Продовольчі системи: український контекст
10 червень, Розділ Новини, переглядів 1 585  
    9 червня 2021 р. в рамках 33 Міжнародної агропромислової виставки "АГРО-2021" відбулася 
 панельна дискусія «Продовольчі системи: український контекст», метою якої стало привернення уваги суспільства до питання розвитку продовольчих систем, формування пропозиції до векторів розвитку продовольчих систем в Україні в контексті світових трендів та розпочати перший етап обговорень в межах національного діалогу з питань трансформації продовольчих систем в межах підготовки до Саміту ООН з продовольчих систем 2021. Панельна дискусія пройшла під егідою Міністерства економіки України і Міністерства аграрної політики та продовольства України, за підтримки FAO UN та участі представників центральних органів влади, науки, громадських та бізнес-асоціацій. 
Модератором дискусії була Олена Ковальова, директор ННІ неперервної освіти НУБІП України, доктор економічних наук, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України 2015-2019 рр.
 Учасниками на панельній дискусії стали: 
   Оснат Лубрані, координаторка системи ООН в Україні, координаторка з гуманітарних питань (відеозвернення); 
 Леонід Козаченко, президент ВГО "Українська аграрна конфедерація"; 
 Тарас Качка, заступник Міністра економіки України, Торговий представник України; 
 Тарас Висоцький, перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України; 
 Михайло Малков, координатор ФАО зі зв’язків з Урядом та донорами в Україні; 
 Микола Пугачов, доктор економічних наук, національний координатор України в альянсі «Продовольча коаліція», ННЦ «Інститут аграрної економіки»; 
 Дмитро Васильєв, керівник комітету Європейського зеленого курсу UBTA; 
 Марія Дідух, директор Громадської спілки «Всеукраїнський аграрний форум»; 
 Наталія Притульська, президент Всеукраїнської федерації споживачів «ПУЛЬС».  
До основних цілей системи продовольчої безпеки України ввійшли:
   зниження рівня захворюваності; 
 забезпечення населення продовольством; 
 продовольча незалежність; 
 сталий розвиток сільського господарства.  
Було виділено шляхи трансформації продовольчих систем України в умовах впливу кліматичних змін та кліматичної політики торговельних партнерів. До основних задач входить:
   подолання голоду; 
 зменшення продовольчих втрат то харчових відходів; 
 зменшення викидів парникових газів; 
 впровадження Цілей сталого розвитку.  
Вектор дій спрямований на:
   забезпечення доступу до безпечної та поживної їжі для всіх; 
 перехід до стійких моделей споживання; 
 впровадження ресурсозберігаючого та екологічного сільгоспвиробництва; 
 забезпечення соціального захисту; 
 забезпечення стійкості до вразливостей, катастроф та стресів.  
В ході проведення заходу були обговорені важливі питання розвитку продовольчих систем, формування пропозиції до векторів розвитку продовольчих систем в Україні в контексті світових трендів. Присутність Мінагро в продовольчих системах України та початок першого етапу обговорень в межах національного діалогу з питань трансформації продовольчих систем в межах підготовки до Саміту ООН з продовольчих систем 2021.
 ІЦ УАК
  
   agroconf.org
Схожі новини
Світовий Банк готовий надати допомогу для розвитку систем зрошення в УкраїніМінагрополітики і ТПП напрацювали напрями вдосконалення державного управління у харчовій галузіМінагрополітики збирається впорядкувати органічне маркування продуктівУ Києві розпочалася Міжурядова рада з питань агропромислового комплексу СНДРИНОК ЗЕРНА 2011