Глобальне потепління здатне знизити врожайність традиційних культур до критичних відміток, що стане справжньою катастрофою. Щоб цього не допустити, на майже 40% світових орних земель треба почати висаджувати нові сорти та гібриди, які мають штучно виведені властивості.
Підготував SuperAgronom.com за матеріалами eurekalert.org.
Якщо глобальне потепління вдасться обмежити рівнем нижче 1,5°C, як зазначено в Паризьких угодах, то на 85% глобальних посівних площ можна вирощувати вже наявні сорти. Але чим сильніше потепління, тим вище ризик того, що поточна селекція не впорається з навантаженням.
Доктор Флоріан Забель з Мюнхенського університету імені Людвіга і Максиміліана разом з колегами змоделювали вплив зміни клімату на глобальне виробництво кукурудзи, рису, сої та пшениці в чотирьох сценаріях. В основі сценаріїв лежать різні варіанти потепління, в діапазоні від 1,4 до 3,9 °C в середньому по світу.
«Наші результати показують, що при помірному потеплінні, ми могли б в цілому добре адаптуватися до зміни клімату і навіть підвищити глобальну врожайність майже на 20% до кінця століття. Збільшення викидів CO² в атмосфері частково пояснюється збільшенням врожайності для деяких культур, завдяки позитивному впливу на ефективність фотосинтезу. У гіршому випадку майже 40% світових орних земель можуть потребувати нових сортів з новими якостями. Крім того, є деякі регіони, де адаптація сортів буде неможлива, наприклад, через зміну майбутніх опадів і можливих посух», — зазначив пан Забель.
Чим сильніше буде потепління, тим більше потрібно нових сортів, і тим вищий сформується ризик того, що навіть адаптовані до конкретних агрокліматичних умов гібриди не покажуть гарного результату.
«Можливе рішення вирішення задачі — інноваційні і більш ефективні методи розведення. Традиційні методи селекції часто займають роки. Інноваційні біотехнології, такі як CRISPR-Cas, допоможуть в більш швидкому і цілеспрямованому виведенні необхідних сортів,
спеціально адаптованих до місцевих умов», — резюмував експерт.
https://superagronom.com