10 червня за даними Організації Об'єднаних Націй, світова торгівля продовольством в майбутньому році повинна зберегти стійкість навіть незважаючи на прогнозоване збереження високих міжнародних біржових цін на продовольство в умовах невизначеності попиту і пропозиції.
І всупереч поширеним прогнозам краху на світових продовольчих ринках в період пандемії COVID-19, обсяги торгівлі ставлять все нові рекорди - про це йдеться в доповіді Продовольчої і сільськогосподарською організації (ФАО). Дійсно, в масштабах світу, торгівля сільськогосподарською продукцією - особливо яка не так швидко псується - відчувала себе краще, ніж світова торгівля в цілому.
Завдяки цьому розрахований ФАО проміжний прогноз по загальносвітової вартості продовольчого імпорту в 2021 році досяг 1,72 трлн дол. США, що на 12 % перевищує рекордний рівень 2020 роки (1,53 трлн дол. США). Однак зростання цін породжує занепокоєння в зв'язку з тим, що збільшення витрат на продовольство може обернутися подальшим погіршенням і зубожінням раціонів харчування в уразливих країнах.
Один з результатів, отриманих на основі індексів світових споживчих цін ФАО на продовольство, вказує на те, що в травні 2021 року середньосвітові споживчі ціни на білок були на 23 % вище рівня 2020 року. За цей же річний період ціни в калорійному еквіваленті зросли на 34 % і досягли максимумів з лютого 2013 року.
Основні висновки:
Очікується, що в майбутньому році світове виробництво основних продовольчих товарів зросте, за винятком цукру, виробництво якого, за прогнозами, продовжить тенденцію до зниження, що спостерігається вже третій рік поспіль, і буде відставати від світового споживання.
Ринковий прогноз по олійним культурам і продуктам, вказує на наявність дефіциту, причому прогнозоване відновлення зростання виробництва не зможе покрити світовий попит.
Світова пропозиція пшениці і рису залишається стабільним, а запаси фуражного зерна, за прогнозами, знизяться незважаючи на очікуваний в 2021 році рекордний обсяг світового виробництва, що відображає потенційно високі рівні споживання кормів у тваринництві та сировини для промислового виробництва крохмалю.
Очікуване співвідношення світових запасів до обсягу споживання на кінець року складе 38 відсотків по пшениці, що вище середнього значення за п'ять років, стабілізується на рівні 35,1 % по рису і скоротиться до 20,8 % по фуражному зерну.
Світове виробництво м'яса в 2021 році має збільшитися на 2,2 % - до 346 млн тонн під впливом прогнозованого відновлення обсягів виробництва м'яса в Китаї при очікуваному зростанні виробництва всіх видів м'яса, особливо свинини, чому сприятиме нарощування інвестицій в систему виробництва і збуту та заходи щодо боротьби із поширенням африканської чуми свиней.
Очікується нове збільшення світового виробництва риби і ймовірне зростання цін, пов'язаний з відновленням попиту з боку підприємств громадського харчування після припинення обмежень, введених в період пандемії COVID-19. У доповіді наголошується, що обумовлені пандемією обмеження спровокували зміна в перевагах покупців на користь дрібних пелагічних видів (таких як сардини, анчоуси, скумбрія), а також тунця.
Спеціальний розділ, присвячений торгівлі продовольчими товарами та цінами на них
Світовий експорт продовольства і сільськогосподарської продукції зріс в 2020 році в порівнянні з попереднім роком майже на 52 млрд дол. США, та на 3,2 % в річному обчисленні, при цьому 40 % даного збільшення припало на країни, що розвиваються.
У 2021 року також передбачається збільшення обсягу світової торгівлі сільськогосподарською продукцією в показниках експорту на 8 %, або на 137 млрд дол. США. Це зростання в значній мірі відображає збільшення попиту в Східній Азії, хоча структура імпорту в цьому регіоні повинна зазнати значних змін, викликані в основному відновленням тваринницького сектору в Китаї, який постраждав від африканської чуми свиней.
Співвідношення сільськогосподарської торгівлі до несільськогосподарської на початку 2020 року досягло майже 11 %, що в три рази нижче, ніж в 1960-х роках, але майже в два рази перевищує рекордно низький показник 2007 року.
Зростання частки продовольчого імпорту в загальному обсязі імпорту може бути передвісником кризових явищ в деяких секторах. Так, витрати на імпорт продовольства в країнах з низьким рівнем доходів і дефіцитом продовольства (СНДДП), як передбачається, виростуть на 20 % - в п'ять разів швидше, ніж в цілому по групі найменш розвинених країн. В особливо важкому становищі можуть опинитися країни, експортна виручка яких, в тому числі від туризму, значно постраждала в період пандемії.
ІЦ УАК за матеріалами fao
agroconf.org