Аграрний тиждень. Україна
» » Ефективність відгодівлі
» » Ефективність відгодівлі

    Ефективність відгодівлі


     Додавання фітобіотиків допоможе покращи-ти ефективність засвоєння корму, зберегтиздоров’я і цілісність кишківника птиці, відпо-відно,збільшити її продуктивність.


    Як досягти високої рентабельності й стабільності у пта- хівництві — питання, яке турбує багатьох фахівців галузі. Одним із рішень є ефективне перетворення кормів у тва- ринний білок, але ефективність корму навряд чи дасть змогу достеменно змінити ситуацію, бо тут слід зважати на засвоюваність корму та цілісність травного тракту. Осно- вне завдання господаря — зберегти цілісність і здоров’я киш- ківника птиці, бо від цього залежить хороша перетравність, конверсія корму і здоров’я тварин та птиці загалом (рис. 1). Стрес, патогени й токсини можуть спричиняти пору- шення цілісності кишківника. Крім того, ще одним анти- геном є і сам корм, який викликає низьке, але постійне навантаження на кишківник. Ріст небажаних кишкових мікробів часто спричинений поганою перетравністю, адже неперетравлені кормові компоненти є їх елементом живлення. Метаболіти кишкової мікробної ферментації, такі як біогенні аміни та аміак, являють собою проблему для організму через їх токсичність. Відповідно, зниження засвоюваності є передвісником кишкових розладів.


     

    Існує тісний взаємозв’язок між цілісністю кишківника, травленням і продуктивністю птиці. Засвоюваність можна оптимізувати за допомогою різних чинників: навколиш- нє середовище (температура, вентиляція), здоров’я (дезін- фекція, вакцинація, біозахист), кормовий менеджмент(сировина, фізична форма, програма годівлі).
     

     

    ПІДВИЩЕННЯ ЗАСВОЮВАНОСТІ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН У РАЦІОНАХ ПТИЦІ

    Засвоюваність кормових інгредієнтів рослинного похо-дження обмежена наявністю з’єднань, для яких птицяне має відповідних ендогенних ферментів. Ці з’єднанняпередусім містять некрохмалисті полісахариди (НПС)та фітинову кислоту. Використання ферментів, що роз- кладають НПС (наприклад, ксиланаза, β-глюканаза) і фіта- зу, рекомендують як стандартну практику підвищення доступності поживних речовин. Ефективність кормових ферментів залежить від концентрації їх цільових субстратів в раціоні. Таким чином, використання кормових ферментів є субстрат-залежною стратегією.
    Існує ще варіант підвищення засвоюваності поживних речовин, який не залежить від конкретного субстрату. Якість травлення часто знижується через кишкові пору- шення, такі як незбалансована мікробіота і запальні про- цеси, що знижує ефективність годівлі й збільшує ризик розвитку вторинних інфекцій. Ізохінолінові алкалоїди(ІА) рослинного походження допомагають підтримува-ти споживання корму, засвоюваність і продуктивність птиці. Як потужні профілактичні засоби та альтернатива
    «кормовим» антибіотикам успішно можна використовувати алкалоїди сангвінарин і хелеритрин, які містяться в рослині Маклея Серцеподібна або Маклея Дрібноплідна. Ці при- родні речовини мають широкий спектр антимікробної дії 

