Теплиці дозволяють країнам бути самодостатніми у забезпеченні продовольством, отримувати безпечну продукцію, а ефективність її виробництва – у 15 разів вища, ніж у відкритому ґрунті, розповів менеджер міжнародних проєктів Вагенінгенського университету и науково-дослідного центру в Нідерландах Джок Кемпен.
Теплиці в Нідерландах покривають майже 10 тис. га. Половина з них – овочеві, у решті вирощують квіти. Переважно вони розташовані на заході, тому що там найбільше сонячних днів на рік. Іншою причиною є логістика — звідти легше експортувати продукцію.
У країні давно зрозуміли переваги теплиць порівняно з відкритим ґрунтом. Що і говорити про менше використання пестицидів, поживних речовин і води.
Якщо при вирощуванні у відкритому полі фермер не отримує і 10 кг плодів на квадратний метр за рік, то високотехнологічні теплиці з контролем базових параметрів забезпечують 75 кг врожаю.
Є кілька ключових факторів ефективного вирощування врожаю в теплицях: «Наприклад, нам треба виростити томати. Найважливіше для рослин — це світло. Воно потрібне для фотосинтезу. На другому місці — вода, на третьому — рівень СО2 у повітрі. Потрібно знайти баланс, щоб він був ані зависоким, ані занизьким. Звісно, вам знадобляться поживні речовини. І п’ятий параметр — температура», – розповів Джок Кемпен.
За словами фахівця, чим більше параметрів контролюється в теплиці, тим краще.
Перший і важливий — це температура. Зазвичай вона знаходиться в діапазоні від 10 до 30°С. Для томатів — приблизно 14-28°С.
Наступний параметр — вологість, яка має бути в межах 60-90%.
Також системи клімат-контролю враховують рівні світла. «Ми ставимо екрани, щоб рослини отримували менше світла і не згоріли. А от взимку використовуємо багато додаткового штучного світла», — говорить науковець.
Дуже велике значення має якість повітря. «В Нідерландах, наприклад, ми отримуємо електроенергію з генераторів, і тому в повітрі немає токсичних газів, які можуть впливати на врожай», — каже експерт.
За словами вченого, контролюються всі дані стосовно пестицидів, вентиляції, обігріву, рівня світла. Система клімат-контролю охоплює всі можливі показники.
У таких системах, додає він, велике значення мають сенсори. Вони виміряють усі основні показники — температуру, вологість, світло, рівень СО2 та деякі параметри ґрунту. Так агрономи розуміють, коли додати більше поживних речовин чи навпаки.
І, звісно, важливий параметр — це рівна атмосфера в усіх куточках теплиці.
Технологія розсіяного світла в Нідерландах забезпечує покращення продуктивності рослин на 9,2%.
Традиційні системи досвічування замінюють енергоощадливими. Є дуже багато дискусій, на яке саме — якого спектру, який має бути колір лампочок тощо.
Удосконалення системи вентиляції може дати до 50% урожаю.
У Нідерландах на обігрів теплиць припадає 40% витрат. За оцінками експерта, теплові екрани можуть покрити до 40% потреб у енергії.
Також можна знизити температуру, коли спостерігається великий перепад між днем та ніччю. «Дослідження показує, що це приносить хороші результати», — розповів науковець.
ІЦ УАК за матеріалами AgroTimes
agroconf.org