Вчора, 18-го листопада, фахівці Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) та Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (ДНДІЛДВСЕ) провели онлайн-навчання щодо процедури забору та дослідження зразків для виявлення антибіотикорезистентних штамів у продуктах тваринного походження. Вебінар відбувся у рамках проєкту ФАО «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)».
У навчанні взяли участь близько 120 фахівців з усієї України, серед яких представники ФАО, Держпродспоживслужби, територіальних органів обласного та районного рівнів та лікарі ветеринарної медицини.
У рамках проєкту заплановано відбір зразків зі свиноферм, ферм ВРХ (молочного та м’ясного напряму), птахоферм (м’ясного та яєчного напряму) та з присадибних господарств, де утримують будь-які види сільськогосподарських тварин та птиці. Загалом планують забрати 350 зразків. Дослідження охопить підприємства по всій території України.
Окрім того, експерти ФАО спілкуватимуться зі власниками господарств, де забиратимуть зразки, на тему практик застосування антибіотиків. Головне завдання проєкту – не проконтролювати чи перевірити рівень застосування протимікробних препаратів у тваринництві, а зрозуміти наскільки вітчизняні виробники обізнані щодо проблеми антибіотикорезистентності, з’ясувати рівень застосування антибіотиків та наскільки серйозним є питання утворення антибіотикорезистентних штамів на рівні первинного виробництва.
Участь для підприємств у проєкті – повністю анонімна.
Нагадаємо, Асоціація «Свинарі України» приєдналася до проєкту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) «Зміцнення національного потенціалу для подолання ризиків антимікробної резистентності (АМР)». Проєкт покликаний оцінити реальну ситуацію застосування протимікробних препаратів у тваринництві, покращити нормативно-правову базу та політику у країні щодо цієї проблеми, покращити потенціал національних лабораторій та можливості моніторингу, дослідити кращі практики та схеми використання протимікробних препаратів, перспективи зменшення їх застосування у майбутньому.
Джерело: Pigua.info