Аграрний тиждень. Україна
» » Якість шкаралупи яєць погіршується через хвороби птиці
» » Якість шкаралупи яєць погіршується через хвороби птиці

    Якість шкаралупи яєць погіршується через хвороби птиці


    Якість шкаралупи яєць погіршується через хвороби птиці

    Майже всі захворювання птиці погіршують якість шкаралупи яєць. Одним із найпоширеніших збудників бактеріозів, який впливає на репродуктивні органи і, як наслідок, на якість яйця, є E. Coli.

    Про це пише журнал «Наше птахівництво».

    Шкаралупа яєць у птиці, в організмі якої персистує цей збудник, має світліший колір. Під час сортування спостерігають зростання кількості забруднених кров’ю яєць на початку хвороби.

    Водночас ураження птиці збудниками вірусних захворювань спричиняє появу яєць із занадто світлою шкаралупою. За інфекційного бронхіту птиці вона стає знебарвленою та жорсткою, також розріджується білок, подекуди яйця набувають округлої форми і шкаралупа розм’якшується. Птиця, яка перехворіла на інфекційний бронхіт, ще тривалий час несе деформовані, дрібні, з тонкою шкаралупою яйця.

    Персистенція пневмовірусу у стаді також спричиняє знебарвлення яєчної шкаралупи.

    Персистенція у стаді збудників хвороби Ньюкасла, мікоплазмозу, синдрому зниження несучості знижує міцність шкаралупи, на ній з’являються дефекти (горбики), виникає шорсткість, безшкаралупні яйця. У коричневих яйцях зменшується інтенсивність забарвлення, втрачається блиск, вони ніби вкриваються крейдою, погіршується також щільність білка.

    За вакцинації проти хвороби Ньюкасла молодок, які вже почали нести яйця, або курей за показниками приблизно на 2-3% зростають бій і насічка яєць. Зазвичай після вакцинації щільність білка яєць знижується приблизно на 0,5-0,7%, пружна деформація збільшується на 6-8 мкм. Це погіршення показників триває до 10 діб.

    Яйця із закривавленою шкаралупою можуть бути сигналом діагностики у стаді еймеріозу.

    Інтенсивний ступінь заселення пташника тимчасовими ектопаразитами – червоними курячими кліщами – спричиняє появу крапель крові на шкаралупі внаслідок роздавлювання кліщів після живлення кров’ю. Частіше це виникає за потрапляння яєць на збірну стрічку чи інші механізми, де знаходяться колонії курячого кліща.

    ІЦ УАК за матеріалами agrotimes

    agroconf.org





    Схожі новини
  • Поголів'я перепелів – друге за чисельністю серед свійської птиці
  • США переходить на яйця, отримані за безкліткового утримання птиці
  • Україна в травні скоротила експорт яєць на 40,8%
  • Україна в січні на 50% скоротила експорт яєць
  • Після великодніх свят зниження цін на яйця відновиться

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Якість шкаралупи яєць погіршується через хвороби птиці


Якість шкаралупи яєць погіршується через хвороби птиці

Майже всі захворювання птиці погіршують якість шкаралупи яєць. Одним із найпоширеніших збудників бактеріозів, який впливає на репродуктивні органи і, як наслідок, на якість яйця, є E. Coli.

Про це пише журнал «Наше птахівництво».

Шкаралупа яєць у птиці, в організмі якої персистує цей збудник, має світліший колір. Під час сортування спостерігають зростання кількості забруднених кров’ю яєць на початку хвороби.

Водночас ураження птиці збудниками вірусних захворювань спричиняє появу яєць із занадто світлою шкаралупою. За інфекційного бронхіту птиці вона стає знебарвленою та жорсткою, також розріджується білок, подекуди яйця набувають округлої форми і шкаралупа розм’якшується. Птиця, яка перехворіла на інфекційний бронхіт, ще тривалий час несе деформовані, дрібні, з тонкою шкаралупою яйця.

Персистенція пневмовірусу у стаді також спричиняє знебарвлення яєчної шкаралупи.

Персистенція у стаді збудників хвороби Ньюкасла, мікоплазмозу, синдрому зниження несучості знижує міцність шкаралупи, на ній з’являються дефекти (горбики), виникає шорсткість, безшкаралупні яйця. У коричневих яйцях зменшується інтенсивність забарвлення, втрачається блиск, вони ніби вкриваються крейдою, погіршується також щільність білка.

За вакцинації проти хвороби Ньюкасла молодок, які вже почали нести яйця, або курей за показниками приблизно на 2-3% зростають бій і насічка яєць. Зазвичай після вакцинації щільність білка яєць знижується приблизно на 0,5-0,7%, пружна деформація збільшується на 6-8 мкм. Це погіршення показників триває до 10 діб.

Яйця із закривавленою шкаралупою можуть бути сигналом діагностики у стаді еймеріозу.

Інтенсивний ступінь заселення пташника тимчасовими ектопаразитами – червоними курячими кліщами – спричиняє появу крапель крові на шкаралупі внаслідок роздавлювання кліщів після живлення кров’ю. Частіше це виникає за потрапляння яєць на збірну стрічку чи інші механізми, де знаходяться колонії курячого кліща.

ІЦ УАК за матеріалами agrotimes

agroconf.org





Схожі новини
  • Поголів'я перепелів – друге за чисельністю серед свійської птиці
  • США переходить на яйця, отримані за безкліткового утримання птиці
  • Україна в травні скоротила експорт яєць на 40,8%
  • Україна в січні на 50% скоротила експорт яєць
  • Після великодніх свят зниження цін на яйця відновиться

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.