Зростання вартості пшениці і продуктів її переробки, підвищення цін на цукор, соняшникову олію та інші інгредієнти для виробництва хліба та хлібобулочних виробів, а також девальвація гривні практично на 20% з початку 2020 року призведуть до подорожчання базових продуктів хлібної групи, вважає віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко.
«З початку року вартість пшениці зросла на 40%, тільки за вересень – на 25%, що неминуче призводить до зростання цін на борошно, яка становить до 50% від собівартості хліба. Крім того, тільки за останній тиждень на 30% зросли ціни на цукор, з початку року на 50% подорожчала соняшникова олія», – зазначає він.
За словами віце-президента ВАП, ще на 20% подорожчали упаковка, енергоносії, логістичні послуги.
«Через девальвацію гривні виросла вартість імпортних комплектуючих для хлібопекарського обладнання. Безпрецедентні карантинні заходи безпеки, пов’язані з пандемією COVID-19, також призвели до додаткових витрат. Це не тільки дезінфекція або санітарний контроль, це і упаковка для всієї продукції і переобладнання ліній для її використання. При цьому постачальники не погоджуються на відстрочки платежів і працюють переважно за передоплатою, а для виробників хліба роздрібні мережі виставляють 30-денну відстрочку оплати«, – зазначив Дученко.
Він зауважив, що в ситуації, що склалася потрібно вже найближчим часом готуватися до підвищення цін на хліб.
«На жаль, стримувати їх більш не представляється можливим. Пекарський бізнес не здатний вплинути на формування цін на пшеницю, логістику, енергоносії, які безпосередньо впливають на собівартість хліба», – підкреслив віце-президент ВАП.
Він також додав, що подорожчання, ймовірно, чекає і хлібобулочні вироби, а також кондитерську групу.
«Ми бачимо безпрецедентне підвищення цін на цукор, яке не має жодного економічного обґрунтування. Ми вже звернулися в Антимонопольний комітет з вимогою розслідувати можливу монопольну змову на цьому ринку. Адже через необґрунтовано високі ціни, а також із-за загороджувальних мит на імпорт окремих видів цукру із-за кордону, компанії галузі втрачають закордонні контракти і не можуть виступати джерелом припливу валютних коштів у країну», – сказав Дученко.
ІЦ УАК за матеріалами АгроЮг
agroconf.org