Аграрний тиждень. Україна
» » ​Антибіотикорезистентність: у чому небезпека?
» » ​Антибіотикорезистентність: у чому небезпека?

    ​Антибіотикорезистентність: у чому небезпека?


    Сьогодні все частіше можна зустріти поняття «антибіотикорезистентність». Що це таке та в чому небезпека розбиралися у Асоціації «Свинарі України».

    Передісторія

    З 40-х років минулого століття у медицині активно використовують протимікробні препарати. Завдяки їм вдалося значно зменшити захворюваність та смертність від інфекційних хвороб. Проте, внаслідок цього виникли й побічні явища – антибіотикорезистентність – мутація мікроорганізмів, у наслідок якої протимікробні препарати стають менш ефективними або зовсім безпорадними. Вже у 60-х роках ХХ століття з’явилися перші повідомлення про резистентність бактерій до пеніциліну.

    Упродовж останніх кількох десятиліть ситуація сягнула критичної точки. Антибіотикорезистентність посилюється через надмірне та недоцільне використання протимікробних препаратів як у галузі охорони здоров’я людини, так і в сільському господарстві. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) кількість людей, які щорічно помирають у європейському регіоні через інфекційні захворювання, викликані стійкими бактеріальними штамами становить близько 25 000 із 400 000. Близько 700 тис. людей щороку гине у світі через стійкі до антибіотиків інфекції.

    У чому проблема?

    Нині у тваринництві стало звичним використовувати протимікробні препарати з терапевтичною та профілактичною метою. Хоча все більше країн забороняють використовувати антибіотики як стимулятори росту, ця практика залишається поширеною у багатьох частинах світу.

    За прогнозами науковців, використання антибіотиків у тваринництві та в галузі охорони здоров’я, швидше за все, зростатиме у найближчі десятиліття у наслідок економічного розвитку, зростаючого населення та більшого попиту на продукцію тваринництва. Очікують, що їх використання у різних галузях тваринництва зросте удвічі упродовж 20-х років.

    Відповідно, чим більше протимікробними препаратами зловживають, тим менша їх ефективність як лікарських засобів як у ветеринарії, так і у охороні здоров’я людей.

    Як діяти?

    Наразі головна мета – зменшити використання протимікробних засобів. Зокрема, Асоціація «Свинарі України» долучилася до Проєкту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)». Проєкт покликаний:



    оцінити реальну ситуацію застосування протимікробних препаратів у тваринництві,



    покращити нормативно-правову базу та політику у країні щодо цієї проблеми,



    покращити потенціал національних лабораторій та можливості моніторингу,



    дослідити кращі практики та схеми використання протимікробних препаратів, перспективи зменшення їх застосування у майбутньому.

    Джерело: Pigua.info





    Схожі новини
  • 22 листопада 2019 року пройде прес-конференція «СТОП Антибіотикорезистентності»
  • Фахівці Держпродспоживслужби беруть участь у Всесвітній науковій конференції з питань епідеміології та охорони здоров'я, яка проходить у США
  • Дослідження: у 45 країнах антибіотики застосовують для стимулювання росту тварин
  • Ключова роль у запобіганні стійкості до антибіотиків належить фермерам
  • Держпродспоживслужба поглиблює співпрацю з ВООЗ та ФАО

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

​Антибіотикорезистентність: у чому небезпека?


Сьогодні все частіше можна зустріти поняття «антибіотикорезистентність». Що це таке та в чому небезпека розбиралися у Асоціації «Свинарі України».

Передісторія

З 40-х років минулого століття у медицині активно використовують протимікробні препарати. Завдяки їм вдалося значно зменшити захворюваність та смертність від інфекційних хвороб. Проте, внаслідок цього виникли й побічні явища – антибіотикорезистентність – мутація мікроорганізмів, у наслідок якої протимікробні препарати стають менш ефективними або зовсім безпорадними. Вже у 60-х роках ХХ століття з’явилися перші повідомлення про резистентність бактерій до пеніциліну.

Упродовж останніх кількох десятиліть ситуація сягнула критичної точки. Антибіотикорезистентність посилюється через надмірне та недоцільне використання протимікробних препаратів як у галузі охорони здоров’я людини, так і в сільському господарстві. Так, за даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ) кількість людей, які щорічно помирають у європейському регіоні через інфекційні захворювання, викликані стійкими бактеріальними штамами становить близько 25 000 із 400 000. Близько 700 тис. людей щороку гине у світі через стійкі до антибіотиків інфекції.

У чому проблема?

Нині у тваринництві стало звичним використовувати протимікробні препарати з терапевтичною та профілактичною метою. Хоча все більше країн забороняють використовувати антибіотики як стимулятори росту, ця практика залишається поширеною у багатьох частинах світу.

За прогнозами науковців, використання антибіотиків у тваринництві та в галузі охорони здоров’я, швидше за все, зростатиме у найближчі десятиліття у наслідок економічного розвитку, зростаючого населення та більшого попиту на продукцію тваринництва. Очікують, що їх використання у різних галузях тваринництва зросте удвічі упродовж 20-х років.

Відповідно, чим більше протимікробними препаратами зловживають, тим менша їх ефективність як лікарських засобів як у ветеринарії, так і у охороні здоров’я людей.

Як діяти?

Наразі головна мета – зменшити використання протимікробних засобів. Зокрема, Асоціація «Свинарі України» долучилася до Проєкту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)». Проєкт покликаний:



оцінити реальну ситуацію застосування протимікробних препаратів у тваринництві,



покращити нормативно-правову базу та політику у країні щодо цієї проблеми,



покращити потенціал національних лабораторій та можливості моніторингу,



дослідити кращі практики та схеми використання протимікробних препаратів, перспективи зменшення їх застосування у майбутньому.

Джерело: Pigua.info





Схожі новини
  • 22 листопада 2019 року пройде прес-конференція «СТОП Антибіотикорезистентності»
  • Фахівці Держпродспоживслужби беруть участь у Всесвітній науковій конференції з питань епідеміології та охорони здоров'я, яка проходить у США
  • Дослідження: у 45 країнах антибіотики застосовують для стимулювання росту тварин
  • Ключова роль у запобіганні стійкості до антибіотиків належить фермерам
  • Держпродспоживслужба поглиблює співпрацю з ВООЗ та ФАО

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.