Аграрний тиждень. Україна
» » Морква в землі: чому фермери українського півдня залишають врожай на полі
» » Морква в землі: чому фермери українського півдня залишають врожай на полі

    Морква в землі: чому фермери українського півдня залишають врожай на полі


    Морква в землі: чому фермери українського півдня залишають врожай на полі

    Частина моркви, особливо на півдні України, й досі в землі, якщо її продають з поля, то по 1,50 грн/кг. Все через те, що у виробників немає коштів на зберігання пізньої продукції у спеціалізованих сховищах, каже міжнародний консультант зі зберігання овочів Павло Булгаков.

    «Ситуацію, що триває на ринку моркви, можна охарактеризувати трьома словами – дуже низька ціна. І це стало хибною тенденцією, яка триває кілька років поспіль. Станом на двадцяті числа грудня, за офіційними даними сайтів оптових ринків, на львівському «Шуварі» за моркву давали 4,5-5 грн/кг, київському «Столичному» – 3,5-6 грн/кг, херсонському «Неждана» – 3-4 грн/кг. Як правило, це в роздріб.

    Оптова ціна скотилася до 2 гривень. У Великих Копанях гарні, відібрані коренеплоди коштують 2,5 грн, звичайна морква першого сорту – 2-1,7 гривень. Я вже не кажу про другий сорт. А собівартість виробництва із закладкою на зберігання – 4,2 грн/кг.», – пише Павло Булгаков у своїй колонці на AgroTimes.

    «У чому причина? Багато дрібних виробників закладає моркву в звичайні сараї. Овоч швидко псується і, щоб не викидати, фермери його скидають по демпінговим цінам, які збивають загальну ринкову. Друга причина: оскільки цього року не вдалося добре заробити на ранніх овочах, то у виробника немає коштів на зберігання пізньої продукції у спеціалізованих сховищах. Частина моркви, особливо на півдні, й досі в землі. Якщо її продають з поля, то по 1,50 грн/кг», – додає експерт.

    «Малий фермер може викрутитися за рахунок такого сегменту як НоReCa. Помити, почистити, розфасувати й реалізувати маленькими партіями. Фермеру середньої руки складніше.

    У минулому році за такого самого урожаю, що й поточного, була можливість продати за кордон, цього року – ні. Ніхто не візьметься прогнозувати, як буде далі. Це справжня рулетка», – пише Павло Булгаков.

    ІЦ УАК за матеріалами Seeds

    agroconf.org





    Схожі новини
  • ПРОГНОЗ: Вітчизняні фермери різко збільшать виробництво моркви
  • Ціни на моркву б'ють рекорди
  • Українська морква встановлює рекорди
  • Експорт овочів з України в умовах низьких внутрішніх цін може зрости - УКАБ
  • У Києві закупівельна вартість картоплі удвічі вища, ніж у Львові

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Морква в землі: чому фермери українського півдня залишають врожай на полі


Морква в землі: чому фермери українського півдня залишають врожай на полі

Частина моркви, особливо на півдні України, й досі в землі, якщо її продають з поля, то по 1,50 грн/кг. Все через те, що у виробників немає коштів на зберігання пізньої продукції у спеціалізованих сховищах, каже міжнародний консультант зі зберігання овочів Павло Булгаков.

«Ситуацію, що триває на ринку моркви, можна охарактеризувати трьома словами – дуже низька ціна. І це стало хибною тенденцією, яка триває кілька років поспіль. Станом на двадцяті числа грудня, за офіційними даними сайтів оптових ринків, на львівському «Шуварі» за моркву давали 4,5-5 грн/кг, київському «Столичному» – 3,5-6 грн/кг, херсонському «Неждана» – 3-4 грн/кг. Як правило, це в роздріб.

Оптова ціна скотилася до 2 гривень. У Великих Копанях гарні, відібрані коренеплоди коштують 2,5 грн, звичайна морква першого сорту – 2-1,7 гривень. Я вже не кажу про другий сорт. А собівартість виробництва із закладкою на зберігання – 4,2 грн/кг.», – пише Павло Булгаков у своїй колонці на AgroTimes.

«У чому причина? Багато дрібних виробників закладає моркву в звичайні сараї. Овоч швидко псується і, щоб не викидати, фермери його скидають по демпінговим цінам, які збивають загальну ринкову. Друга причина: оскільки цього року не вдалося добре заробити на ранніх овочах, то у виробника немає коштів на зберігання пізньої продукції у спеціалізованих сховищах. Частина моркви, особливо на півдні, й досі в землі. Якщо її продають з поля, то по 1,50 грн/кг», – додає експерт.

«Малий фермер може викрутитися за рахунок такого сегменту як НоReCa. Помити, почистити, розфасувати й реалізувати маленькими партіями. Фермеру середньої руки складніше.

У минулому році за такого самого урожаю, що й поточного, була можливість продати за кордон, цього року – ні. Ніхто не візьметься прогнозувати, як буде далі. Це справжня рулетка», – пише Павло Булгаков.

ІЦ УАК за матеріалами Seeds

agroconf.org





Схожі новини
  • ПРОГНОЗ: Вітчизняні фермери різко збільшать виробництво моркви
  • Ціни на моркву б'ють рекорди
  • Українська морква встановлює рекорди
  • Експорт овочів з України в умовах низьких внутрішніх цін може зрости - УКАБ
  • У Києві закупівельна вартість картоплі удвічі вища, ніж у Львові

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.