Сьогодні компетентний орган уже отримав першу заявку від свинарського бізнесу з запитом про проведення аудиту щодо відповідності господарства статусу компартменту.
Нагадаємо, що компартмент — статус, що підтверджує найвищі стандарти біобезпеки підприємства. Цей механізм затверджений «Кодексом здоров’я наземних тварин» та визнається глобально. В Україні над його впровадженням працювали Держпродспоживслужба разом з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) й Асоціацією «Свинарі України» (АСУ).
З моменту, коли у травні 2019-го було прийнято відповідний наказ і компартментизація стала офіційним інструментом для експорту свинарської продукції та захисту від ліквідації поголів’я в умовах епізоотичного неблагополуччя щодо АЧС, пройшло два роки. Цей час вітчизняні свиногосподарства використали для покращення рівня біобезпеки та політик простежуваності, а інспектори Держпродспоживслужби пройшли навчання щодо алгоритму застосування компартментизації, процедур оцінки та моніторингу статусу компартменту. Цієї весни відбувся перший навчальний аудит на базі свинокомплексу за участі фахівців Держпродспоживслужби, ФАО та АСУ.
Наступний крок – офіційний аудит, від результатів якого залежатиме, чи з’явиться в Україні перше господарство зі статусом компартменту найближчим часом. За оптимістичних прогнозів, це може статися вже цього року.