    (зокрема, щодо антибіотикорезистентних штамів бактерій і патогенних грибів), вираженої імуностимулювальною дією, і сприяють відновленню нормальної мікрофлори кишківника після стресу та дисбактеріозу. На відмінувід традиційних антибіотиків сангвінарин і хелеритрин не проявляють кумулятивного ефекту, що є перевагоюза їхнього застосування.
    Рослина Маклея Серцеподібна (Macleaya cordata Will)є сировиною для виробництва унікального природного продукту Сангровіт (Sangrovit®). Вміст бісульфатів алка- лоїдів сангвінарину і хелеритрину в маклеї роблять про- дукт Сангровіт дуже ефективним.
    Кормову добавку Сангровіт було розроблено в 1990 році у Віденському університеті в рамках проєкту ЄС профе- сором Лайбетседером і доктором К. Нойфельдом. Анти- мікробну дію препарату досліджено методом серійнихрозведень у рідкому живильному середовищі. Доведено, що сангвінарин (діюча речовина препарату) має широ- кий спектр антимікробної активності: затримує роз-виток грам-позитивних (зокрема, антибіотикостійких) і грам-негативних бактерій (Staphylococcus, Streptococcus, Enterococcus, Shigella, Escherichia, Salmonella, Proteus, Acinetobacterтощо), патогенних грибів роду Microsporum, Trichophyton, Nocardia, Aspergillus, дріжджоподібних грибів роду Candida. Сангровіт підвищує активність травних і тка- нинних ферментів, покращує проникність через клітинні мембрани іонів Na+ і К+, сприяє нормалізації процесів травлення і засвоєнню поживних речовин корму та під- вищенню природної резистентності організму (рис. 2–4). Ефективний фітобіотик Сангровіт вже 20 років виробляє німецька компанія «Фітобіотикс» (Phytobiotics). Основною метою розроблення цього препарату є скорочення застосу- вання антибіотиків під час вирощування поголів’я тварин і птиці. В Україні представлено два продукти: Сангровіт Екстра для комбікормів і Сангровіт ВС для випоюван-ня через воду. Це натуральні смакові кормові добавки, що підвищують апетит. Активна субстанція: ізохінолінові алкалоїди. Гіркі речовини, що містяться в цій добавці, позитивно впливають на споживання корму і загалом
    на травну систему тварини.
    Сангровіт Екстра додають: бройлерам — 60–150 г/т корму;курям-несучкам, батьківському стаду — 60–150 г/т корму;індикам Р1-Р3 — 75–150 г/т корму; індикам на відгодівлі —P4-P6 60–150 г/т корму.
    Загальна рекомендована доза Сангровіт ВС: через воду — 15–150 г/т; через корм — 15–100 г/т. У питну воду додають: бройлерам — 50–100 г/1000 л; курям-несучкам, батьківсько- му стаду — 50–100 г/1000 л; індикам 50–100 г/1000 л.


    Ефективність відгодівлі
    Добробут птиці та зниження ризиків розвитку вторинних інфекцій залежать від здоров’я кишківника, а особливо від його цілісності, збереження якої допоможе досягти високої засвоюваності поживних речовин, нормальної перетравності та підвищення ефективності корму. Завдяки правильним стратегіям годівлі та введенню в раціон ІА і ферментів можна поліпшити засвоюваність. У результаті ви отримаєте підвищення ефективності годівлі, продуктив-ності й прибутковості вашого господарства.



     





    Схожі новини
  • Зв'язок між цілісністю кишечника, перетравністю корму та продуктивністю птиці
  • Мультибіотик для несучки
  • Високі концентрації аміаку негативно впливають на імунну систему птиці
  • Повноцінний раціон — запорука здоров’я свиней
  • Полегшити процес відлучення можна з допомогою живих спорових культур

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Ефективність відгодівлі


 Додавання фітобіотиків допоможе покращи-ти ефективність засвоєння корму, зберегтиздоров’я і цілісність кишківника птиці, відпо-відно,збільшити її продуктивність.


Як досягти високої рентабельності й стабільності у пта- хівництві — питання, яке турбує багатьох фахівців галузі. Одним із рішень є ефективне перетворення кормів у тва- ринний білок, але ефективність корму навряд чи дасть змогу достеменно змінити ситуацію, бо тут слід зважати на засвоюваність корму та цілісність травного тракту. Осно- вне завдання господаря — зберегти цілісність і здоров’я киш- ківника птиці, бо від цього залежить хороша перетравність, конверсія корму і здоров’я тварин та птиці загалом (рис. 1). Стрес, патогени й токсини можуть спричиняти пору- шення цілісності кишківника. Крім того, ще одним анти- геном є і сам корм, який викликає низьке, але постійне навантаження на кишківник. Ріст небажаних кишкових мікробів часто спричинений поганою перетравністю, адже неперетравлені кормові компоненти є їх елементом живлення. Метаболіти кишкової мікробної ферментації, такі як біогенні аміни та аміак, являють собою проблему для організму через їх токсичність. Відповідно, зниження засвоюваності є передвісником кишкових розладів.


 

Існує тісний взаємозв’язок між цілісністю кишківника, травленням і продуктивністю птиці. Засвоюваність можна оптимізувати за допомогою різних чинників: навколиш- нє середовище (температура, вентиляція), здоров’я (дезін- фекція, вакцинація, біозахист), кормовий менеджмент(сировина, фізична форма, програма годівлі).
 

