Добігає кінця осінь, а разом із нею зникають і природні джерела вітамінів – фрукти та ягоди. У тепличному комплексі в селі Фасова Київської області цілий рік вирощують понад 25 найменувань зелені.
Це перша в Україні вертикальна ферма, що побудувала інноваційний тепличний комплекс і почала вирощувати зелень і пряні трави методом аеропоніки. Аеропоніка та гідропоніка – два найбільш прогресивні методи вирощування рослин.
Усе обладнання ферма робить сама – від труб, за допомогою яких живиться зелень, до ємностей для рослин. ІТ-команда тепличного комплексу розробила програмне забезпечення, яке автоматично вмикає освітлення і полив.
Усю продукція під торговельною маркою «Грядочка» продають на сайті з доставкою додому. А замовлень тут вистачає – ледве встигають оформлювати.
Раніше на фермі використовували французькі добрива. Нині перейшли на наші, вітчизняні. За рослинами тут уважно доглядають: ставлять москітні сітки в приміщенні, захищають від комах, контролюють стан зелені, та головне – жодної хімії.
Екологічно чиста українська зелень смакуватиме до будь-яких домашніх страв і забезпечить щоденну порцію вітамінів. На фермі жартують – краще вивчати назви салатів, ніж ліків.
ІЦ УАК за матеріалами Seeds
agroconf.org