Аграрний тиждень. Україна
» » Коли в Україні з’явиться перший компартмент щодо АЧС?
» » Коли в Україні з’явиться перший компартмент щодо АЧС?

    Коли в Україні з’явиться перший компартмент щодо АЧС?


    Сьогодні компетентний орган уже отримав першу заявку від свинарського бізнесу з запитом про проведення аудиту щодо відповідності господарства статусу компартменту.

    Нагадаємо, що компартмент — статус, що підтверджує найвищі стандарти біобезпеки підприємства. Цей механізм затверджений «Кодексом здоров’я наземних тварин» та визнається глобально. В Україні над його впровадженням працювали Держпродспоживслужба разом з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) й Асоціацією «Свинарі України» (АСУ).

    З моменту, коли у травні 2019-го було прийнято відповідний наказ і компартментизація стала офіційним інструментом для експорту свинарської продукції та захисту від ліквідації поголів’я в умовах епізоотичного неблагополуччя щодо АЧС, пройшло два роки. Цей час вітчизняні свиногосподарства використали для покращення рівня біобезпеки та політик простежуваності, а інспектори Держпродспоживслужби пройшли навчання щодо алгоритму застосування компартментизації, процедур оцінки та моніторингу статусу компартменту. Цієї весни відбувся перший навчальний аудит на базі свинокомплексу за участі фахівців Держпродспоживслужби, ФАО та АСУ.

    Наступний крок – офіційний аудит, від результатів якого залежатиме, чи з’явиться в Україні перше господарство зі статусом компартменту найближчим часом. За оптимістичних прогнозів, це може статися вже цього року.

    «Запровадити компартмент потребує багато часу та значних капіталовкладень. Крім того, треба пройти оцінку відповідності вимогам Порядку. Тому у світі компартментів щодо АЧС немає. Якщо перший з’явиться в Україні, міжнародні місії закордонних компетентних органів в нас «поселяться». На свиногосподарсті-ініціаторі та Держпродспоживслужбі велика відповідальність. Має бути запровадження та дотримання усіх необхідних заходів, їх контроль, чітке розуміння всіх процедур та нормативів. Послаблення чи недопрацювання нам не пробачать», — прокоментувала Ольга Шевченко, заступник Голови Держпродспоживслужби, під час XIIIМіжнародного конгресу «Прибуткове свинарство».
    Джерело: Pigua.info





    Схожі новини
  • Держпродспоживслужба готується до аудитів підприємств з метою надання статусу компартмента
  • Без ініціативи бізнесу механізм компартменталізації в Україні не запрацює
  • Без ініціативи бізнесу механізм компартменталізації в Україні не запрацює
  • Компартмент є бонусом для свиногосподарств, які вклали кошти в біозахист - Андрій Жук
  • Свинарям доцільно працювати за принципом компартменталізації

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.

Коли в Україні з’явиться перший компартмент щодо АЧС?


Сьогодні компетентний орган уже отримав першу заявку від свинарського бізнесу з запитом про проведення аудиту щодо відповідності господарства статусу компартменту.

Нагадаємо, що компартмент — статус, що підтверджує найвищі стандарти біобезпеки підприємства. Цей механізм затверджений «Кодексом здоров’я наземних тварин» та визнається глобально. В Україні над його впровадженням працювали Держпродспоживслужба разом з Продовольчою та сільськогосподарською організацією ООН (ФАО) й Асоціацією «Свинарі України» (АСУ).

З моменту, коли у травні 2019-го було прийнято відповідний наказ і компартментизація стала офіційним інструментом для експорту свинарської продукції та захисту від ліквідації поголів’я в умовах епізоотичного неблагополуччя щодо АЧС, пройшло два роки. Цей час вітчизняні свиногосподарства використали для покращення рівня біобезпеки та політик простежуваності, а інспектори Держпродспоживслужби пройшли навчання щодо алгоритму застосування компартментизації, процедур оцінки та моніторингу статусу компартменту. Цієї весни відбувся перший навчальний аудит на базі свинокомплексу за участі фахівців Держпродспоживслужби, ФАО та АСУ.

Наступний крок – офіційний аудит, від результатів якого залежатиме, чи з’явиться в Україні перше господарство зі статусом компартменту найближчим часом. За оптимістичних прогнозів, це може статися вже цього року.

«Запровадити компартмент потребує багато часу та значних капіталовкладень. Крім того, треба пройти оцінку відповідності вимогам Порядку. Тому у світі компартментів щодо АЧС немає. Якщо перший з’явиться в Україні, міжнародні місії закордонних компетентних органів в нас «поселяться». На свиногосподарсті-ініціаторі та Держпродспоживслужбі велика відповідальність. Має бути запровадження та дотримання усіх необхідних заходів, їх контроль, чітке розуміння всіх процедур та нормативів. Послаблення чи недопрацювання нам не пробачать», — прокоментувала Ольга Шевченко, заступник Голови Держпродспоживслужби, під час XIIIМіжнародного конгресу «Прибуткове свинарство».
Джерело: Pigua.info





Схожі новини
  • Держпродспоживслужба готується до аудитів підприємств з метою надання статусу компартмента
  • Без ініціативи бізнесу механізм компартменталізації в Україні не запрацює
  • Без ініціативи бізнесу механізм компартменталізації в Україні не запрацює
  • Компартмент є бонусом для свиногосподарств, які вклали кошти в біозахист - Андрій Жук
  • Свинарям доцільно працювати за принципом компартменталізації

  • Додати комментар
    reload, if the code cannot be seen

    Забороняється використовувати не нормативну лексику, принижувати інших користувачів, розміщувати посилання на сторонні сайти, та додавати рекламу в коментарях.