Кожен регіон має свою специфіку сільгоспкультур. І якщо Херсон славиться кавунами, Мелітополь – черешнею, то Закарпаття, крім бриндзи, паприкою.
На Закарпатті розпочався сезон збору та заготівлі паприки. У селі Велика Добронь, перець вирощують майже у кожному домі.
Саджати паприку в селі починають в кінці травня, а збирають урожай у вересні. Перець нанизують на спеціальну нитку і кладуть просушувати на сонце. В такій одній нитці – по 150 перців, до того ж важливо, аби на ній не було жодного поганого перцю.
Коли перець висохне, його змелюють. Паприка має самодостатній смак, її в закарпатській кухні використовують у багатьох стравах. Після солі це найпопулярніша гастрономічна приправа.
Закарпатці говорять, що через епідемію коронавірусу продати паприку стало складніше. Крім того, приправа вдвічі впала в ціні. Якщо раніше можна було вторгувати 150 грн/кг, то тепер готові продавати за 70 грн/кг.
ІЦ УАК за матеріалами Seeds
agroconf.org