько 700 тис. людей щороку гине у світі через стійкі до антибіотиків інфекції.
У чому проблема?
Нині у тваринництві стало звичним використовувати протимікробні препарати з терапевтичною та профілактичною метою. Хоча все більше країн забороняють використовувати антибіотики як стимулятори росту, ця практика залишається поширеною у багатьох частинах світу.
За прогнозами науковців, використання антибіотиків у тваринництві та в галузі охорони здоров’я, швидше за все, зростатиме у найближчі десятиліття у наслідок економічного розвитку, зростаючого населення та більшого попиту на продукцію тваринництва. Очікують, що їх використання у різних галузях тваринництва зросте удвічі упродовж 20-х років.
Відповідно, чим більше протимікробними препаратами зловживають, тим менша їх ефективність як лікарських засобів як у ветеринарії, так і у охороні здоров’я людей.
Як діяти?
Наразі головна мета – зменшити використання протимікробних засобів. Зокрема, Асоціація «Свинарі України» долучилася до Проєкту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)». Проєкт покликаний: