Аграрний тиждень. Україна
» » Контроль Salmonella без антибіотиков
» » Контроль Salmonella без антибіотиков

    Контроль Salmonella без антибіотиков


    Контроль Salmonella без антибіотиков

     Salmonella – це кишковий патоген, здатний інфікувати майже всі види тварин, а також людину. Сальмонельоз птиці викликається грам-негативними бактеріями роду Salmonella. Цей рід містить два види - enterica і bongori (Lin-Hui і Cheng-Hsun, 2007), але майже 2700 серотипів (сероварів), з яких близько 10%, були виділені у птиці.



     


    Джерело інфекції
    Важливими елементами будь-якої програми боротьби з інфекціями є впровадження програми моніторингу та серотипування виділених ізолятів. З'ясувавши, який серотип циркулює в популяції, і яке його джерело, можна розробити ефективну програму боротьби. Вона повинна враховувати інформацію про кінцевий продукт. При наявності в ньому Salmonella потрібно визначити її серотип. Після цього досліджувати племінне поголів'я, інкубаторій, бройлерів та корми, виділити ізоляти і серотипувати їх для визначення джерела. Якщо той же серотип виявлений у племінної птиці, то увагу необхідно зосередити саме на ній. Якщо сальмонели не виявляються у добових курчат, але виявляються в кормі, наш фокус контролю cлід зосередити на кормі, а не на племінній птиці.
     
    Основні джерела інфікування і можливі продукти/процедури для програми боротьби в ланцюжку виробництва птиці показані нижче.
     
    Племінне поголів'я
    Якщо у батьківського стада виявлена паратифоїдна Salmonella, важливо встановити джерело інфекції: отримана вона від прабатьківського стада або зараження відбулося вже на фермі. У разі, якщо інфекція отримана вертикальним шляхом, контроль зараження повинен здійснюватися на рівні прабатьківського стада, оскільки інфікована птиця завжди залишиться зараженою. Якщо інфікування відбулося на фермі батьківського стада, слід посилити заходи біобезпеки, забезпечити боротьбу з гризунами, очищення та дезінфекцію, профілактичні перерви, обмежити контакти з іншими тваринами і відвідування вакцинаторів тощо. Сальмонели можуть бути занесені на ферму з будь-яким обладнанням. В особливих випадках для племінної птиці використовують вакцини. У перші дні життя або після періодів прийому лікувальних препаратів, а також після стресу можна застосовувати пробіотик, а краще – мультибіотик.
     
    Комбікормові заводи
    Комбікорм може бути основним джерелом інфікування бактеріями Salmonella. Важливо стежити за їх наявністю в навколишньому середовищі на комбікормовому заводі, в сировині й комбікормі, що поставляється, оскіль- ки вони можуть бути потенційним джерелом зараження (Jones, 2011).
     
    У процесі гранулювання корму Salmonella може загинути, однак можлива її реконтамінація при охолодженні і транспортуванні. На комбікормових заводах частими джерелами Salmonella є компоненти тваринного походження. Отже, потрібно проводити їх моніторинг і при необхідності обробку. Соєві боби і меншою мірою кукурудза також можуть бути джерелом інфекції.
     
    Для боротьби з Salmonella у племінної птиці, бройлерів і курей-несучок в комбікорм додають антимікробні препарати, пробіотики, органічні кислоти, МОС, ефірні масла тощо. Не всі продукти діють однаково ефективно, але більшість з них може допомогти скоротити кількість Salmonella, і їх слід використовувати відповідно до рекомендації.
     
    Інкубаторій
    Підтримка гігієни, очищення та дезінфекція інкубаторію допомагають обмежити зараження і поширення Salmonella. Можлива перехресна контамінація, особливо при змішуванні птиці від інфікованого стада і вільного від інфекції. При окремому зберіганні яєць, отриманих від інфікованої птиці, а потім їх інкубації здебільшого контамінація неінфікованих курчат не відбувається. У разі тифоїдної Salmonella курчата від зараженого племінного стада також будуть заражені. При хорошому управлінні інкубаторієм можна уникнути перехресної контамінації, але в зараженому стаді позбутися Salmonella неможливо. В інкубаторії використовують пробіотики, антимікробні препарати і в деяких випадках вакцини для спільної боротьби з Salmonella.
     
    Вирощування бройлерів
    У стаді, інфікованому тифоїдною Salmonella, на етапі вирощування птиці практично єдиним способом втручання є лікування антибіотиками. Зараження паратифоїдними сальмонелами може йти як від батьківського стада, так й при вирощуванні бройлерів. Через короткий термін життя бройлерів зараження S. gallinarum/ S. pullorumмайже завжди відбувається вертикально від батьківського стада. Можливі джерела інфекції: попередні та сусідні інфіковані стада, корм, гризуни, дикі тварини, домашня птиця, інші тварини на фермі, низька якість очищення і дезінфекції, утилізація птахів, а також люди, співробітники і відвідувачі (Vatche, 2011).
     
    Щодо пташників для утримання племінної птиці, велику роль в профілактиці занесення сальмонел відіграє забезпечення належної біобезпеки. Занадто тривале голодування перед забоєм і час транспортування також сприяють проліферації сальмонел. Антибіотики не дуже ефективні для боротьби з сальмонельозною інфекцією в період вирощування бройлерів. Вони дозволяють знизити інфікування, але відразу після закінчення їх застосування інфекція може активізуватися.

     
    Для скорочення кількості сальмонел і боротьби з ними використовують ряд інших продуктів, таких як пробіотики, органічні кислоти, ефірні масла, екстракти трав, кислоти, МОС і вакцини, проте вони повинні бути включені в комплексну програму боротьби поряд з біобезпекою. Через складну епідеміологію сальмонельозної інфекції при застосуванні лише антибіотиків ефективних результатів не досягти.
     



    Ефективність органічнихкислот у боротьбі з сальмонелами

     


    До недавніх пір використання органічних кислот або коротколанцюгових жирних кислот було обумовлено головним чином їх ефективністю поза шлунково-кишковим трактом. Сьогодні все більше досліджень публікується про роль коротколанцюгових жирних кислот для підтримки здоров'я кишечника і профілактики збільшення патогенних бактерій. Показано, що органічні кислоти володіють прямою антимікробною дією відносно таких патогенів, як E. coli і Salmonella, а також можуть сприяти поліпшенню здоров'я кишечника за рахунок підвищення перетравності.
     
    Вище сказане про ОптіЦід Ц:12, антибактеріальну синергетичну суху кислотну суміш, що містить в чистому виді мурашину, лауринову, оцтову, молочну,   лимонну   кислоти   в   оптимальному   співвідношенні і цитрат кальцію: вбиває грам-не- гативні бактерії - Salmonella і E.Coli (доведено, що за умови зниження рН середовища нижче 4,5 практично повністю виключається  розвиток таких мікроорганізмів, як E. сoli, Salmonella і Clostridium). ОптіЦід Ц:12 зменшує буферність корму, збільшує прирости і покращує продуктивність тварин. ОптіЦід Ц:12 збагачений лауриновой кислотою (Ц:12), яка активна проти патогенних грампозитивних бактерій (наприклад, S. Suis) та базується на технології цитрату кальцію. Цитрат кальцію - унікальний носій, який розроблений і запатентований (не має аналогів) компанією «FF Chemicals BV». Оптимальні дозування - 0,5-3 кг/т корму. У програмі оптимізації годівлі необхідно врахувати в матриці 40% кальцію загального, через подвійну його доступність в продукті в порівнянні з вапняком.
     
    Для посилення ефекту Опті- Цід Ц:12 рекомендується вводити в комбінації з Мультибіотиком Пер- ФорМер («FF Chemicals BV»). Обидва продукти, взаємодіючи, підсилюють ефективність один одного.
     
    ПерФорМер - фітогений стимулятор росту, антибактеріальний, антикокцидійний продукт. Це спеціально розроблена мультисуміш «6-в-1» для годування тварин і птиці без антибіотиків. Має антибактеріальну і антикокцидійну формулу, є імунним стимулятором. Перформер містить природні антибактеріальні речовини, які збільшують споживання корму і покращують зростання; знижує конверсію корму; підсилює вироблення ферменту панкреатин і формування благотворної флори кишечника. Пригнічує ріст патогенних бактерій.
     
    До складу ПерФорМер входять:
     
    •      каприлова кислота С:8;
    •      капринова кислота С:10;
    •      лаурінова кислота С:12;
    •      бензойна кислота;
    •      глюконова кислота;
    •      бутират натрію (30% защ.)
    •      Юка Шидигера;
    •      евгенол;
    •      ореганове масло;
    •      коричне масло;
    •      евкаліптове масло.
     
    Застосування:
     
    •      0,5-1,0 кг/т для бройлерів Старт / Гровер;
     
    •      0,25-0,75 кг/т для бройлерів Фініш, для курей-несучок, племінної птиці;
     
    •      1,5-2,0 кг/т - в стресових ситуаціях або при кишкових розладах рекомендується підвищена норма введення.
     
    ПерФорМер містить захищені форми коротколанцюгових SCFA, а також захищений матричним шляхом комплекс, що складається з бутирату, глюконової кислоти і фітопрепаратів, які відповідають за цілісність кишечника, регенерацію і зростання ворсинок.
     
    Глюконова кислота є живильним субстратом для лакто- і біфідобактерій. Широка дія проти патогенів здійснюється завдяки запатентованій формулі трьох середньоланцюгових кислот MCFA (С:8 + С:10 + С:12) і бензойної кислоти. Фітомасла орегано, кориці і евкаліпту, що мають низький МIК (мінімально інгібуюча концентрація) діють бактерицидно. Юка Шидигера і фітопрепарати істотно підвищують апетит і перетравність корму.
     
    Унікальність багатостороннього продукту ПерФорМер забезпечує перераховані ефекти при дозуванні від 250 грам/тонну комбікорму.
     
    Препарати ОптіЦід Ц:12 і Пер- ФорМер представлені на українському ринку компанією «Агро- ПлюсІнвест».
     
    Команда компанії відповість на всі Ваші запитання і прийме заявки на постачання даних корисних та безпечних продуктів.
     
    м. Київ, вул. Сумська, 1, оф. 208
    +38 067 396 0770,
    +38 068 867 2518
    www.agroplusinvest.com

    [/url]Email:[url=mailto:info@agroplusinvest.com.ua]info@agroplusinvest.com.ua

     





    Схожі новини
  • Офіційна заява, щодо виявилення сальмонели в українському яйці на кордоні з Латвією
  • В Україну імпортували польську курятину з сальмонелою
  • На сторожі сальмонельозу
  • БОРОТЬБА ІЗ ПРОНОСАМИ У ТЕЛЯТ
  • Держава розвинутого птахівництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Контроль Salmonella без антибіотиков


Контроль Salmonella без антибіотиков

 Salmonella – це кишковий патоген, здатний інфікувати майже всі види тварин, а також людину. Сальмонельоз птиці викликається грам-негативними бактеріями роду Salmonella. Цей рід містить два види - enterica і bongori (Lin-Hui і Cheng-Hsun, 2007), але майже 2700 серотипів (сероварів), з яких близько 10%, були виділені у птиці.



 


Джерело інфекції
Важливими елементами будь-якої програми боротьби з інфекціями є впровадження програми моніторингу та серотипування виділених ізолятів. З'ясувавши, який серотип циркулює в популяції, і яке його джерело, можна розробити ефективну програму боротьби. Вона повинна враховувати інформацію про кінцевий продукт. При наявності в ньому Salmonella потрібно визначити її серотип. Після цього досліджувати племінне поголів'я, інкубаторій, бройлерів та корми, виділити ізоляти і серотипувати їх для визначення джерела. Якщо той же серотип виявлений у племінної птиці, то увагу необхідно зосередити саме на ній. Якщо сальмонели не виявляються у добових курчат, але виявляються в кормі, наш фокус контролю cлід зосередити на кормі, а не на племінній птиці.
 
Основні джерела інфікування і можливі продукти/процедури для програми боротьби в ланцюжку виробництва птиці показані нижче.
 
Племінне поголів'я
Якщо у батьківського стада виявлена паратифоїдна Salmonella, важливо встановити джерело інфекції: отримана вона від прабатьківського стада або зараження відбулося вже на фермі. У разі, якщо інфекція отримана вертикальним шляхом, контроль зараження повинен здійснюватися на рівні прабатьківського стада, оскільки інфікована птиця завжди залишиться зараженою. Якщо інфікування відбулося на фермі батьківського стада, слід посилити заходи біобезпеки, забезпечити боротьбу з гризунами, очищення та дезінфекцію, профілактичні перерви, обмежити контакти з іншими тваринами і відвідування вакцинаторів тощо. Сальмонели можуть бути занесені на ферму з будь-яким обладнанням. В особливих випадках для племінної птиці використовують вакцини. У перші дні життя або після періодів прийому лікувальних препаратів, а також після стресу можна застосовувати пробіотик, а краще – мультибіотик.
 
Комбікормові заводи
Комбікорм може бути основним джерелом інфікування бактеріями Salmonella. Важливо стежити за їх наявністю в навколишньому середовищі на комбікормовому заводі, в сировині й комбікормі, що поставляється, оскіль- ки вони можуть бути потенційним джерелом зараження (Jones, 2011).
 
У процесі гранулювання корму Salmonella може загинути, однак можлива її реконтамінація при охолодженні і транспортуванні. На комбікормових заводах частими джерелами Salmonella є компоненти тваринного походження. Отже, потрібно проводити їх моніторинг і при необхідності обробку. Соєві боби і меншою мірою кукурудза також можуть бути джерелом інфекції.
 
Для боротьби з Salmonella у племінної птиці, бройлерів і курей-несучок в комбікорм додають антимікробні препарати, пробіотики, органічні кислоти, МОС, ефірні масла тощо. Не всі продукти діють однаково ефективно, але більшість з них може допомогти скоротити кількість Salmonella, і їх слід використовувати відповідно до рекомендації.
 
Інкубаторій
Підтримка гігієни, очищення та дезінфекція інкубаторію допомагають обмежити зараження і поширення Salmonella. Можлива перехресна контамінація, особливо при змішуванні птиці від інфікованого стада і вільного від інфекції. При окремому зберіганні яєць, отриманих від інфікованої птиці, а потім їх інкубації здебільшого контамінація неінфікованих курчат не відбувається. У разі тифоїдної Salmonella курчата від зараженого племінного стада також будуть заражені. При хорошому управлінні інкубаторієм можна уникнути перехресної контамінації, але в зараженому стаді позбутися Salmonella неможливо. В інкубаторії використовують пробіотики, антимікробні препарати і в деяких випадках вакцини для спільної боротьби з Salmonella.
 
Вирощування бройлерів
У стаді, інфікованому тифоїдною Salmonella, на етапі вирощування птиці практично єдиним способом втручання є лікування антибіотиками. Зараження паратифоїдними сальмонелами може йти як від батьківського стада, так й при вирощуванні бройлерів. Через короткий термін життя бройлерів зараження S. gallinarum/ S. pullorumмайже завжди відбувається вертикально від батьківського стада. Можливі джерела інфекції: попередні та сусідні інфіковані стада, корм, гризуни, дикі тварини, домашня птиця, інші тварини на фермі, низька якість очищення і дезінфекції, утилізація птахів, а також люди, співробітники і відвідувачі (Vatche, 2011).
 
Щодо пташників для утримання племінної птиці, велику роль в профілактиці занесення сальмонел відіграє забезпечення належної біобезпеки. Занадто тривале голодування перед забоєм і час транспортування також сприяють проліферації сальмонел. Антибіотики не дуже ефективні для боротьби з сальмонельозною інфекцією в період вирощування бройлерів. Вони дозволяють знизити інфікування, але відразу після закінчення їх застосування інфекція може активізуватися.

 
Для скорочення кількості сальмонел і боротьби з ними використовують ряд інших продуктів, таких як пробіотики, органічні кислоти, ефірні масла, екстракти трав, кислоти, МОС і вакцини, проте вони повинні бути включені в комплексну програму боротьби поряд з біобезпекою. Через складну епідеміологію сальмонельозної інфекції при застосуванні лише антибіотиків ефективних результатів не досягти.
 



Ефективність органічнихкислот у боротьбі з сальмонелами

 


До недавніх пір використання органічних кислот або коротколанцюгових жирних кислот було обумовлено головним чином їх ефективністю поза шлунково-кишковим трактом. Сьогодні все більше досліджень публікується про роль коротколанцюгових жирних кислот для підтримки здоров'я кишечника і профілактики збільшення патогенних бактерій. Показано, що органічні кислоти володіють прямою антимікробною дією відносно таких патогенів, як E. coli і Salmonella, а також можуть сприяти поліпшенню здоров'я кишечника за рахунок підвищення перетравності.
 
Вище сказане про ОптіЦід Ц:12, антибактеріальну синергетичну суху кислотну суміш, що містить в чистому виді мурашину, лауринову, оцтову, молочну,   лимонну   кислоти   в   оптимальному   співвідношенні і цитрат кальцію: вбиває грам-не- гативні бактерії - Salmonella і E.Coli (доведено, що за умови зниження рН середовища нижче 4,5 практично повністю виключається  розвиток таких мікроорганізмів, як E. сoli, Salmonella і Clostridium). ОптіЦід Ц:12 зменшує буферність корму, збільшує прирости і покращує продуктивність тварин. ОптіЦід Ц:12 збагачений лауриновой кислотою (Ц:12), яка активна проти патогенних грампозитивних бактерій (наприклад, S. Suis) та базується на технології цитрату кальцію. Цитрат кальцію - унікальний носій, який розроблений і запатентований (не має аналогів) компанією «FF Chemicals BV». Оптимальні дозування - 0,5-3 кг/т корму. У програмі оптимізації годівлі необхідно врахувати в матриці 40% кальцію загального, через подвійну його доступність в продукті в порівнянні з вапняком.
 
Для посилення ефекту Опті- Цід Ц:12 рекомендується вводити в комбінації з Мультибіотиком Пер- ФорМер («FF Chemicals BV»). Обидва продукти, взаємодіючи, підсилюють ефективність один одного.
 
ПерФорМер - фітогений стимулятор росту, антибактеріальний, антикокцидійний продукт. Це спеціально розроблена мультисуміш «6-в-1» для годування тварин і птиці без антибіотиків. Має антибактеріальну і антикокцидійну формулу, є імунним стимулятором. Перформер містить природні антибактеріальні речовини, які збільшують споживання корму і покращують зростання; знижує конверсію корму; підсилює вироблення ферменту панкреатин і формування благотворної флори кишечника. Пригнічує ріст патогенних бактерій.
 
До складу ПерФорМер входять:
 
•      каприлова кислота С:8;
•      капринова кислота С:10;
•      лаурінова кислота С:12;
•      бензойна кислота;
•      глюконова кислота;
•      бутират натрію (30% защ.)
•      Юка Шидигера;
•      евгенол;
•      ореганове масло;
•      коричне масло;
•      евкаліптове масло.
 
Застосування:
 
•      0,5-1,0 кг/т для бройлерів Старт / Гровер;
 
•      0,25-0,75 кг/т для бройлерів Фініш, для курей-несучок, племінної птиці;
 
•      1,5-2,0 кг/т - в стресових ситуаціях або при кишкових розладах рекомендується підвищена норма введення.
 
ПерФорМер містить захищені форми коротколанцюгових SCFA, а також захищений матричним шляхом комплекс, що складається з бутирату, глюконової кислоти і фітопрепаратів, які відповідають за цілісність кишечника, регенерацію і зростання ворсинок.
 
Глюконова кислота є живильним субстратом для лакто- і біфідобактерій. Широка дія проти патогенів здійснюється завдяки запатентованій формулі трьох середньоланцюгових кислот MCFA (С:8 + С:10 + С:12) і бензойної кислоти. Фітомасла орегано, кориці і евкаліпту, що мають низький МIК (мінімально інгібуюча концентрація) діють бактерицидно. Юка Шидигера і фітопрепарати істотно підвищують апетит і перетравність корму.
 
Унікальність багатостороннього продукту ПерФорМер забезпечує перераховані ефекти при дозуванні від 250 грам/тонну комбікорму.
 
Препарати ОптіЦід Ц:12 і Пер- ФорМер представлені на українському ринку компанією «Агро- ПлюсІнвест».
 
Команда компанії відповість на всі Ваші запитання і прийме заявки на постачання даних корисних та безпечних продуктів.
 
м. Київ, вул. Сумська, 1, оф. 208
+38 067 396 0770,
+38 068 867 2518
www.agroplusinvest.com

[/url]Email:[url=mailto:info@agroplusinvest.com.ua]info@agroplusinvest.com.ua

 





Схожі новини
  • Офіційна заява, щодо виявилення сальмонели в українському яйці на кордоні з Латвією
  • В Україну імпортували польську курятину з сальмонелою
  • На сторожі сальмонельозу
  • БОРОТЬБА ІЗ ПРОНОСАМИ У ТЕЛЯТ
  • Держава розвинутого птахівництва

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.