 

ПІДВИЩЕННЯ ЗАСВОЮВАНОСТІ ПОЖИВНИХ РЕЧОВИН У РАЦІОНАХ ПТИЦІ

Засвоюваність кормових інгредієнтів рослинного похо-дження обмежена наявністю з’єднань, для яких птицяне має відповідних ендогенних ферментів. Ці з’єднанняпередусім містять некрохмалисті полісахариди (НПС)та фітинову кислоту. Використання ферментів, що роз- кладають НПС (наприклад, ксиланаза, β-глюканаза) і фіта- зу, рекомендують як стандартну практику підвищення доступності поживних речовин. Ефективність кормових ферментів залежить від концентрації їх цільових субстратів в раціоні. Таким чином, використання кормових ферментів є субстрат-залежною стратегією.
Існує ще варіант підвищення засвоюваності поживних речовин, який не залежить від конкретного субстрату. Якість травлення часто знижується через кишкові пору- шення, такі як незбалансована мікробіота і запальні про- цеси, що знижує ефективність годівлі й збільшує ризик розвитку вторинних інфекцій. Ізохінолінові алкалоїди(ІА) рослинного походження допомагають підтримува-ти споживання корму, засвоюваність і продуктивність птиці. Як потужні профілактичні засоби та альтернатива
«кормовим» антибіотикам успішно можна використовувати алкалоїди сангвінарин і хелеритрин, які містяться в рослині Маклея Серцеподібна або Маклея Дрібноплідна. Ці при- родні речовини мають широкий спектр антимікробної дії 

(зокрема, щодо антибіотикорезистентних штамів бактерій і патогенних грибів), вираженої імуностимулювальною дією, і сприяють відновленню нормальної мікрофлори кишківника після стресу та дисбактеріозу. На відмінувід традиційних антибіотиків сангвінарин і хелеритрин не проявляють кумулятивного ефекту, що є перевагоюза їхнього застосування.
Рослина Маклея Серцеподібна (Macleaya cordata Will)є сировиною для виробництва унікального природного продукту Сангровіт (Sangrovit®). Вміст бісульфатів алка- лоїдів сангвінарину і хелеритрину в маклеї роблять про- дукт Сангровіт дуже ефективним.
Кормову добавку Сангровіт було розроблено в 1990 році у Віденському університеті в рамках проєкту ЄС профе- сором Лайбетседером і доктором К. Нойфельдом. Анти- мікробну дію препарату досліджено методом серійнихрозведень у рідкому живильному середовищі. Доведено, що сангвінарин (діюча речовина препарату) має широ- кий спектр антимікробної активності: затримує роз-виток грам-позитивних (зокрема, антибіотикостійких) і грам-негативних бактерій (Staphylococcus, Streptococcus, Enterococcus, Shigella, Escherichia, Salmonella, Proteus, Acinetobacterтощо), патогенних грибів роду Microsporum, Trichophyton, Nocardia, Aspergillus, дріжджоподібних грибів роду Candida. Сангровіт підвищує активність травних і тка- нинних ферментів, покращує проникність через клітинні мембрани іонів Na+ і К+, сприяє нормалізації процесів травлення і засвоєнню поживних речовин корму та під- вищенню природної резистентності організму (рис. 2–4). Ефективний фітобіотик Сангровіт вже 20 років виробляє німецька компанія «Фітобіотикс» (Phytobiotics). Основною метою розроблення цього препарату є скорочення застосу- вання антибіотиків під час вирощування поголів’я тварин і птиці. В Україні представлено два продукти: Сангровіт Екстра для комбікормів і Сангровіт ВС для випоюван-ня через воду. Це натуральні смакові кормові добавки, що підвищують апетит. Активна субстанція: ізохінолінові алкалоїди. Гіркі речовини, що містяться в цій добавці, позитивно впливають на споживання корму і загалом
на травну систему тварини.
Сангровіт Екстра додають: бройлерам — 60–150 г/т корму;курям-несучкам, батьківському стаду — 60–150 г/т корму;індикам Р1-Р3 — 75–150 г/т корму; індикам на відгодівлі —P4-P6 60–150 г/т корму.
Загальна рекомендована доза Сангровіт ВС: через воду — 15–150 г/т; через корм — 15–100 г/т. У питну воду додають: бройлерам — 50–100 г/1000 л; курям-несучкам, батьківсько- му стаду — 50–100 г/1000 л; індикам 50–100 г/1000 л.


Ефективність відгодівлі
Добробут птиці та зниження ризиків розвитку вторинних інфекцій залежать від здоров’я кишківника, а особливо від його цілісності, збереження якої допоможе досягти високої засвоюваності поживних речовин, нормальної перетравності та підвищення ефективності корму. Завдяки правильним стратегіям годівлі та введенню в раціон ІА і ферментів можна поліпшити засвоюваність. У результаті ви отримаєте підвищення ефективності годівлі, продуктив-ності й прибутковості вашого господарства.



 





Схожі новини
  • Зв'язок між цілісністю кишечника, перетравністю корму та продуктивністю птиці
  • Мультибіотик для несучки
  • Високі концентрації аміаку негативно впливають на імунну систему птиці
  • Повноцінний раціон — запорука здоров’я свиней
  • Полегшити процес відлучення можна з допомогою живих спорових культур

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.