Голландець Майкл Хондерс, який очолює фірму "Галіція Грінері" п'ять років тому започаткував бізнес селі Буське Львівської області. Його фірма вирощує і постачає салати у великі торгівельні мережі. Найсучасніші теплиці дають урожай у понад мільйон головок різних видів салатів на рік.
"Вести бізнес в Україні дуже складно. Виробництво салатів в Україні, подекуди, дорівнює ціні вирощування у Голландії. Наприклад ціна газу, купленого в місцевому облгазі, становить 10,8 тис грн із урахуванням ПДВ та транспортування, а у Нідерландах – 6,3 тис грн, тобто різниця 58%. Аналогічна ситуація із електроенергією, вона коштує від 2,5 грн за кіловат-годину, а у Голландії – 1,8 грн, тобто різниця 29%", - каже Майкл.
Ціна на українську продукцію вища ніж у європейських країнах.
"Найбільша проблема в тому, що ми не можемо прогнозувати, що буде далі із цінами – коли НКРЄ чи Нафтогаз встановлюють ціни лише на місяць наперед, то про які довготривалі інвестиції йдеться? Ми навіть нормально видатки спланувати не можемо. Натомість, маємо "винаходити велосипед" і бути креативними. Тому бізнес в Україні не дає змогу відпочити – то те, то інше. Завжди у напрузі, кожного дня у тонусі". - каже Майкл виданню Агравері.
Іноземець радіє лише дешевій робочій силі.
"Ми інвестуємо немало коштів, щоб навчати цих людей в Нідерландах, показати, як правильно працювати за сучасними вимогами. Мінус у тому, що в Україні немає готових фахівців, є люди які працювали у скляних теплицях старого зразка, проте із нашою теплицею це немає нічого спільного"
Компанія "Галіція Грінері" почала працювати в Україні у 2012 році. Відкрили тепличний комплекс площею 8 тис. кв. м. Площа самої теплиці 4000 кв м – на ній вирощується листовий салат різних видів за новою для України технологією сухої гідропоніки. Вирощують салати Батавія, Лолло Росса, Лолло Біонда, Ромен і Фрізе, а також рукколу.